[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Serangan jantung berlaku apabila otot jantung dilepaskan daripada oksigen, sama ada secara separa atau sepenuhnya, disebabkan oleh arteri koronari tersumbat melalui aterosklerosis. Tanpa oksigen dan nutrien yang mencukupi, otot jantung mula mati dan menjadi tidak berfungsi, yang membawa kepada serangan jantung (infark miokard) dan penangkapan jantung yang berpotensi dan akhirnya membawa kematian. Kerosakan fizikal akibat serangan jantung boleh dikurangkan dengan campur tangan awal, jadi mengenal pasti dengan segera tanda-tanda serangan jantung dan pengangkutan segera ke hospital adalah penting dan sangat membantu meningkatkan peluang untuk terus hidup sekaligus mengatasi serangan jantung secara tiba-tiba.

Untuk menangani serangan jantung, mula-mula anda perlu mengenali tanda-tanda utama seperti sakit dada, sesak nafas, dan keletihan. Hubungi ambulans dengan segera. Letakkan orang itu di kedudukan “W”, dengan lututnya dan belakangnya sedikit landai dan disokong. Sediakan selimut atau jaket untuk kehangatan, dan berikan mereka 300 mg aspirin untuk mencairkan darah dan mengurangkan kesakitan dan keradangan. Mulakan CPR jika mangsa berhenti bernafas.

Bagaimana Untuk Mengatasi Serangan Jantung?

Mengesan Gejala Awal dan Meminta Bantuan untuk mengatasi serangan jantung

1. Memahami  tanda-tanda amaran yang sangat jelas atau tidak

Sesetengah serangan jantung secara tiba-tiba tidak memberi tanda-tanda amaran atau gejala yang jelas. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, terdapat petunjuk yang lazim biasanya mendapat rasional dan dipinggirkan. Tanda-tanda amaran awal penyakit jantung termasuk tekanan darah tinggi, pedih ulu hati kronik, kecergasan kardiovaskular yang berkurangan dan perasaan samar-samar yang tidak jelas atau tidak sihat. Gejala ini boleh bermula beberapa hari atau minggu sebelum otot jantung menjadi cukup rosak untuk menjadi tidak berfungsi.

Gejala-gejala pada wanita amat sukar untuk dikesan atau diabaikan atau terlepas pandang. Faktor risiko utama penyakit jantung, serangan jantung dan strok termasuk melibatkan tahap darah tinggi kolesterol, tekanan darah tinggi, diabetes jenis 1 dan 2, obesiti, merokok dan usia lanjut 65 tahun ke atas).

Serangan jantung tidak selalu membawa kepada kegagalan jantung (penghentian jantung lengkap), tetapi kegagalan jantung selalu menunjukkan penglibatan serangan jantung.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Sekiranya anda mengalami serangan jantung, anda menghadapi risiko masalah jantung yang berterusan. Adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda amaran. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai gejala kritikal. Ini boleh berlaku semasa anda aktif atau berehat, dan termasuk:

 • sakit dada (angina)
 • ketegangan atau tekanan pada lengan, leher, rahang, atau perut anda
 • sesak nafas
 • pening, kelelahan, atau pengsan
 • kulit pucat, berpeluh
 • degupan jantung tidak normal
 • loya atau muntah
 • bengkak atau sakit kaki
 • mudah atau cepat penat

2. Kenali simptom yang paling umum untuk mengatasi serangan jantung

Serangan jantung  biasanya mula perlahan-lahan dengan sakit dada ringan atau ketidakselesaan yang mengambil banyak masa atau bahkan hari. Kesakitan itu  terletak di tengah dada dan boleh menjadi malar atau terputus-putus. Simptom-simptom umum lain yang biasa berlaku ialah sesak nafas, peluh, pening kepala atau keletihan ringan, keletihan yang sederhana hingga lena, rasa mual, sakit perut dan pedih ulu hati yang teruk.

Tidak semua orang yang mengalami serangan jantung mempunyai gejala yang sama atau keparahan gejala yang sama kerana terdapat banyak variasi. Sesetengah orang juga melaporkan rasa azab atau kematian yang akan datang yang unik bagi mereka yang berpengalaman menghadapi serangan jantung.

Kebanyakan orang yang mengalami serangan jantung walaupun serangan yang ringan akan merebah ke tanah, atau sekurang-kurangnya jatuh terhadap sesuatu untuk sokongan. Penyebab biasa lain dari sakit dada biasanya tidak menyebabkan kerebahan secara tiba-tiba.

3. Kenali beberapa gejala serangan jantung yang kurang biasa

Sebagai tambahan kepada gejala sakit dada, sesak nafas dan berpeluh sejuk, ada beberapa ciri-ciri gejala yang kurang biasa bagi infarksi miokardium yang harus anda kenali untuk mengukur kebarangkalian kegagalan jantung. Gejala-gejala ini termasuk rasa sakit atau ketidakselesaan di bahagian lain badan, seperti lengan kiri atau kadang-kadang kedua-duanya, pertengahan belakang di bhagian tulang belakang toraks, depan leher atau dibawah rahang.

Wanita perlu lebih fokus mengatasi serangan jantung kerana mereka lebih cenderung daripada lelaki untuk mengalami gejala serangan jantung yang kurang biasa, terutamanya sakit belakang, sakit rahang dan mual atau muntah. Penyakit dan keadaan lain boleh meniru beberapa gejala serangan jantung, tetapi lebih banyak tanda dan gejala yang anda alami, semakin besar kemungkinan jantung anda menjadi penyebabnya.

4. Hubungi perkhidmatan kecemasan dengan serta-merta

Hubungi segera bahagian kecemasan kawasan anda jika anda mengesyaki seseorang mengalami serangan jantung. Walaupun mereka tidak memaparkan semua atau sebahagian besar tanda-tanda dan gejala, memanggil bantuan perubatan adalah tindakan yang paling penting yang boleh anda ambil untuk seseorang yang mengalami situasi yang teruk. Perkhidmatan perubatan kecemasan boleh memulakan rawatan sebaik sahaja mereka tiba dan telah dilatih untuk memulihkan seseorang yang jantungnya telah berhenti sepenuhnya.

Pesakit dengan sakit dada dan disyaki serangan jantung yang tiba dengan ambulans biasanya mendapat perhatian dan rawatan yang lebih cepat di hospital berbanding orang lain.

Mengatasi Serangan Jantung Sebelum Bantuan Perubatan Tiba

1. Letakkan orang itu dalam keadaan duduk dengan lutut diangkat

Kebanyakan pihak perubatan mengesyorkan duduk di penghadang bagi mengatasi serangan jantung yang disyaki iaitu duduk di sekitar 75 darjah ke tanah dengan lutut bengkok. Punggung dan belakang badan mangsa harus disokong, mungkin dengan beberapa bantal jika di rumah atau bersandar pada pokok jika di luar. Setelah orang berada di posisi W, lepaskan pakaian apa yang ketat supaya menjadi longgar seperti tali lehernya, selendang atau tali pinggang dan cuba untuk tetap tenang dan tenang. Anda mungkin tidak tahu apa yang menyebabkan ketidakselesaannya, tetapi anda boleh meyakinkannya bahawa bantuan perubatan sedang dalam perjalanan dan anda akan berada bersamanya sekurang-kurangnya sehingga ketika itu.

 • Orang itu tidak boleh dibenarkan berjalan-jalan.
 • Menjaga seseorang dengan tenang semasa mengalami serangan jantung tentunya adalah satu cabaran, tetapi elakkan terlalu cerewet dan memberi banyak soalan peribadi yang tidak relevan.

Semasa menunggu bantuan kecemasan, selimuti pesakit itu dengan hangat dengan menutupinya menggunakan selimut atau jaket.

2. Tanya orang itu jika dia membawa nitrogliserin.

Orang yang mempunyai sejarah masalah jantung dan angina seperti sakit dada dan lengan dari penyakit jantung sering membawa bersama nitrogliserin, yang merupakan vasodilator kuat yang menyebabkan saluran darah besar untuk melegakan dengan melebar supaya darah yang lebih oksigen dapat mencapai jantung. Nitrogliserin juga mengurangkan gejala serangan jantung yang menyakitkan. Bantu mangsa mengatasi penyakit jantung dengan memberi pertolongan supaya mangsa mengambilnya sambil menunggu kakitangan kecemasan tiba. Nitrogliserin boleh didapati sebagai pil kecil atau semburan pam, kedua-duanya diberikan di bawah lidah. Semburan dilaporkan lebih cepat bertindak kerana ia diserap lebih cepat berbanding pil.

 • Sekiranya tidak pasti dos itu, berikan sebiji pil nitrogliserin atau dua pam semburan di bawah lidah.
 • Selepas mengambil nitrogliserin, orang itu mungkin akan menjadi pening, atau pengsan, jadi pastikan dia duduk dengan tenang, dan tidak dalam bahaya.

3. Menguruskan aspirin

Sekiranya anda atau pesakit serangan jantung mempunyai apa-apa aspirin, kemudian uruskan jika tiada tanda alergi. Tanya kepada orang itu jika dia mempunyai alergi. Dengan syarat dia tidak berusia lebih muda dari 18 tahun, beri dia tablet aspirin 300 mg untuk dikunyah dengan perlahan. Aspirin adalah sejenis ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang dapat mengurangkan kerosakan jantung dengan “mencairkan” darah, yang bermaksud menghalangnya dari pembekuan. Aspirin juga mengurangkan keradangan yang berkaitan dan membantu mengurangkan kesakitan serangan jantung.

 • Mengunyah aspirin membolehkan badan menyerapnya lebih cepat.
 • Aspirin boleh diambil serentak dengan nitrogliserin.
 • Satu dos 300 mg adalah satu tablet dewasa atau dua hingga empat aspirin bagi bayi.
 • ubat-ubatan anti-platelet atau ubat melegakan kesakitan diberikan kepada orang yang mengalami serangan jantung. Kunyah aspirin membolehkan badan menyerapnya lebih cepat.

4. Memulakan CPR jika mangsa berhenti bernafas.

Cardiopulmonary resuscitation (CPR) melibatkan penekanan dada untuk membantu menahan beberapa darah melalui arteri terutama ke otak yang digabungkan dengan pernafasan penyelamatan mulut ke mulut, yang memberikan beberapa oksigen ke paru-paru. Perlu diingat bahawa CPR mempunyai batasan dan biasanya tidak membantu jantung berdegup lagi, tetapi ia dapat memberikan beberapa oksigen berharga ke otak dan memberi beberapa waktu sebelum perkhidmatan kecemasan tiba dengan defibrillators elektrik mereka. Ambil kelas CPR dan sekurang-kurangnya mempelajari asas-asasnya.

Apabila seseorang memulakan CPR sebelum bantuan kecemasan tiba, mangsa mempunyai peluang yang lebih baik untuk terus hidup dalam serangan jantung. Orang yang tidak dilatih dalam CPR hanya perlu melakukan tekanan dada dan elakkan bernafas. Jika orang itu tidak tahu bagaimana untuk menyampaikan bantuan pernafasan secara berkesan, dia hanya akan membuang masa dan tenaga dengan tidak memberikan nafas yang tidak berkesan.

Perlu diingat bahawa masa adalah sangat penting apabila orang yang tidak sedarkan diri berhenti bernafas. Kerosakan otak kekal bermula selepas empat hingga enam minit tanpa mendapat oksigen, dan kematian boleh berlaku sebaik sahaja empat hingga enam minit selepas tisu cukup dimusnahkan.

Amaran

Jangan memandu sendiri ke hospital jika anda menganggap anda sedang mengalami serangan jantung kerana gejala yang semakin meningkat boleh menyebabkan anda mengalami kemalangan. Ambil tindakan terbaik, jika perlu, adalah untuk memanggil perkhidmatan kecemasan dan menunggu ketibaan mereka.

Berapa lama saya boleh kembali ke aktiviti biasa saya?

Selepas serangan jantung, anda tentu mahu kembali ke kehidupan biasa anda. Ini boleh menjadi benar jika anda perlu menghabiskan masa di hospital. Walau bagaimanapun, jawapannya bergantung kepada rutin normal anda dan keadaan jantung anda. Adalah penting untuk memulakan dengan perlahan-lahan untuk memberi jantung anda peluang untuk sembuh. Doktor anda akan bercakap dengan anda tentang bila anda boleh aktif semula dan apa yang harus anda lakukan. Jangan lakukan apa jenis senaman tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Ia juga penting untuk mendaftar untuk program pemulihan jantung. Ini adalah untuk memantau tekanan darah, denyutan jantung dan degupan jantung semasa anda bersenam.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *