Kualiti dan Gred Garam

Dari Tapak Warisan Dunia di Korea Selatan (UNESCO)

Proses Pengilangan

1

Pemilihan Buluh

Pilih batang buluh yang segar dan matang. Buluh hendaklah bebas daripada sebarang rekahan atau kerosakan.

2

Penyediaan Garam

Gunakan garam laut atau garam batu yang berkualiti tinggi. Garam biasanya dikisar hingga tekstur halus sebelum proses pemadat buluh.

3

Sumbat Tiub buluh

Potong batang buluh kepada bahagian yang lebih kecil (panjang dalam 20-30cm). Pisahkan setiap bahagian memanjang untuk membuat tiub berongga. Sumbat tiub dengan garam, bungkus dengan ketat. Tinggalkan sedikit ruang di bahagian atas untuk pengembangan semasa proses pemanggangan.

4

Mengedap Tiub Buluh

Gunakan campuran tanah liat atau tanah kuning untuk menutup kedua-dua hujung tiub buluh. Tanah liat bertindak sebagai penghalang dan menghalang garam daripada bocor semasa dibakar.

5

Memanggang
Tabung Buluh

Memanggang tiub buluh, tiub buluh bertutup diletakkan di dalam relau garam buluh yang direka khas atau tanur. Relau dipanaskan pada suhu yang tinggi, biasanya sekitar 800-1500 darjah Celsius. Proses memanggang biasanya mengambil masa beberapa jam.

6

Penyejukan
dan pengekstrakan

Selepas dibakar, tiub buluh dibiarkan sejuk sepenuhnya. Setelah disejukkan, kedap tanah liat dipecahkan, dan tiub buluh retak akan terbuka. Ketulan garam buluh yang terhasil kemudiannya diekstrak dengan teliti.

7

Pengisaran
dan Penapisan

Ketulan garam buluh yang telah diekstrak dikisar menjadi serbuk halus menggunakan pengisar atau lesung dan alu. Serbuk kemudiannya ditapis untuk menghilangkan sebarang kekotoran atau zarah yang lebih besar.

8

Pembungkusan

Serbuk garam buluh dibungkus dan dimeterai dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kesegarannya dan mengelakkan penyerapan lembapan.

Menambah Mineral, Membawa Kesihatan Kepada Keluarga.

beli sekarang