[uap-landing-commission slug=’awareness’]

8 Makanan Untuk Atasi Diabetes

Bijirin penuh

bijirin_1_orig

Bukan semua jenis karbohidrat adalah tidak baik. Makanan yang dibuat dengan bijirin penuh seperti roti gandum dan beras perang, adalah sumber mengisi serat (membantu penurunan berat badan, yang boleh mengurangkan risiko diabetes anda) dan nutrien seperti kalium, yang membantu insulin pelepasan pankreas, hormon yang membantu sel-sel anda menggunakan glukosa untuk tenaga.

Ikan, Telur, Ayam

download-14_orig

Makanan ini (ayam tanpa kulit) adalah permainan yang adil dalam diet mesra-diabetes. Mengapa? Kerana ia mempunyai protein yang tiggi tetapi biasanya rendah lemak (hasilnya: pengurusan berat badan yang lebih baik).  Lemak ikan juga mengandungi omega-3 asid lemak yang mengurangkan masalah kardiovaskular yang boleh menangani diabetes.

Buah-buahan

download (34)

Buah-buahan adalah manisan yang tidak dilarang. Walaupun ia mengandungi gula, kadar di mana ia memasuki aliran darah diperlahankan oleh serat. Buah-buahan dengan warna merah, biru atau ungu boleh menjadi sangat bermanfaat, kerana ia sarat dengan antosianin iaitu sebatian yang meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin.

Kacang

download-4_orig

Lapar atau teringinkan snek? Dapatkan segenggam kacang. Walaupun ianya berkalori tinggi, ia juga dipenuhi dengan protein dan lemak sihat yang boleh membantu menjaga berat badan anda. Jika anda seorang peminat walnut, anda seorang yang sangat bertuah kerana tahap asid lemak politaktepu yang tinggi  meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin.

Sayur-sayuran Hijau

download (35)

Hampir semua orang, dengan atau tanpa diabetes, perlu makan banyak sayur-sayuran ideal sekurang-kurangnya tiga jenis hidangan setiap hari dan berdaun hijau termasuk bayam dan salad yang perlu ada dalam senarai pemakanan. Sayuran hijau yang segar ini mempunyai serat yang tinggi dan kandungan air yang mengenyangkan anda dan  merupakan sumber magnesium yang meningkatkan keupayaan badan untuk menjadikan glukosa kepada tenaga dan menjaga metabolisme anda

Kekacang

download-6_orig

Kacang atau kekacang lain menstabilkan gula dalam darah dan serat adalah sumber protein dan lain-lain nutrien, termasuk kalium. Ia juga sangat rendah lemak tepu, menjadikan mereka sebagai pengganti yang baik untuk daging.

Lemak sihat

images (19)

Diabetes menimbulkan risiko penyakit jantung, adalah lebih baik untuk mengelakkan lemak tepu (yang terdapat dalam daging, mentega dan keju dan produk susu penuh lemak) dan lemak trans (marjerin), yang meningkatkan tahap kolesterol LDL anda. Beralih kepada lemak monotaktepu mesra-hati (yang terdapat dalam minyak zaitun dan kanola dan alpukat) dan lemak poli tak tepu (minyak jagung, minyak safflower) akan menurunkan paras kolesterol LDL anda.

Susu dan Produk Tenusu Rendah Lemak

download (36)

Satu kajian mendapati bahawa wanita menopaus yang mengambil jumlah terbesar tenusu rendah lemak adalah kurang berkemungkinan untuk membangunkan diabetes jenis 2 (tenusu penuh lemak tidak mempunyai kesan yang baik). Pakar teori menyatakan bahawa ia disebabkan oleh vitamin D dan kalsium, yang meningkatkan sensitiviti terhadap insulin.

4cfaaae490dbffbedb4f6f385dab826c617f0c87398e160626-pimgpsh-fullsize-distr_1
6176304-orig-1-orig_orig

5 Makanan Untuk Elakkan

Daging merah

images

Daging merah telah lama dikaitkan dengan diabetes jenis 2. Satu kajian Universiti Harvard 2011 mendapati bahawa orang yang meningkatkan pengambilan daging merah mereka dengan 3½ hidangan seminggu mempunyai risiko hampir 50 peratus lebih tinggi mendapat penyakit diabetes ini.

Sayur-sayuran berkanji

download (37)

Sayur-sayuran berkanji seperti kentang, jagung dan kacang, tinggi kalori dan karbohidrat berbanding dengan pelbagai jenis sayur berdaun yang lain. Makan kacang bersama salad (bukan makan mereka solo) atau makan hanya separuh kentang bakar (termasuk kulit, yang mengandungi serat).

Bijirin halus

images-3_orig

Bijirin halus (terdapat dalam roti putih dan pasta) dan sumber pekat gula (dalam gula-gula) dengan cepat ditukar menjadi glukosa, yang membawa kepada kenaikan gula dalam darah.

Jus buah-buahan

jus buah

Jus buah-buahan mempunyai gula tetapi sedikit atau tiada pengisian serat buah-buahan, yang melambatkan penyerapan gula ke dalam badan. Keputusan? Gula tinggi yang tidak memadamkan selera anda membuatkan anda menggemari minuman ini dan sentiasa mengambilnya.

Soda

soda

Banyak kajian mengaitkan pengambilan minuman manis kepada risiko diabetes yang lebih tinggi. Ini sudah sememangnya terbukti kerana tahap gula yang banyak yang boleh membahayakan kesihatan. Kurangkan pengambilan soda atau minuman berkarbonat atau lebih baik tidak mengambilnya terus. Jauhkan diri anda dari minuman ini dan amalkan meminum air kosong.

Follow us:-

fb link
hk3 link
7 Hari

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *