Kanser kulit adalah sel yang tidak normal yang berubah di lapisan kulit luar dan ia adalah kanser yang paling biasa di dunia. Ia biasanya boleh sembuh, tetapi penyakit ini menjadi kebimbangan kesihatan utama kerana ia memberi kesan kepada banyak orang dan langkah mencegah kanser turut perlu diambil. Setiap tumor kulit yang malignan akan muncul dari masa ke masa di permukaan kulit.

Jenis-jenis Kanser Kulit

Kanser kulit terbahagi kepada dua kategori utama:-

 1. Melanoma
 2. Non-melanoma

Non-melanoma

Kanser kulit yang paling biasa iaitu  karsinoma sel basal dan karsinoma sel skuamosa, dan non-melanoma jarang mengancam nyawa. Mereka tumbuh perlahan-lahan, jarang tersebar di luar kulit, mudah dijumpai, dan biasanya boleh disembuhkan. Karsinoma sel basal yang menyumbang hampir 3 daripada 4 kanser kulit, adalah yang paling perlahan berkembang. Karsinoma sel skuamosa agak lebih agresif dan lebih cenderung untuk menyebarkan.  

Non-melanoma yang jarang berlaku ialah sarcoma Kaposi, yang terkenal dengan pertumbuhan ungu. Ia berkaitan dengan sistem imun yang lemah dan boleh menjadi lebih serius. Orang dengan AIDS dan warga tua cenderung untuk mendapatkannya.

Sesetengah ketumbuhan kulit bukan kanser boleh menjadi kanser. Yang paling biasa ialah keratosin actinic iaitu tompok-tompok yang berkerak, kemerah-merahan pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari yang boleh menggaru tetapi tumbuh semula.

Melanoma

Melanoma adalah jenis lain dari kanser kulit kanser yang mengancam nyawa. Ia boleh bermula di dalam tisu kulit gelap, seperti tahi lalat atau tanda lahir, serta dalam kulit yang biasanya berpigmen. Bagi lelaki, ia biasanya muncul pada kepala, leher, atau di antara bahu dan pinggul anda.

Wanita cenderung untuk mendapatkannya di tangan dan kaki mereka. Anda juga boleh menemuinya di telapak tangan, di atas kaki, di bawah kuku jari kaki, dalam lendir mukus, dan juga di mata anda.

Melanoma tidak sukar untuk dijumpai dan biasanya boleh sembuh jika dirawat lebih awal. Tetapi ia tumbuh lebih cepat daripada jenis kanser kulit yang lain, dan ia boleh menyebar di luar kulit anda ke bahagian lain badan termasuk tulang dan otak anda. Sangat sukar untuk dirawat dan tidak boleh sembuh apabibla ia telah berkembang. Oleh itu, mencegah kanser lebih baik daripada mengubatinya.

Fakta ringkas Kanser Kulit

 • Kulit adalah organ terbesar dalam tubuh. Kanser ini adalah yang paling biasa dari semua kanser.
 • Kanser berlaku apabila sel-sel normal tumbuh secara tidak normal dan membiak tanpa kawalan.
 • Apabila sel-sel membiak ia membentuk ketumbuhan yang disebut tumor.
 • Tumor dikatakan kanser hanya jika ia terdiri daripada sel-sel malignan. Ini bermakna bahawa ia menceroboh dan menyerang tisu berhampiran kerana pertumbuhan mereka yang tidak terkawal.
 • Tumor juga boleh bergerak ke organ yang jauh melalui sistem aliran darah atau limfa.
 • Proses menyerang dan menyebar ke organ lain disebut metastasis.
 • Tumor mengambil alih tisu sekeliling dengan menyerang ruang mereka dan mengambil oksigen dan nutrien sel normal

Punca kanser kulit

Menghabiskan masa terlalu banyak di bawah sinaran matahari adalah penyebab utama kanser kulit. Cahaya matahari mempunyai sinar ultraviolet (UV) yang boleh mengubah DNA dalam sel kulit kepada kanser. Sinar X juga membuat sinaran UV yang merosakkan kulit.

Karsinoma sel basal dan karsinoma sel skuamosa telah dikaitkan dengan pendedahan matahari yang berterusan. Biasanya pada orang yang menghabiskan banyak masa di luar. Melanoma telah dikaitkan dengan pembakaran kulit dibawah sinaran matahari. Sewaktu kanak-kanak, ianya seolah-olah menggandakan risiko melanoma di kemudian hari.

Kerap bekerja dengan persekitaran bahan kimia tertentu dan perkara lain yang diketahui menyebabkan kanser boleh menimbulkan kemungkinan mendapat kanser kulit non-melanoma

 • Pendedahan cahaya ultraviolet (UV) dari cahaya matahari
 • Kerosakan sistem imun. Sistem imun melindungi tubuh dari entiti asing, seperti kuman atau bahan yang menyebabkan tindak balas alergi.
 • Pendedahan kepada tahap X-ray yang luar biasa
 • Pendedahan terhadap bahan kimia tertentu
 • Orang dengan kulit yang sensitif
 • Mempunyai masalah genetik tertentu seperti albinisme, xeroderma pigmentosum
 • Orang yang telah dirawat untuk kanser kulit
 • Orang yang mempunyai banyak tahi lalat, tahi lalat luar biasa, atau tahi lalat besar yang hadir sewaktu lahir

Risiko kanser kulit

Kanser kulit nonmelanoma dan melanoma mempunyai banyak sebab yang sama. Sesetengah anda boleh mengawalnya tetapi yang lain tidak boleh. Beberapa perkara mempengaruhi peningkatan risiko kanser anda termasuk:-

1) Terdedah kepada Sinaran matahari

Sekiranya anda menghabiskan banyak masa di bawah sinar matahari, peluang anda untuk kedua-dua kanser melanoma dan nonmelanoma adalah tinggi.

2) Kurang bulu roma, bulu mata, dan rambut

Kurangnya pigmen yang ada pada kulit anda bermaksud perlindungan yang lebih rendah sel anda terhadap sinaran UV berbahaya. Nonmelanoma jarang berlaku jika kulit anda gelap, tetapi anda masih boleh mendapatkan melanoma.

3) Tempat tinggal

Sekiranya anda hidup dalam iklim yang hangat atau kedudukan yang tinggi, anda akan terdedah kepada jumlah radiasi UV yang lebih tinggi dari matahari.

4) Peringkat Umur

Sekiranya anda terdedah kepada lebih banyak sinaran UV yang merosakkan sewaktu muda, anda harus berhati-hati. Kebanyakan jenis non-melanoma kelihatan muncul pada orang dewasa 50 tahun dan lebih tua.

5) Sejarah keluarga kanser kulit

Jika anda sudah mempunyai kanser kulit non-melanoma, anda mungkin akan membangunkannya lagi. Begitu juga jika dalam keluarga anda telah ada sejarah kanser, peluang anda juga akan meningkat.

6) Jantina

Lelaki lebih cenderung mendapat kanser kulit non-melanoma berbanding wanita. Walau bagaimanapun, wanita di bawah umur 50 lebih cenderung mendapat melanoma daripada lelaki.

7) Pendedahan kepada toksin

Bekerja di sekitar bahan kimia seperti arsenik dan pendedahan radiasi, boleh merosakkan sel-sel kulit dan meningkatkan peluang untuk mendapatkan kanser kulit.

8) Mempunyai tahi lalat

Lebih banyak tahi lalat yang anda miliki, semakin tinggi peluang anda untuk mendapat kanser melanoma. Anda juga perlu berhati-hati dengan perkembangan tahi lalat yang ada pada tubuh badan yang diluar kebiasaannya.

9) Sistem imun yang lemah

Sekiranya sistem imun anda terjejas, tubuh anda tidak boleh melawan kanser. Amalan pengambilan garam buluh juga dapat meningkatkan sistem imun didalam badan anda.

Tanda-tanda kanser Kulit

Gejala meloma

Sekiranya anda berada dalam kumpulan berisiko tinggi untuk kanser kulit , periksa kulit anda dari kepala ke kaki setiap beberapa bulan, menggunakan cermin penuh dan cermin tangan untuk memeriksa mulut, hidung, kulit kepala, telapak tangan, tapak kaki, belakang telinga, kawasan kelamin, dan antara punggung. Tutup setiap inci kulit dan memberi perhatian khusus kepada tahi lalat dan tapak kanser kulit sebelumnya. Sekiranya anda menemui pertumbuhan yang mencurigakan, jumpa doktor dengan segera.

Tanda amaran kanser kulit termasuk:-

 • Perubahan saiz, warna, bentuk atau tekstur tahi lalat atau pertumbuhan kulit yang lain
 • Luka kulit terbuka atau radang yang tidak akan sembuh
 • Kelompok berkilat, keras, gelap
 • Perubahan kulit lebih besar daripada pemadam pensel

Gejala non-melanoma

Kanser kulit non-melanoma mungkin muncul sebagai perubahan pada kulit, seperti pertumbuhan, kerengsaan atau sakit yang tidak sembuh, atau perubahan pada tahi lalat atau pertumbuhan kulit.

Tanda-tanda Karsinoma sel basal biasanya menjejaskan kepala, leher, belakang, dada, atau bahu. Hidung adalah tapak yang paling biasa. Tanda-tanda karsinoma sel basal boleh berbeza bergantung kepada jenis dan mungkin termasuk perubahan kulit seperti:-

 • Merah, lembut, tempat rata yang berdarah dengan mudah.
 • Bongkol kecil dan berisi dengan penampilan yang licin, mutiara, selalunya dengan pusat tertekan.
 • Benjolan licin, berkilat yang kelihatan seperti tahi lalat atau sista.
 • cebisan kulit, terutamanya di muka, yang kelihatan seperti parut dan teguh pada sentuhan.
 • Bengkak gatal-gatal, berdarah, berkeringat, dan kemudian mengulangi kitaran dan tidak sembuh dalam beberapa minggu.
 • Tukar saiz, bentuk, atau warna tahi lalat atau pertumbuhan kulit.
 • Karsinoma sel kulat biasanya menjejaskan muka, kepala, atau leher.

Tanda-tanda karsinoma sel skuamosa termasuk:-

 • Benjolan merah pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari.
 • kulit yang bersisik, berdarah, atau mengembangkan kerak.
 • Pertumbuhan kulit yang kelihatan seperti ketuat.
 • Sakit yang tidak sembuh atau kawasan kulit yang menebal pada bibir  terutama jika anda merokok

Bagaimana mencegah kanser kulit?

Sekiranya anda tidak mahu merawat kanser kulit, lakukan langkah berjaga-jaga untuk mencegah kanser berikut:-

 • Elakkan pendedahan cahaya matahari yang
 • Pakai topi dengan baju lengan panjang, seluar panjang, payung, dan cermin mata hitam yang menyekat radiasi UV.
 • Gunakan pelindung matahari dengan faktor perlindungan matahari
 • Laporkan luka kulit yang mencurigakan kepada doktor
 • Dapatkan pemeriksaan tahi lalat setiap tahun.
 • Amalkan pengambilan garam buluh bagi mencegah kanser

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *