[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Mengikuti perubatan moden, setakat ini belum ada petua hilangkan kencing manis semasa mengandung secara saintifik. Sebaliknya, apa yang boleh buat adalah mengamalkan cara mengawal kencing manis semasa mengandung untuk menjamin kesihatan ibu hamil dan janin. 

Selain itu, cara atasi kencing manis semasa hamil yang akan kami berkongsi ini juga membantu mengelakkan diabetes jenis 2 pada ibu selepas bersalin. Cara-cara yang disenaraikan telah diuji secara teliti oleh pakar pemakanan. Ia boleh digunakan sebagai rujukan yang baik untuk membebaskan ibu mengandung dan bayi dari kesan negatif kencing manis.

Tujuh cara mengawal kencing manis semasa mengandung

1) Pemakanan yang seimbang untuk pesakit kencing manis semasa hamil

Selepas anda mengetahui bahawa anda mempunyai diabetes gestasi, anda dicadangkan bertemu dengan pakar pemakanan untuk mewujudkan pelan pemakanan yang sihat. Anda akan dapat belajar bagaimana untuk menghadkan jumlah karbohidrat yang anda makan sebagai cara untuk mengawal paras gula dalam darah anda. Anda juga mungkin akan diminta untuk menulis apa sahaja yang anda makan. Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai berapakah berat badan barulah memuaskan untuk ibu hamil dan bayi. Bacaan lanjut untuk menu pesakit kencing manis:

https://www.hk3.com.my/ms/menu-pesakit-kencing-manis/

https://www.hk3.com.my/ms/diet-diabetes-semasa-hamil/

P/S: Diet untuk menurunkan berat badan tidak digalakkan pada keadaan ini.

2) Kerap bersenam

Cuba lakukan sekurang-kurangnya 2.5 jam senaman setiap minggu bertahap sederhana. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah rajin bergerak selama 30 minit sehari (10 minit x 3), sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Biasanya, senaman yang sederhana semasa kehamilan membantu badan menggunakan insulin anda dengan lebih baik dan membantu mengawal tahap gula dalam darah anda. Jika anda tidak pernah bersenam secara teratur atau tidak menjalankannya sebelum anda mengandung, berbincang dengan doktor anda sebelum anda mula bersenam. Aktiviti seperti berjalan atau berenang adalah amat baik untuk wanita mengandung. Anda juga mungkin mahu mencuba kelas senaman khas untuk wanita mengandung.

3) Bacaan gula dalam darah yang normal

Satu bahagian penting dalam merawat kencing manis semasa mengandung ialah memeriksa paras gula darah anda di rumah. Setiap hari, anda dicadang memeriksa 1 hingga 3 kali bacaan gula dalam darah. Menjamin bacaan normal kencing manis semasa mengandung sentiasa sihat membantu menyenangkan minda dan menghilangkan tekanan mental ibu hamil. Berbincang dengan doktor anda mengenai berapa kerap untuk menguji bacaan gula dalam darah anda.

4) Memantau pertumbuhan dan kesihatan janin

Doktor anda mungkin mahu anda memantau pergerakan janin dipanggil kick counts supaya anda tahu adakah bayi anda kurang bergerak seperti biasa. Anda juga boleh mengetahui perkembangan bayi melalui ultrasound. Selain itu, anda boleh menjalani ujian “nonstress” untuk memeriksa bagaimana jantung bayi anda bertindak dengan pergerakan.

5) Mendapatkan pemeriksaan kesihatan yang kerap

Menghidapi diabetes gestasi bermakna anda perlu melawat doktor secara kerap. Pada setiap lawatan ke hospital, doktor anda akan memeriksa tekanan darah dan menguji sampel air kencing anda. Anda juga akan membincangkan tahap gula dalam darah, apa yang anda telah makan, berapa banyak senaman telah dibuat, dan berapa banyak berat badan anda telah menambah.

6) Mengambil ubat kencing manis dan suntikan insulin

Cara pertama untuk merawat diabetes gestasi adalah dengan mengubah cara pemakanan dan bersenam secara tetap. Jika tahap gula dalam darah anda terlalu tinggi, anda mungkin perlu mengambil ubat diabetes atau suntikan insulin.

7) Pertimbangkan menukar garam biasa kepada garam buluh

garam buluh hk3

Air ketuban yang mengelilingi janin dalam rahim ketika mengandung adalah penting untuk perkembangan janin. Air ketuban mengekalkan suhu persekitaran janin  dan membantu perkembangan sistem pernafasan dan penghadaman.

Boleh dikata bahawa air ketuban merupakan asal-usul kehidupan. Persamaan kandungan zat galian air ketubah dan garam buluh setinggi 98%. Garam buluh boleh menambah mineral yang terhilang dari air ketubah pada masa ke masa. Selain itu, saintis telah membuktikan bahawa garam buluh dari korea boleh meningkatkan metabolisme glukosa dan memperbaiki rintangan insulin. Ia merupakan makanan kurangkan bacaan gula yang semulajadi.

Oleh itu, garam buluh boleh mempunyai khasiat yang diperlukan untuk menjaga kesihatan ibu hamil diabetes dan janin. 

Kesimpulan

“Sedikit sedikit, lama lama jadi bukit”. Bermulalah dari apa yang boleh dilakukan secara mudah walaupun keberkesanannya tidak datang begitu cepat. Pada jangka masa beberapa bulan, kami yakin kesan positif boleh dirasai sekiranya anda mengamalkan cara elak kencing manis ketika hamil yang telah dirujukan.

7 Hari

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *