Apakah kolesterol?

Tubuh anda memerlukan beberapa kolesterol untuk berfungsi dengan baik. Tetapi jika anda mempunyai terlalu banyak darah anda, ia boleh melekat pada dinding arteri anda dan sempit atau bahkan menghalangnya. Ini meletakkan anda berisiko untuk penyakit arteri koronari dan penyakit jantung lain. Maka anda perlu mencari dan mempelajari cara mengatasi kolesterol dengan berkesan untuk mengekalkan tahap kesihatan anda dan dijauhi dari sebarang penyakit.

Terdapat dua jenis utama kolesterol:-

LDL adalah kolesterol “buruk”. Tahap LDL yang tinggi membawa kepada peningkatan kolesterol dalam arteri anda.

HDL adalah kolesterol “baik”. Ia membawa kolesterol dari bahagian lain badan anda kembali ke hati anda. Kemudian hati anda membuang kolesterol dari badan anda.

Ada langkah-langkah yang boleh diambil untuk menurunkan kolesterol LDL (buruk) dan meningkatkan HDL (baik) kolesterol anda. Dengan mengekalkan tahap kolesterol anda, anda boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Bagaimana anda mengukur tahap kolesterol?

Ujian darah yang dipanggil panel lipoprotein dapat mengukur tahap kolesterol anda. Sebelum ujian, anda perlu berpuasa iaitu tidak makan atau minum apa-apa kecuali air selama 9 hingga 12 jam. Ujian ini memberi maklumat mengenai anda.

Jumlah kolesterol – ukuran jumlah kolesterol dalam darah anda. Ia termasuk dua jenis lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) kolesterol dan lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL) kolesterol.

Kolesterol LDL (buruk) – punca utama pembentukan kolesterol dan penyumbatan dalam arteri.

Kolesterol HDL  (baik) – HDL membantu menghilangkan kolesterol dari arteri anda

Kolesterol bukan HDL – jumlah ini adalah kolesterol total anda menolak HDL anda. Kolesterol bukan HDL anda termasuk LDL dan jenis kolesterol lain seperti VLDL yang sangat rendah ketumpatan lipoprotein.

Trigliserida – satu lagi bentuk lemak dalam darah anda yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, terutama pada wanita

5 cara mengatasi kolesterol

Kolesterol tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung dan serangan jantung. Ubat boleh membantu meningkatkan kolesterol anda. Tetapi jika anda lebih suka terlebih dahulu membuat perubahan gaya hidup sebagai cara mengatasi kolesterol anda, cuba lima perubahan yang sihat ini.

cara mengatasi kolesterol

Makan makanan yang sihat

Beberapa perubahan dalam diet anda dapat mengurangkan kolesterol dan meningkatkan kesihatan jantung anda:-

Kurangkan Lemak Tepu

Lemak tepu, didapati terutamanya dalam daging merah dan produk tenusu penuh lemak, meningkatkan jumlah kolesterol anda. Mengurangkan penggunaan lemak jenuh boleh mengurangkan kolesterol lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) – kolesterol “buruk”.

Hilangkan Lemak Trans

 Lemak trans, kadangkala disenaraikan pada label makanan sebagai “minyak sayuran yang dihidrogenkan sebahagiannya” sering digunakan dalam marjerin dan cookies, keropok dan kuih yang dibeli. Lemak trans meningkatkan tahap kolesterol keseluruhan. \

Makan makanan kaya dengan omega-3 asid lemak

Asid lemak Omega-3 tidak menjejaskan kolesterol LDL. Tetapi mereka mempunyai manfaat jantung yang lain, termasuk mengurangkan tekanan darah. Makanan dengan asid lemak omega-3 termasuk salmon, makarel, herring, walnut dan flaxseeds.

Meningkatkan serat larut

Serat larut dapat mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda. Serat larut didapati dalam makanan seperti oat, kacang buah ginjal, sprout Brussels, epal dan pear.

Tambah protein

Protein yang terdapat dalam produk tenusu, boleh merangkumi banyak manfaat kesihatan yang dikaitkan dengan tenusu. Kajian telah menunjukkan bahawa protein whey yang diberikan sebagai suplemen merendahkan kedua kolesterol LDL dan jumlah kolesterol serta tekanan darah.

Meningkatkan aktiviti fizikal

Latihan fizikal boleh membantu anda sebagai cara megatasi kolesterol dengan baik dan berkesan. Aktiviti fizikal yang sederhana boleh membantu meningkatkan lipoprotein berkepekatan tinggi  kolesterol yang baik. Dengan rujukan doktor anda, lakukan sekurang-kurangnya 30 minit senaman lima kali seminggu atau aktiviti aerobik yang kuat selama 20 minit tiga kali seminggu.

Menambah aktiviti fizikal, walaupun selang pendek beberapa kali sehari, boleh membantu anda mengurangkan berat badan. Pertimbangkan:-

Berhenti merokok meningkatkan tahap kolesterol HDL anda. Faedah-faedah berlaku dengan cepat:-

Pertambahan berat badan menyumbang kepada kolesterol tinggi. Cari cara mengatasi kolesterol anda dengan memasukkan lebih banyak aktiviti ke dalam rutin harian anda, seperti menggunakan tangga dan bukannya mengambil lif atau meletak kenderaan jauh dari pejabat anda. Mengambil jalan semasa berehat di tempat kerja. Cuba untuk meningkatkan aktiviti berdiri, seperti memasak atau melakukan kerja-kerja lain.

Mengambil makanan tambahan atau supplement

Ambil makanan tambahan yang mampu membantu anda dengan baik dan berkesan serta tidak memudaratkan. Kami amat mengesyorkan anda mengambil dan mengamalkan garam buluh. Garam buluh sangat membantu anda secara semula jadi tanpa kesan sampingan dan terbukti secara saintifik sangat berkesan.

Garam buluh mengandungi unsur surih dan mineral yang sangat diperlukan tubuh badan anda. Ia dapat memberi dan membantu memberi anda tahap kesihatan yang optimum. Garam buluh juga dapat mencegah kanser mengelakkan anda daripada pelbagai penyakit kronik lain.

Kadangkala perubahan gaya hidup sihat tidak mencukupi untuk menurunkan tahap kolesterol. Sekiranya doktor anda mengesyorkan ubat untuk membantu merendahkan kolesterol anda, ambil seperti yang ditetapkan semasa meneruskan perubahan gaya hidup anda. Perubahan gaya hidup boleh membantu anda mengurangkan dos ubat anda.

Ubat untuk menurunkan kolesterol

Bagi sesetengah orang, membuat perubahan gaya hidup sahaja tidak cukup kolesterol mereka. Mereka mungkin juga perlu mengambil ubat. Terdapat beberapa jenis ubat penurun kolesterol yang ada. Mereka bekerja dengan cara yang berbeza dan boleh mempunyai kesan sampingan yang berbeza. Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang ubat yang sesuai untuk anda.

Walaupun anda mengambil ubat untuk menurunkan kadar kolesterol anda, anda masih perlu meneruskan perubahan gaya hidup.

Apheresis lipoprotein untuk menurunkan kolesterol

Keluarga Hiperkolesterolemia(FH)  adalah bentuk yang diwarisi kolesterol tinggi. Sesetengah orang yang mempunyai FH boleh mendapatkan rawatan yang dikenali sebagai apheresis lipoprotein. Rawatan ini menggunakan mesin penapisan untuk menghilangkan kolesterol LDL dari darah. Kemudian mesin itu mengembalikan kembali darah yang lain kepada orang itu.

Cara menurunkan kolesterol secara semula jadi

Sesetengah syarikat menjual makanan tambahan yang mereka katakan boleh menurunkan kolesterol. Penyelidik telah mengkaji banyak suplemen ini, termasuk padi ragi merah, biji rami, dan bawang putih. Pada masa ini, tidak ada bukti konklusif bahawa mana-mana daripada mereka berkesan dalam menurunkan tahap kolesterol. Juga, suplemen boleh menyebabkan kesan sampingan dan interaksi dengan ubat-ubatan. Sentiasa periksa dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum anda mengambil sebarang suplemen.

Kami amat mengesyorkan anda mengambil dan mengamalkan penggunaan garam buluh. Ini kerana ia menyediakan garam mineral organik beralkali dan membekalkan 70-80 mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat dan dapat memulihkan sel-sel badan dengan berkesan. Pemprosesan suhu tinggi dengan masa yang panjang menjadikan garam buluh suatu elemen pemancar gelombang inframerah yang meningkatkan peredaran darah dengan berkesan.

cara mengatasi kolesterol

Penggunaan jangka panjang garam buluh boleh mengimbangi nilai pH cecair badan dan sangat memberi manfaat kepada badan-badan kita yang berasid. Dengan itu, ia membantu untuk meningkatkan kesihatan umum. Beberapa jenis penyelidikan garam buluh boleh membantu kencing manis, menurunkan kolesterol, menurunkan berat badan, kanser, alahan kulit, gastrik, arthritis, kesihatan gigi, keradangan, jangkitan yis, sakit tekak dan lain-lain lagi.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *