[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Diabetes Gestasi

6e47810c-637e-41e1-8858-bb0cb20b1fa5

Diabetes adalah penyakit yang serius di mana tubuh anda tidak dapat mengawal gula dalam darah dengan betul kerana ia tidak mempunyai insulin yang mencukupi. Diabetes semasa kehamilan biasanya bermula antara minggu ke-24 dan kehamilan minggu ke-28 apabila hormon dari insulin menghalang  hormon plasenta yang dihasilkan dalam pankreas yang mengawal metabolisme lemak dan karbohidrat badan dan membantu tubuh menukarkan gula menjadi tenaga. Ini menyebabkan hyperglisemia atau tahap gula dalam darah tinggi, yang boleh merosakkan saraf, saluran darah dan organ dalam badan anda.

Diabetes Semasa Kehamilan: Apa yang perlu anda lakukan?

Sama ada anda cuba hamil atau sudah hamil, merawat diabetes semasa kehamilan adalah kunci kepada kesihatan anda dan bayi anda.

 1. Luangkan masa untuk membina pasukan penjagaan kesihatan dan merancang pelan penjagaan untuk menguruskan tahap glukosa darah anda. Hubungan yang kerap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda adalah penting dalam menguruskan tahap glukosa darah dan memantau kesihatan anda dan bayi anda.
 2. Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda, atau pakar diet, untuk membangunkan pelan makan yang sihat. Mengutamakan nutrisi yang betul akan membantu mengawal gula darah anda sebelum dan selepas bersalin.
 3. Beritahu doktor tentang ubat-ubatan semasa yang anda ambil untuk diabetes, atau apa-apa keadaan kesihatan yang lain supaya anda boleh mengambil yang paling selamat semasa kehamilan anda.
 4. Buat temujanji dengan pakar  yang sesuai. Pakar-pakar boleh merangkumi pakar perinatologi yang merawat wanita dengan kehamilan berisiko tinggi, dan ahli endokrinologi yang merawat wanita dengan diabetes dan keadaan kesihatan yang lain.
 5. Tetap aktif secara fizikal. Anda perlu berada dalam keadaan fizikal yang terbaik semasa kehamilan anda. Langkah terbaik adalah kekal aktif dalam kehidupan anda.

Risiko kepada ibu hamil

Hipoglisemia dan hiperglisemia biasa pada wanita dengan diabetes. Pengetahuan tentang perkara ini juga amat penting kepada ibu-ibu hamil. Ujian tahap glukosa darah perlu dilakukan supaya anda tahu tahap kesihatan semasa anda.

Hipoglisemia

Hipoglisemia berlaku apabila tahap glukosa darah terlalu rendah. Apabila tahap glukosa darah rendah, tubuh anda tidak dapat mendapatkan tenaga yang diperlukan.

 • Anda mungkin mengalami ini jika anda:
 • Mengalami penglihatan kabur
 • Mempunyai keletihan yang tidak dapat dijelaskan
 • Prihatin tentang perubahan mendadak dalam mood anda

Hipoglisemia boleh dicetuskan oleh:

 • Melangkau atau menangguhkan makanan
 • Makan bahagian yang terlalu kecil
 • Mengatasi diri anda secara fizikal

Biasanya hipoglisemia dirawat dengan makan atau minum sesuatu yang mengandungi gula, seperti jus oren.

Hiperglisemia

Hiperglisemia adalah apabila badan anda tidak mempunyai insulin yang mencukupi atau tidak dapat menggunakan insulin dengan betul.

 • Anda mungkin mengalami ini jika anda:
 • Sentiasa dahaga
 • Tiba-tiba kehilangan berat badan
 • Menggunakan bilik mandi sering

Hiperglisemia boleh dicetuskan oleh:

 • Keseimbangan yang tidak betul dalam penggunaan makanan anda
 • Masalah dengan jumlah insulin yang anda ambil
 • Tekanan
 • Sakit
 • Kurangnya pergerakan fizikal

Biasanya hyperglisemia dirawat dengan melaraskan dos insulin untuk mengawal gula darah anda.

Risiko kepada bayi

Macrosomia adalah keadaan di mana bayi anda terlalu besar kerana insulin yang berlebihan menyeberangi plasenta. Bayi yang besar boleh menyebabkan proses kelahiran menjadi sukar dan meningkatkan risiko kecederaan pada bayi.

Jaundis (kuning) adalah perubahan warna kekuningan kulit dan mata dan tubuh badan. Pembekal penjagaan pediatrik anda akan membantu anda dengan rancangan untuk mengurangkan keadaan ini untuk bayi anda yang baru lahir.

Beribu-ribu wanita setiap tahun menghidapi diabetes semasa kehamilan. Ingat untuk menguruskan tahap glukosa anda,  utamakan nutrisi dan senaman yang betul dan terus berhubung dengan pasukan penjagaan kesihatan anda. Menguruskan diabetes secara perubatan adalah penting untuk kesihatan anda dan proses kehamilan masa depan.

Pengurusan diabetes gestasi

Diabetes gestasi didiagnosis semasa kehamilan apabila tubuh anda tidak dapat menampung permintaan tambahan untuk pengeluaran insulin yang mengakibatkan kadar glukosa darah tinggi. Terdapat tiga komponen asas dalam menguruskan kencing manis ketika mengandung secara berkesan:-

 • memantau tahap glukosa darah
 • mengamalkan pelan pemakanan yang sihat
 • melakukan aktiviti fizikal secara tetap

Pengurusan kencing manis yang berkesan akan mengurangkan risiko komplikasi semasa kehamilan dan kelahiran bayi anda.

images (35)

Pantau paras gula darah anda beberapa kali sehari. Semak baacan pertama di pagi hari untuk mendapatkan ketika berpuasa semalaman dan kemudian sejam selepas anda makan untuk memastikan gula darah anda berada dalam julat yang sihat. Kebanyakan doktor mencadangkan anda membeli kit diabetes termasuk jarum untuk menusuk jari anda dan glukometer. Mengawal gula darah amat penting bagi pesakit diabetes. Jangan bimbang, jarum jari tidak menyakitkan dan ini adalah cara yang paling tepat untuk mengetahui bagaimana badan anda memproses pelbagai makanan.  

download (28)

Berbincang dengan pakar pemakanan anda. Mereka boleh membantu anda menyemak pilihan makanan yang sihat dan membuat rancangan makan. Ramai wanita berpegang kepada “diet diabetes semasa hamil” dan mengamalkan pemakanan yang seimbang selepas kelahiran.

images (36)

Simpan rekod pemakanan. Selepas setiap hidangan, tuliskan semua yang anda makan bersama dengan jumlah glukosa darah anda. Ini membantu anda memahami dengan lebih mendalam tentang apa makanan yang mempengaruhi kadar glukosa anda supaya anda dapat mengelakkannya dan mengawal gula darah dengan lebih baik.

download (29)

Bergerak aktif. Pergi berjalan-jalan atau naik tangga selepas makan untuk menurunkan tahap glukosa anda. Anda juga boleh melakukan aktiviti lain yang sesuai dengan keadaan anda. Pastika aktiviti tersebut tidak membahayakan anda dan bayi dalam kandungan anda.

Jika diet dan senaman tidak mencukupi untuk mengawal diabetes gestasi anda, doktor mungkin menyarankan anda mengambil insulin tambahan untuk mengawalnya. Ia boleh diberikan dalam bentuk suntikan atau ubat makan yang membantu pankreas menghasilkan insulin.

Doktor anda mungkin juga akan mencadangkan pemantauan janin tambahan dalam trimester ketiga anda, termasuk ujian tanpa tekanan, untuk memastikan kadar jantung dan pergerakan bayi anda normal.

Diabetes gestasi sering kali diuruskan dengan pemakanan yang sihat dan aktiviti fizikal yang tetap. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah wanita yang menghidap diabetes masih lagi memerlukan suntikan insulin sepanjang kehamilan. Kira-kira 10 – 20% wanita memerlukan insulin. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja bayi dilahirkan insulin tidak lagi diperlukan. Ini selamat untuk anda dan bayi anda.

Selepas bayi dilahirkan, diabetes gestasi biasanya hilang. Ujian glukosa darah khas (Ujian Toleransi Glukosa Oral) (OGTT) dilakukan enam minggu selepas bersalin untuk memastikan paras glukosa darah kembali normal. Walau bagaimanapun, wanita yang mempunyai diabetes gestasi mempunyai risiko menghidap kencing manis jenis 2 di kemudian hari dan harus mengikuti ujian untuk diabetes sekurang-kurangnya setiap 2 – 3 tahun.

Panduan untuk pemakanan sihat semasa kehamilan

Wanita dengan diabetes perlu mengutamakan diri dan mengikuti pelan pemakanan sihat serta digalakkan untuk:

 • Makan jumlah yang kecil dan mengekalkan berat badan yang sihat
 • Karbohidrat dalam setiap hidangan seperti pasta, kentang dan kacang
 • Pilih makanan yang berbeza-beza dan memberikan nutrien yang anda perlukan semasa hamil. Contohnya kalsium seperti susu dan keju, zat besi seperti daging merah, ayam dan ikan, dan asid folik seperti sayur-sayuran berdaun hijau
 • Serat yang tinggi
 • Elakkan makanan dan minuman yang mengandungi jumlah besar gula
 • Pilih beras perang atau basmati kerana mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah dan kenyang
 • Dapatkan pakar pemakanan yang boleh membantu anda dalam pemilihan dan penyediaan makanan yang terbaik untuk anda

Kesimpulaan

Perkara yang paling penting yang boleh anda lakukan untuk memastikan kehamilan yang sihat adalah mengikuti pelan rawatan yang disyorkan oleh pakar kesihatan anda. Ini termasuk mengikuti pelan pemakanan anda, pemantauan gula darah anda, bersenam secara teratur, dan pergi ke semua temu janji dengan doktor atau pakar kesihatan anda.

Walaupun menghidap kencing manis semasa mengandung mungkin membuat anda berasa kecewa dan cemas, dengan rawatan yang betul dan pengurusan yang berhati-hati, proses kehamilan dan kelahiran akan menjadi mudah dan bayi yang sihat.

Anda tidak bersendirian dalam menghadapi perubahan ini. Oleh itu, dengan mengubah gaya hidup dan pemakanan yang anda, anda memberi peluang kepada bayi anda untuk memulakan hidup yang sihat. Paling penting adalah mengikuti pelan rawatan diabetes anda dan mencuba untuk melakukan yang terbaik.  

Sekiranya anda ingin tahu cara menguruskan kencing manis secara tradisional, [pergi sini]

HUBUNGI KAMI:-

+6019-7161678 / +607-6996555

Follow us:-

cara mengurangkan gula darah

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *