Strok adalah “serangan otak”. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Ia berlaku apabila aliran darah ke kawasan otak dipotong atau terhenti. Apabila ini berlaku, sel-sel otak hilang oksigen dan mula mati. Apabila sel-sel otak mati semasa strok, keupayaan yang dikawal oleh kawasan otak seperti memori dan kawalan otot hilang. Pengetahuan dalam kehidupan tentang cara mencegah strok amat penting supaya anda dapat bertindak awal dalam apa jua kebarangkalian yang mungkin berlaku.

Bagaimana seseorang terjejas oleh strok mereka bergantung kepada di mana strok berlaku di otak dan berapa banyak bahagian otak yang rosak. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai strok kecil hanya boleh mengalami masalah kecil seperti kelemahan sementara lengan atau kaki. Orang yang mempunyai strok yang lebih besar mungkin lumpuh kekal di satu sisi badan mereka atau kehilangan keupayaan mereka untuk bercakap. Sesetengah orang pulih sepenuhnya dari strok, tetapi lebih daripada 2/3 orang yang terselamat akan mempunyai beberapa jenis kecacatan.

Fakta ringkas mengenai strok/angin ahmar

  • Semasa strok, otak tidak mendapat oksigen atau nutrien yang cukup, menyebabkan sel-sel otak mati.
  • Strok perlu didiagnosis dan dirawat secepat mungkin untuk mengurangkan kerosakan otak.
  • Rawatannya bergantung kepada jenis strok yang dialami.
  • Cara paling berkesan untuk mencegah strok adalah dengan mengekalkan gaya hidup yang sihat dan mencari cara mencegah strok yang akan menjadi faktor risiko penyakit tersebut.

Tanda-tanda strok bermula pada anda

Anda perlu peka dengan tanda-tanda dan gejala ini jika anda fikir anda atau orang lain mungkin mengalami angin ahmar. Perhatikan apabila tanda-tanda dan gejala anda bermula, kerana jangka masa yang mereka ada mungkin anda dapat mencegahnya sekaligus mengurangkan risiko strok anda. Berikut merupakan tanda-tanda angin ahmar:-

Mempunyai masalah ketika bercakap dan memahami

Anda mungkin akan mengalami kekeliruan. Ia boleh melembapkan kata-kata anda atau anda akan mengalami kesukaran dalam memahami ucapan seseorang. Ia merupakan tanda-tanda strok yang perlu untuk anda mencari cara mencegah strok secepat yang mungkin. Sekurang-kurangnya anda mempunyai masa untuk mencegah penyakit angin ahmar ini.

Berasa lumpuh pada bahagian muka, lengan atau kaki

Antara tanda atau simptom yang kerap kali berlaku adalah, anda akan berasa lumpuh pada anggota badan anda. Anda mungkin mengalami kebas, kelemahan atau kelumpuhan secara tiba-tiba terutamanya pada bahagian muka, lengan atau kaki anda, terutamanya di satu sisi badan anda.

Mudah hilang kekuatan

Cuba anda mengangkat kedua-dua tangan anda di atas kepala anda pada masa yang sama. Jika satu lengan mula jatuh, anda mungkin mengalami strok. Begitu juga, satu sisi mulut anda akan terasa apabila anda cuba tersenyum. Masalah dengan melihat samada satu atau kedua-dua mata. Anda mungkin tiba-tiba mengalami kesukaran melihat atau penglihatan yang menjadi kabur samada satu atau kedua-dua mata, atau anda mungkin merasa kesukarannya dua kali ganda.

Mudah berasa sakit pada bahagian kepala

Anda mungkin akan mengalami sakit pada bahagian kepala secara tiba-tiba, yang mungkin disertai dengan muntah, pening kepala atau emosi yang berubah, mungkin menunjukkan anda mengalami angin ahmar. Jika perkara ini berlaku, apa yang perlu untuk anda lakukan adalah mencari cara mencegah strok samada berjumpa dengan seorang doktor atau sebagainya.

Mempunyai masalah ketika berjalan kaki

Gejala yang seterusnya adalah, anda mungkin akan mempunyai masalah ketika anda sedang berjalan. Anda mungkin akan tersandung atau mengalami pening dengan secara tiba-tiba dan anda akan mudah untuk kehilangan keseimbangan atau kehilangan koordinasi badan anda. Ia merupakan simptom yang amat ketara yang perlu untuk anda berwaspada.

Bagaimana Cara mencegah strok?

Mengetahui faktor risiko strok anda, mengikuti cadangan doktor anda dan mengamalkan gaya hidup yang sihat adalah langkah terbaik yang anda boleh ambil untuk mencegah strok. Langkah-langkah ini boleh membantu anda mengelak strok lain. Penjagaan lanjut yang anda terima di hospital juga memainkan peranan. Strategi pencegahan strok adalah sama seperti strategi untuk mencegah penyakit jantung. Antara cara mencegah strok adalah:-

1. Mengawal tekanan darah tinggi atau hipertensi

Salah satu perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko strok anda adalah dengan mengekalkan tekanan darah anda. Jika anda mempunyai strok, menurunkan tekanan darah anda boleh membantu mencegah serangan iskemia sementara atau strok. Selain mencadangkan perubahan gaya hidup, doktor anda mungkin memberi ubat untuk merawat darah tinggi tekanan. Ia merupakan cara mencegah strok yang mudah.

2. Menurunkan jumlah kolesterol dan lemak tepu  

Makan kurang kolesterol dan lemak, terutamanya lemak tepu dan lemak trans, boleh mengurangkan lemak atau plak di arteri anda. Jika anda tidak dapat mengawal kolesterol anda melalui perubahan diet sahaja, doktor anda boleh menetapkan ubat penurun kolesterol. Ia merupakan cara mencegah strok yang bagus kerana bukan sahaja ia memberikan manfaat kepada pesakit strok, ia juga dapat mencegah peningkatan berat badan atau diabetes.

3. Berhenti Merokok

Merokok dapat menimbulkan risiko strok untuk perokok. Perokok bukan sahaja membahayakan kesihatan diri mereka, malah ia juga merbahaya kepada orang lain. Menggantikan penggunaan tembakau dapat mengurangkan risiko angin ahmar. Cara mencegah strok ini bukan sahaja dapat mencegah penyakit angin ahmar, tetapi ia juga dapat memberikan manfaat yang besar kepada kesihatan anda terutamanya dalam mencegah penyakit yang kronik.

4. Menjaga berat badan anda

Anda boleh menguruskan diabetes dengan diet, senaman, kawalan berat badan. Hal ini kerana, pesakit strok mempunyai kaitan dengan masalah berat badan yang berlebihan ataupun ia dikenali sebagai diabetes. Ia juga menyumbang kepada faktor risiko strok lain, seperti tekanan darah tinggi, penyakit kardiovaskular dan diabetes. Cara mencegah strok adalah dengan menjaga berat badan anda sebaik yang mungkin samada anda berjumpa dengan doktor ataupun sebagainya.

5. Lakukan senaman dengan lebih kerap

Latihan aerobik atau kardio dapat mengurangkan risiko strok anda. Latihan yang kerap boleh menurunkan tekanan darah anda dan meningkatkan tahap kesihatan keseluruhan saluran darah dan jantung anda. Ia juga membantu anda mengurangkan berat badan, mengawal diabetes dan mengurangkan tekanan. Secara beransur-ansur lakukan sehingga 30 minit. Aktiviti seperti berjalan, berjoging, berenang atau berbasikal dapat membantu anda dengan cara mencegah strok yang betul.

6. Berhenti atau kurangkan Minum alkohol  

Alkohol boleh menjadi faktor risiko untuk mendapat strok. Pengambilan alkohol berlebihan dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, strok iskemia dan strok hemoragik. Alkohol juga boleh memberikan tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil. berjumpa dengan doktor anda tentang apa yang sesuai untuk anda lakukan. Ia merupakan satu cara mencegah strok yang wajar anda lakukan kerana tidak banyak manfaat dengan minuman seperti ini.

7. Elakkan pengambilan dadah haram

Ubat-ubat yang tertentu, seperti kokain dan methamphetamines, dibuat atas faktor untuk strok iskemia sementara atau strok sepenuhnya. Dadah jenis kokain dapat mengurangkan aliran darah tetapi ia juga boleh menyebabkan penyempitan arteri. Cara mencegah strok adalah dengan mengelakkan pengambilan bahan yang terlarang ini kerana ia hanya membinasa diri anda sahaja.

Cara mencegah strok secara klinikal

Jika anda mempunyai strok iskemia atau strok iskemia sementara, doktor anda boleh mengesyorkan ubat-ubatan untuk membantu mengurangkan risiko anda mengalami strok yang lain. Ini termasuk:-

Ubat anti-platelet

Platelet adalah sel dalam darah anda yang memulakan pembekuan darah. Ubatan anti-platelet menjadikan sel-sel ini kurang melekit. Ubat anti-platelet yang paling biasa digunakan ialah aspirin. Doktor anda juga boleh mempertimbangkan untuk menetapkan Aggrenox dan dipyridamole ubat anti-platelet, untuk mengurangkan risiko pembekuan darah. Sekiranya aspirin tidak menghalang strok iskemia sementara(TIA) atau strok anda, atau jika anda tidak boleh mengambil aspirin, doktor anda mungkin boleh menetapkan ubat anti-platelet seperti clopidogrel iaitu Plavix.

Antikoagulan

Ubatan ini, termasuk heparin dan warfarin, akan mengurangkan pembekuan darah. Heparin bertindak pantas dan boleh digunakan dalam tempoh masa yang singkat di hospital. Warfarin bertindak perlahan boleh digunakan dalam jangka panjang. Warfarin adalah ubat penipisan darah yang kuat, jadi anda perlu mengambilnya tepat pada waktunya. Lain-lain penipisan darah yang baru boleh digunakan jika strok anda disebabkan oleh denyutan jantung yang tidak normal.

Oleh itu anda sewajarnya mencari cara mencegah strok yang efektif kepada diri anda. Anda boleh mengunakan cara mencegah strok seperti yang telah dinyatakan diatas. Adalah lebih baik jika anda mengambil amalan atau pemakanan yang sihat seperti pengambilan garam buluh dan meninggalkan perkara yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri anda seperti garam biasa yang anda gunakan untuk meningkatkan kesihatan anda.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *