cara mencegah kanser ovari melalui pemakanan

Salah satu bentuk kanser yang paling dahsyat untuk wanita adalah kanser ovari, yang boleh menyerang tanpa mengira usia. Kanser ovari adalah antara kanser yang paling besar yang mempengaruhi wanita, dari segi bilangannya, terlalu banyak wanita yang di diagnosis kanser ovari pada dasarnya adalah hukuman mati untuk mereka. Lebih mengecewakan adalah hakikat bahawa kanser ovari sering menyerang tanpa banyak amaran, dengan faktor risiko termasuk genetik, sejarah keluarga, dan tidak pernah mempunyai anak. Maka, cara mencegah kanser ovari ini perlu diambil lebih awal supaya anda tidak mengalami sebarang penyakit ke arah kanser ini.

Itulah sebabnya penting untuk mengikuti pola makan dan gaya hidup yang berkesan membatasi peluang yang akan diperolehi oleh kanser ini. Berita baiknya adalah bahawa ia agak mudah untuk memperoleh makanan ini dan menjadikannya sebahagian daripada diet yang sihat dan memuaskan.

8 makanan cegah kanser ovari

Various fresh summer berries,blueberries,red currant,top view.

1. Blueberry

Dimuatkan dengan antioksidan yang telah ditunjukkan untuk membantu mencegah perkembangan pelbagai bentuk kanser, blueberry adalah salah satu daripada beberapa jenis beri yang boleh memberi impak yang sangat positif terhadap kesihatan individu. Jadi, apa yang membuat blueberries seperti pejuang kanser yang berkesan? Ini kerana mereka mengandungi fitokimia kuat yang dikenali sebagai antosianin, komponen yang sebenarnya memberikan mereka warna yang unik.

Secara ringkasnya, blueberry dipenuhi dengan agen kanser, dari vitamin yang sihat seperti vitamin C dan K, khususnya kepada mangan dan serat makanan. Paling baik adalah blueberry menjadi tambahan hebat untuk apa-apa makanan, dari bijirin sarapan hingga salad waktu makan siang.

fresh-spinach-leaves-bowl-isolated_144627-30027

2. Bayam

Cara mencegah kanser ovari yang seterusnya ialah melaui sayuran jenis bayam. Bayam mengandungi agen kaempferol yang melawan kanser, yang mempunyai potensi untuk membunuh sel-sel kanser. Bayam juga dimuatkan dengan antioksidan yang kuat, vitamin dan mineral yang boleh membentuk pasukan yang berkesan untuk memerangi dan mencegah kanser.

Boleh dikatakan, bayam lebih fleksibel daripada kale atau endive. Kerana rasa yang agak ringan kerana kedua-dua kale dan endive mempunyai rasa yang lebih pahit. Bayam dapat dengan mudah ditambahkan kepada hampir mana-mana hidanga. Sebenarnya, bayam mempunyai rasa yang baik dan lembut yang menjadikannya tambahan yang baik untuk pelbagai makanan.

top-view-fresh-radishes-bucket-with-leaves-grey-wooden-wall-with-copy-space_141793-76217

3. Endive

Salah satu pejuang kanser baru yang paling hangat adalah sayur-sayuran, sayuran yang anda mungkin tidak pernah dengar. Jika demikian, ketahui bahawa endive  sering dijumpai dalam salad  ia mempunyai rasa dan tekstur kubis ringan dan cenderung mempunyai rasa yang sedikit pahit.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa memakannya dengan kerap dapat mengurangkan peluang wanita untuk mengembangkan kanser ovari. Itu kerana ia mengandungi agen kanser semula jadi yang dikenali sebagai kaempferol, yang sebenarnya mampu membunuh sel-sel kanser. Atas sebab-sebab ini, pertimbangkan untuk menambahkan endive dalam hidangan anda.

close-up-shot-kale_23-2148685426

4. Kale

Seperti endive yang menjadikan tambahan hebat untuk apa saja salad, kale juga mengandungi kaempferol ejen yang melawan kanser, yang mana banyak pakar percaya dapat membunuh sel-sel kanser secara berkesan dan menjadi salah satu cara mencegah kanser ovari yang baik.

Kale adalah sedikit lebih tahan lama daripada endive. Bukan sahaja ia membuat tambahan hebat kepada salad makan malam, tetapi ia boleh dibakar untuk membentuk cip kale yang lazat atau dipanggang dengan minyak dan sayur-sayuran lain untuk membentuk sayuran campur yang sihat. Kale juga dimuatkan dengan antioksidan kuat, vitamin, dan besi, menjadikannya sangat berharga dan reputasi yang tinggi.

red-onion-whole-isolated-white_146671-19175

5. Bawang

Selain dengan bawang putih, bawang adalah salah satu makanan paling tidak diinginkan untuk dimakan. Mengapa? Kerana ia boleh menyebabkan nafas untuk mengembangkan aroma yang agak kuat dan bau yang kurang menyenangkan.

Bawang dapat melakukan keajaiban untuk kesihatan anda dan mengurangkan risiko mengembangkan beberapa jenis kanser, termasuk kanser ovari. Secara khusus, bawang mengandungi pelbagai agen kanser, dari apigenin, anthocyanin, dan myricetin untuk quercetin. Jika anda tertanya-tanya jenis bawang yang dimakan, bawang merah secara teknikalnya mempunyai lebih banyak agen kanser. Bawang yang dimasak atau mentah, ia tetap mempunyai keupayaan untuk mengurangkan risiko mendapat kanser ovari.

ikan-kerisi

6. Ikan

Jika anda suka rasa, ikan adalah salah satu makanan paling sihat yang anda boleh makan. Bukan sahaja ia dipenuhi dengan protein, tetapi ia umumnya sangat rendah lemak dan kalori.  Walau bagaimanapun, ia bergantung pada jenis ikan yang anda makan. Walaupun ikan yang agak tinggi lemak, seperti salmon, masih cukup sihat untuk anda kerana ia boleh dikemas dengan asid lemak omega-3, yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan kesihatan otak dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan penyakit lain yang serius.

Ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 juga boleh membantu menghalang perkembangan kanser dengan mengehadkan bekalan darah ke sel-sel kanser. Satu-satunya perkara yang perlu diingat ialah banyak jenis ikan yang tinggi dalam asid lemak omega-3  seperti ikan salmon, sardin, makarel, dan herring  juga cenderung menjadi tinggi merkuri, yang boleh beracun jika dimakan jumlah yang tinggi. Itu tidak bermakna anda harus mengelakkan jenis ikan ini; sebaliknya, hanya hadkan makan mereka untuk beberapa kali setiap minggu.

tomatoes_144627-15413

Tomato

Mungkin sukar untuk membayangkan bahawa tomato sebenarnya sangat berkesan dalam mencegah perkembangan kanser ovari. Itu kerana tomato mengandungi lycopene anti-angiogenik, pigmen yang memberikan buah-buahan dan sayur-sayuran merah warna tersendiri. Ia juga antioksidan yang melawan radikal bebas yang boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan kanser seperti kanser ovari. Tomato boleh didapati secara meluas di mana sahaja dan sangat berpatutan. Ia juga sangat serba boleh, menjadikan tambahan padat untuk makan.

ae2e9d0e5ca8b22c959d13ebc3a2c8a2

Garam buluh

Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain. Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu wanita mencegah kanser ovari lebih awal. Kami amat mengesyorkan garam buluh kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan dan telah diamalkan oleh penduduk korea yang menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini. KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI

Pesakit kanser ovari

Sebagai seorang wanita yang menjalani rawatan untuk kanser ovari, anda mempunyai keperluan pemakanan yang berbeza daripada sebelum anda memulakan pelan rawatan kanser ovari anda. Kemoterapi dan rawatan lain, serta kanser itu sendiri boleh membuat makan menjadi sukar. Tetapi badan anda memerlukan banyak tenaga untuk memastikan ia kuat.

Untuk memerah kalori dan protein tambahan ke dalam diet anda, cuba makanan berikut:-

  • Produk tenusu seperti keju dan susu
  • Telur
  • Sos dan lain-lain perasa tinggi kalori
  • Mentega dan minyak untuk memasak
  • Kacang, untuk snek dan menambah kepada hidangan

Keperluan makanan dan kalori akan berbeza-beza bergantung kepada di mana anda berada dalam rawatan kanser ovari anda serta selepas itu. Bagi mereka yang belum pernah atau tidak mahu mendapat kanser ini, anda perlu mencari cara mencegah kanser ovari lebih awal. Jangan ambil mudah kerana ia boleh membinasakan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *