8 Cara Turunkan Kolesterol Dengan Mudah

Terdapat banyak cara menurunkan kolesterol tinggi yang boleh diggunakan dalam anda menyelesaikan masalah yang anda hidapi. Hal ini memerlukan kerajinan dan komitmen yang tinggi dalam menjayakan usaha anda. Sikap seperti ini perlu diamalkan agar kita bebas dari segala penyakit yang mungkin dapat mengancam, bukan sahaja nyawa kita, bahkan seluruh ahli keluarga kita. Dalam masalahlah ini, kami ingin menyatakan beberapa tip atau cara menurunkan kolesterol yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian. Antaranya ialah :

1. Mengamalkan makanan yang kaya dengan serat

Walaupun terdapat sumber-sumber serat yang banyak, sering kali hal sebegitu penting ini diabaikan oleh pelbagai golongan. Kami mensyarankan anda perlu mengambil makanan yang kaya dengan serat sekurang-kurangnya 25-35 gram sehari. Kerana dengan mengambil makanan yang kaya dengan serat, akan lebih banyak kesan yang positif berbanding yang negatif. Tubuh badan yang sihat bermula dari makanan yang anda ambil. Terdapat banyak makanan bagi anda mencari cara menurunkan kolesterol antaranya seperti kekacang, buah-buahan dan sebagainya.

2. Penggunaan Multivitamin amat diggalakkan

Walaupun anda mempunyai diet yang sihat, mungkin badan anda tidak mempunyai unsur pemakanan tertentu. Cara menurunkan kolesterol ini, mungkin anda boleh mengambil multivitamin dalam mengatasi masalah kolesterol ini. Sekurang-kurangnya badan anda dapat memenuhi keperluan pemakanan asas dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Hal ini, dilihat dari individu yang mungkin tidak mempunyai masa untuk makan atau sebagainya. Akan tetapi, adalah lebih baik anda mengamalkan pemakanan mengikut waktu yang teratur agar masalah kesihatan yang kronik dapat ditangani.

3. Makanan laut yang perlu diambil

Pasti ramai dikalangan anda merupakan penggemar makanan laut. Ia merupakan berita yang baik bagi penggemar makanan laut kerana makanan seperti ini merupakan satu cara menurunkan kolesterol tinggi yang agak berkesan. Kurangkan pengambilan daging, dan kalikan pengambilan makanan yang berasal dari laut seperti salmon, tuna, sardin, dan sebagainya. Mereka adalah kawanan ikan yang kaya dengan omega-3 dan rendah lemak tepu. Perlu diingat, supaya kebaikan yang terkandung di dalam setiap ikan tidak hilang atau dikurangkan, ia akan menjadi lebih baik jika anda memasak atau menjadikannya dengan cara mengewap atau dibakar.

4. Mendapatkan rehat yang cukup

Mendapatkan rehat yang cukup amat penting bagi tubuh badan kita. Sepenting manapun kerjaya anda, masa rehat amat diperlukan oleh tubuh badan bagi setiap manusia. Cara menurunkan kolesterol adalah dengan mendapatkan rehat yang cukup lebih-lebih lagi pada waktu tidur adalah penting. Gen yang memainkan peranan dalam pemindahan kolesterol tidak aktif pada individu yang kurang tidur, daripada individu yang tidur cukup. Jika anda individu yang mementingkan kesihatan samada diri mahupun keluarga, berubahlah dari sekarang.

5. Turunkan berat badan anda

Masalah ini sering berlaku kepada mereka yang memiliki badan yang besar ataupun obes. Hal ini kerana, kolesterol yang tinggi berkait rapat dengan individu yang mempunyai masalah obes. Terdapat banyak cara dalam menangani masalah obes ini. Anda boleh berjumpa dengan para doktor bagi membincangkan aktiviti yang sesuai dalam menurunkan berat badan. Permasalahan yang timbul apabila anda mempunyai sikap malu untuk berubah. Sikap seperti ini tidak wajar untuk dimiliki dan bagi mendapatkan kesihatan yang tinggi anda perlu mengorbankan dan mempunyai semangat yang tinggi.

6. Kurangkan pengambilan alkohol

Bagi mereka yang sudah biasa dengan pengambilan alkohol yang berlebihan pasti akan mempunyai kesukaran untuk berhenti. Kami tidak mengesyorkan anda untuk terus berhenti dari minum, sebaliknya anda hanya perlu mengurangi pengambilan alkohol sahaja. Cara menurunkan kolesterol ini merupakan satu tindakan yang sebenarnya agak bijak. Satu gelas sehari untuk wanita dan dua gelas untuk lelaki sudah memadai sebenarnya untuk tubuh badan anda.

7. Hidup bebas tanpa amalan merokok

Cara menurunkan kolesterol untuk kali ini, pasti ia merupakan satu perkara yang agak sukar bagi mereka yang perokok tegar. Untuk pengetahuan anda semua, banyak kesan yang positif jika anda berhenti dari merokok antaranya dapat mengurangi kadar kolesterol, menurunkan tekanan darah, dan mengurangi risiko penyakit jantung, strok, kanker, dan sakit paru-paru. Anda boleh berjumpa dengan pakar bagi mendapatkan tip yang baik untuk berhenti dari terus merokok. Sudah semestinya merokok mendatangkan kesan yang sangat buruk dalam kehidupan anda pada masa akan datang.

8. Khasiat garam buluh HKIII yang bermutu tinggi

Terdapat banyak khasiat yang anda akan perolehi daripada garam buluh HKIII. Hal ini kerana sumber yang asli dan semulajadi pada garam buluh HKIII ini menyediakan garam mineral organik beralkali (tahap pH 9-12). Ia juga membekalkan 70-80 mineral dan unsur surih. Ia adalah anti-oksidan yang kuat (dengan tahap ORP setinggi -426mV). Ia juga merupakan suatu elemen pemancar gelombang inframerah yang meningkatkan peredaran darah dengan berkesan. Cara menurunkan kolesterol ini merupakan satu langkah yang bijak dalam mencari jalan penyelesaian.