[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Kaitan Antara Diabetes dan Kanak-kanak

Diabetes adalah penyakit yang akan memberi kesan kepada seluruh ahli keluarga, terutamanya kanak-kanak. Tidak kira apa jua, ia adalah penting bahawa ahli keluarga dapat menyokong antara satu sama lain dan dapat memahami keadaan mereka. Anda mungkin tidak tahu bagaimana untuk menguruskan diabetes kanak-kanak. Oleh itu, dalam artikel ini, saya akan memberikan beberapa garis panduan yang anda mampu untuk diikuti.

Pendidikan Diabetes 

download-26

Kajian telah menunjukkan bahawa pendidikan pesakit dan keluarga, pengurusan intensif  diabetes, kenalan telefon berhampiran bersama pasukan diabetes bekerjasama mengurangkan kos perubatan keseluruhan. Ibu bapa harus ingat supaya tidakmemberikan tumpuan sepenuhnya kepada pesakit dan mengabaikan adik-beradik pesakit yang lain supaya mereka sentiasa bersama.
 
Pertama, anda perlu berkomunikasi dengan anak-anak anda dan memberitahu mereka tentang penyakit ini dan kepentingan pengurusan diri. Pendidikan diabetes yang betul untuk kanak-kanak dan keluarga adalah penting dan kompleks pada masa yang sama. Pendidikan terbaik disediakan dengan kepekaan bagi umur dan tahap perkembangan kanak-kanak itu, dengan mengambil kira kedua-dua pendekatan dan kandungan bahan yang disampaikan. Ia adalah penting bahawa kedua-dua ibu bapa perlu berada di sana supaya dapat membantu menguruskan diabetes anak anda.
 
Pendidikan bukan sekali sahaja pada ketika kanak-kanak ini disahkan mendapat penyakit ini. Adalah penting untuk keluarga dan kanak-kanak mendapatkan pendidikan berterusan supaya kanak-kanak membesar degan sihat dan dapat mengambil satu lagi lagi langkah untuk menjaga diri sendiri.
 
Kajian menunjukkan bahawa dengan pendidikan berterusan dan panggilan telefon yang kerap dengan susulan, ia telah menunjukkan bahawa ia boleh mengatasi HbA1c dan mengurangkan kadar kemasukan ke hospital akibat komplikasi akut.
 
Oleh itu, terus berhubung dengan profesional kesihatan peribadi termasuk pakar kanak-kanak, jururawat dan pakar diet.

Matlamat Glisemik Mengikut Peringkat Umur

download-28

Kanak-kanak berumur <6 tahun.
Pada kanak-kanak yang sangat muda, hubungan antara hipoglisemia dan kemungkinan kemerosotan neuropsychologic memberi kebimbangan yang lebih besar berbanding kanak-kanak yang lebih tua dan remaja. Terdapat beberapa laporan menunjukkan bahawa terdapat kecacatan intelektual dengan hipoglisemia yang ketara pada kanak-kanak dan ini mungkin disebabkan oleh anak-anak muda yang tidak dapat berkomunikasi dengan gejala hipoglisemia dengan berkesan. Faktor lain ialah pengambilan makanan yang tidak menentu serta aktiviti fizikal dalam kumpulan umur ini.

Matlamat HbA1c: 7.5% – 8.5%

download-27

Kanak-kanak berumur 6-12 tahun.
Pengurusan diabetes dalam kumpulan umur ini agak mencabar kerana mereka memerlukan insulin dan makan tengah hari atau masa lain di mana mereka mungkin berada di rumah sendiri. Pengurusan Insulin di sekolah memerlukan komunikasi yang erat di antara ibu bapa, pasukan penjagaan kesihatan dan kakitangan sekolah. Kekurangan pemikiran abstrak dalam kumpulan umur ini akan menghadkan pilihan pengurusan. Oleh itu, ibu bapa akan menjadi salah seorang yang membuat pilihan untuk mereka. Oleh itu,, kanak-kanak mungkin dapat mengenali dan merawat dari hipoglisemia dengan lebih baik.Walau bagaimanapun, pengawasan orang dewasa masih diperlukan.

​​Matlamat HbA1c:  ≤8%​

images-31

Remaja (13-19 tahun).
DCCT telah melaporkan bahawa remaja dapat mencapai tahap pemakanan A1c daripada 8.06% dalam era sebelum lispro insulin, aspart insulin, dan glargine insulin. Oleh itu, adalah dicadangkan bahawa kawalan yang baik mungkin bermula dalam kumpulan peringkat umur ini.

​​Matlamat HbA1c: <7.5%

Pemakanan bagi pesakit diabetes kanak-kanak

images (14)

Memilih makanan yang betul, makan diet yang seimbang dan sihat adalah bahagian penting bagi pengurusan diabetes anak anda. Kanak-kanak dan remaja perlu mengamalkan tabiat pemakanan yang sihat untuk memastikan pengambilan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk menggalakkan pertumbuhan.
 
Ia adalah sama seperti orang dewasa di mana makanan yang seimbang terdiri daripada karbohidrat, protein, lemak dan serat. Salah satu cabaran yang anda mungkin hadapi ialah anak anda seorang yang cerewet tentang pemakanan.
 
Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa jumlah karbohidrat daripada makanan berat dan makanan ringan penting dalam menentukan bacaan glukosa setelah makan siang. Selain itu, konsistensi pengambilan makanan (terutamanya makanan karbohidrat) adalah penting bagi kanak-kanak dan remaja pada insulin. Jangan sesuka hati menukar dos insulin mengikut kehendak anda.
 
Kecukupan tenaga adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dan ia boleh dinilai dengan pertambahan berat badan dan corak pertumbuhan secara tetap. Oleh itu, sila rujuk kepada pakar diet untuk pelan diet individu berdasarkan corak pertumbuhan anak-anak anda.
 
Jika anda tidak pasti sama ada anak-anak anda dapat membuat pilihan yang betul, anda boleh bekalkan makan tengah hari untuk kanak-kanak anda. Kotak makanan sihat dengan pelbagai warna dan idea kreatif akan menarik dan mencetuskan selera makan kanak-kanak untuk mengatasi diabetes.

Follow us:-

c
e
b
malay-ads3-8-orig_5

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *