[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Gejala, Risiko Dan Rawatan Diabetes Semasa Hamil

Diabetes semasa hamil atau lebih dikenali sebagai Diabetes Gestasi adalah didiagnosis semasa kehamilan. Seperti diabetes jenis 1 dan jenis 2, diabetes semasa hamil menyebabkan tahap gula darah menjadi terlalu tinggi.

Apabila anda makan, sistem penghadaman anda memecah sebahagian besar makanan ke dalam gula yang dipanggil glukosa. Glukosa memasuki aliran darah supaya sel anda dapat menggunakannya sebagai bahan bakar. Dengan bantuan insulin iaitu hormon yang dibuat oleh pankreas anda, otot, lemak, dan sel-sel lain menyerap glukosa dari darah anda.

Tetapi jika badan anda tidak menghasilkan insulin yang mencukupi, atau jika sel-sel mempunyai masalah, glukosa terlalu banyak dalam darah anda berbanding daripada bergerak ke sel dan menjadi tenaga.

Apabila anda mengandung, tubuh anda secara semula jadi menjadi lebih tahan terhadap insulin sehingga lebih banyak glukosa tersedia untuk menyuburkan bayi anda. Untuk kebanyakan ibu-ibu, ini tidak menjadi masalah. Apabila badan anda memerlukan insulin tambahan untuk memproses glukosa berlebihan dalam darah, pankreas mengeluarkan lebih banyak insulin.

Tetapi jika pankreas tidak dapat mengikuti peningkatan permintaan insulin semasa kehamilan, paras gula darah akan meningkat terlalu tinggi kerana sel-sel tidak menggunakan glukosa. Ini mengakibatkan diabetes gestasi. Diabetis semasa hamil perlu didiagnosis dan dirawat dengan cepat kerana ia boleh menyebabkan masalah kesihatan ibu dan bayi.

Tidak seperti jenis kencing manis lain, diabetes semasa hamil tidak kekal. Sebaik sahaja bayi dilahirkan, gula darah akan kembali normal dengan cepat. Walau bagaimanapun, mengalami diabetes gestasi membuat diabetes berkembang pada masa akan datang.

Adakah saya berisiko untuk menghidap penyakit diabetes?

Sesiapa sahaja boleh menghidap penyakit kencing manis, dan tidak semua wanita yang membangunkan keadaan ini mempunyai faktor risiko yang diketahui. Kira-kira 5 – 10 % daripada semua wanita hamil mendapat diabetes kehamilan. Anda lebih cenderung untuk mendapat diabetes semasa hamil jika anda:-

 • Adalah umur 25 tahun atau lebih tua
 • Saudara dekat yang mempunyai kencing manis
 • Adalah berat badan berlebihan, terutama jika indeks jisim badan anda (BMI) adalah 30 atau lebih tinggi
 • Mempunyai sindrom ovarium polikistik (PCOS)
 • Mempunyai keadaan perubatan yang menjadikan diabetes lebih berkemungkinan, seperti intoleransi glukosa
 • Mengambil ubat-ubatan tertentu seperti glucocorticoids (untuk asma atau penyakit autoimun), beta-blocker (untuk tekanan darah tinggi atau kadar denyut jantung yang cepat), atau ubat antipsikotik (untuk masalah kesihatan mental)
 • Telah mengalami kencing manis sebelum ini
 • Telah melahirkan bayi yang besar sebelum ini

Malangnya, tidak ada cara untuk menjamin bahawa anda tidak akan mendapat diabetes gestasi. Tetapi ada cara untuk mengurangkan risiko anda. Mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti memakan makanan yang seimbang dan mendapat senaman yang kerap. Ia boleh menjadikan kemungkinan anda mengembangkan keadaan diabetes anda semakin mengecil.

Apakah gejala diabetes semasa hamil?

Kebanyakan wanita yang didiagnosis dengan diabetes melahirkan tidak mempunyai sebarang gejala. Itulah sebabnya penyedia penjagaan kesihatan anda akan menawarkan ujian skrining untuk diabetes gestasi apabila anda berusia 24 hingga 28 minggu mengandung.

Jika anda mempunyai sebarang faktor risiko untuk penyakit kencing manis, doktor anda mungkin mencadangkan melakukan ujian awal untuk mengawal gula darah anda. Kebanyakan wanita yang menghidap penyakit diabetes gestasi mendapati bahawa mereka memilikinya selepas mengambil ujian ini.

Ujian yang paling biasa untuk diabetes gestasi adalah ujian saringan glukosa oral. Ujian ini mengukur seberapa cekap tubuh anda menghasilkan insulin. Pada hari ujian, pembekal anda akan memberikan anda cairan manis untuk diminum. Satu jam kemudian, anda akan mendapat ujian darah untuk memeriksa kadar glukosa anda.

Sekiranya ujian anda menunjukkan bahawa gula darah anda terlalu tinggi, anda perlu mengambil ujian yang lebih lama yang dikenali sebagai ujian toleransi glukosa oral. Untuk ujian ini, anda perlu berpuasa sebelum diberi cecair manis untuk diminum. Darah anda akan diuji pada waktu berpuasa, sekali lagi selepas satu, dua, dan tiga jam. Sekiranya hasil ujian dua menunjukkan gula darah anda terlalu tinggi, anda akan didiagnosis dengan diabetes gestasi.

Kedua-dua ujian ini selamat untuk anda dan bayi anda dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan yang besar. Tetapi meminum cecair mungkin rasa tidak enak dan membuatkan anda berasa mual selepas itu.

Apakah rawatan untuk diabetes semasa hamil?

Ramai wanita boleh menguruskan diabetes kehamilan mereka dengan mengikuti pelan senaman dan makan diet seimbang, sihat berasaskan bijirin, protein tanpa lemak, sayur-sayuran dan makanan lain yang melepaskan gula secara perlahan. Walau bagaimanapun, kira-kira 15 peratus daripada wanita dengan diabetes mementingkan diri perlu mengambil ubat untuk mengimbangi gula darah mereka seperti ubat anti-hyperglycemic.

Suntikan insulin adalah rawatan perubatan yang paling biasa untuk diabetes gestasi. Jika anda memerlukan insulin, anda akan mempunyai sehingga tiga suntikan setiap hari, dan doktor anda akan mengajar anda untuk menyuntik diri anda.

Memantau gula darah anda sendiri adalah bahagian penting dalam pelan rawatan anda. Doktor anda akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menguji diri anda dengan peranti khas. Ini melibatkan jari anda dengan jarum kecil yang pertama pada waktu pagi dan kemudian sekali lagi satu jam atau dua selepas anda makan. Ramai wanita mendapati prosedur ini tidak begitu selesa dan menjadi bahagian paling teruk rawatan untuk diabetes melahirkan.

Apakah risiko diabetes gestasi kepada anak saya yang belum lahir?

Kebanyakan wanita dengan diabetes gestasi yang dapat mengekalkan kadar glukosa mereka dalam pemeriksaan terus mempunyai kehamilan yang berjaya dan bayi yang sihat. Tetapi bagi mereka yang mempunyai diabetes gestasi menjadikan anda dan bayi anda lebih cenderung untuk mengalami komplikasi tertentu.

Terdapat beberapa risiko kesihatan yang berpotensi negatif kepada bayi apabila ibu mempunyai diabetes:-

 • Macrosomia – bayi anda lahir terlalu besar kerana insulin yang berlebihan menyeberangi plasenta. Bayi yang besar boleh membuat proses kehamilan sukar dan meningkatkan risiko kecederaan pada bayi semasa proses kelahiran.
 • Hipoglisemia, atau gula darah rendah – berkembang sejurus selepas kelahiran kerana tahap insulin yang tinggi. Mengendalikan gula darah anda sendiri boleh membantu mengurangkan risiko hipoglisemia untuk bayi anda.
 • Jaundis – perubahan warna kulit dan mata berwarna kekuningan dan kadangkala dikaitkan dengan diabetes semasa hamil.

Bagaimanakah anda boleh mempunyai kehamilan yang sihat dengan diabetes semasa hamil?

Perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk memastikan kehamilan yang sihat adalah mengikuti pelan rawatan yang disyorkan oleh pakar kesihatan anda. Ini termasuk mengikuti pelan pemakanan anda, memantau gula darah anda, aktiviti secara teratur, dan pergi ke semua temujanji dengan pakar kesihatan anda.

Walaupun diagnosis dengan diabetes gestasi, mungkin membuat anda berasa kecewa dan cemas, dengan rawatan yang betul dan pengurusan diabetes yang berhati-hati, mungkin ada kehamilan yang tidak rumit dan bayi yang sihat.

Anda juga boleh mengambil makanan tambahan kesihatan seperti garam buluh untuk meningkatkan penjagaan diri demi kesihatan anda dan bayi anda. Setiap tindakan anda perlu dirujuk kepada pakar kesihatan anda supaya dapat mengetahui sebarang punca dan sebab sebarang hal yang berlaku terhadap diri anda dan bayi.

Hal ini sukar untuk diatasi pada mulanya. Anda mungkin merasakan kekurangan apabila anda tidak dapat merawat diri dengan makanan yang anda suka. Anda juga mungkin sukar untuk memotivasi diri untuk bersenam, terutama jika anda merasa letih dan lembab.

Anda tidak bersendirian dalam bergelut dengan perubahan ini. Tetapi dengan menukar gaya hidup anda dan makanan yang anda makan, anda memberi peluang kepada bayi anda untuk memulakan hidup yang sihat.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor sekiranya saya mempunyai diabetes semasa hamil?

Jika anda menghidap diabetes, anda mungkin akan menemui pakar kesihatan anda dengan kerap. Tetapi jika anda tidak merasa sihat, hubungi atau jumpa mereka dengan segera.

Gejala-gejala ini dapat menunjukkan bahawa gula darah anda terlalu tinggi:-

 • Berasa sangat dahaga
 • Kencing lebih kerap daripada biasa
 • Berasa sangat letih
 • Berasa mual
 • Mempunyai penglihatan kabur

Pakar kesihatan anda akan melakukan ujian serta ujian tambahan untuk memastikan anda dan bayi anda berkembang dengan baik. Sekiranya anda menghadapi masalah menjaga gula darah anda pada tahap yang sihat.

One Response

 1. selamat sejahtera! maaf menggangu. boleh tak tolong jelaskan serba sedikit tentang kencing manis boleh menyebabkan jaundis? saya ingin tahu… TQ 🙂

  1. Hi Rohani, diabetes tidak menyebabkan jaundis. Jaundis disebabkan oleh penyakit hati.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *