[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Rawatan untuk penyembuhan penyakit jantung koronari (CHD) biasanya sama untuk wanita dan lelaki. Rawatan boleh merangkumi perubahan gaya hidup, ubat, prosedur perubatan dan pembedahan, dan rehabilitasi jantung (rehab).

Matlamat rawatan menyembuhkan jantung

 • Melegakan gejala.
 • Mengurangkan faktor risiko dalam usaha untuk melambatkan, menghentikan, atau membalikkan pembentukan plak.
 • Kurangkan risiko penggumpalan darah. Gumpalan darah boleh menyebabkan serangan jantung.
 • Melangkah atau melepasi plak-tersumbat arteri koronari jantung.
 • Mencegah komplikasi CHD.
 • Perubahan Gaya Hidup

Perubahan gaya hidup boleh membantu mencegah, merawat dan menyembuhkan sakit jantung. Perubahan ini mungkin satu-satunya rawatan yang diperlukan oleh sesetengah orang.

Faktor Yang Mempengaruhi Penyembuhan Penyakit Jantung

Berhenti merokok

penyembuhan penyakit jantung

Jika anda merokok atau menggunakan tembakau, cuba berhenti. Merokok boleh meningkatkan risiko anda untuk CHD dan serangan jantung dan memburukkan lagi faktor risiko CHD. Bercakap dengan doktor tentang program dan produk yang boleh membantu anda berhenti. Juga, cuba mengelakkan asap rokok.

Sekiranya anda sukar untuk berhenti merokok dengan sendirinya, pertimbangkan untuk menyertai kumpulan sokongan. Banyak hospital, tempat kerja, dan kumpulan masyarakat menawarkan kelas untuk membantu orang berhenti merokok. Jika anda ingin benar-benar sembuh dari sakit jantung, berhenti merokok atau jangan mencubanya bagi mereka yang baru.

Diet Sihat

penyembuhan penyakit jantung

Penyembuhan jantung termasuk diet yang sihat. Diet yang sihat adalah bahagian penting dalam gaya hidup sihat. Diet yang sihat termasuk pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan. Makanan ini boleh menjadi segar, dalam tin, dibekukan, atau dikeringkan. Peraturan yang baik adalah cuba mengisi separuh plat anda dengan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Diet yang sihat juga termasuk produk bijirin, produk lemak tanpa lemak atau rendah lemak, dan makanan protein, seperti daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit, makanan laut, produk soya diproses, kacang, benih, kacang dan kacang.

Pilih dan sediakan makanan dengan sedikit natrium (garam). Garam terlalu banyak boleh meningkatkan risiko anda untuk tekanan darah tinggi. Paling baik dan disyorkan ialah dengan menggunakan garam buluh. Kajian menunjukkan bahawa mengikuti diet Pemakanan untuk Menghentikan Hipertensi (DASH) pelan makan boleh menurunkan tekanan darah.

Cuba elakkan makanan dan minuman yang tinggi gula tambah. Sebagai contoh, minum air dan bukannya minuman manis seperti soda.

Juga, cuba tolak jumlah lemak pepejal dan bijirin halus yang anda makan. Lemak padat adalah lemak tepu dan asid lemak trans. Bijian halus berasal dari pemprosesan biji-bijian, yang mengakibatkan kehilangan nutrien (seperti serat makanan).

Sekiranya anda minum alkohol, lakukan secara sederhana. Penyelidikan menunjukkan bahawa minum alkohol yang kecil hingga sederhana boleh mengurangkan risiko CHD. Wanita sepatutnya tidak mempunyai lebih daripada satu minuman beralkohol setiap hari.

Alkohol yang terlalu banyak boleh menyebabkan anda mendapat berat badan dan meningkatkan tekanan darah dan paras trigliserida. Pada wanita, walaupun satu minuman sehari dapat menimbulkan risiko beberapa jenis kanser.

Sihat secara fizikal

penyembuhan penyakit jantung

Aktiviti fizikal biasa boleh mengurangkan banyak faktor risiko CHD, termasuk kolesterol LDL yang tinggi, tekanan darah tinggi, dan berat badan berlebihan.

Aktiviti fizikal juga boleh mengurangkan risiko diabetes dan meningkatkan tahap kolesterol HDL anda. (Kolesterol HDL membantu menghilangkan kolesterol dari arteri anda.)

Bercakap dengan doktor anda sebelum memulakan pelan senaman baru. Tanya kepadanya berapa banyak dan jenis aktiviti fizikal yang selamat untuk anda.

Orang mendapat manfaat kesihatan daripada aktiviti aerobik intensiti sederhana selama 60 minit seminggu. Berjalan adalah latihan jantung yang sangat baik. Semakin aktif anda, lebih banyak anda akan mendapat manfaat.

Mengekalkan Berat Sihat

penyembuhan penyakit jantung

Kegemukan dan obesiti adalah faktor risiko untuk CHD. Jika anda berlebihan berat badan atau obes, cuba mengurangkan berat badan untuk membantu penyembuhan sakit jantung anda. Kurangkan pengambilan kalori dan lakukan lebih banyak aktiviti fizikal. Makan bahagian yang lebih kecil dan pilih makanan kalori yang lebih rendah. Penyedia penjagaan kesihatan anda boleh merujuk anda kepada ahli diet untuk membantu menguruskan berat badan anda.

BMI kurang daripada 25 dan lilitan pinggang 35 inci atau kurang adalah matlamat untuk mencegah dan merawat penyakit jantung. BMI mengukur berat badan anda berkaitan dengan ketinggian anda dan memberikan perkiraan jumlah lemak badan anda. Anda boleh menggunakan kalkulator BMI di laman sesawang yang berkaitan untuk mengetahui BMI anda, atau doktor anda boleh membantu anda.

Untuk mengukur pinggang anda, berdiri dan letakkan ukuran pita di sekitar tengah anda, tepat di atas hipbone anda. Ukur pinggang anda selepas anda bernafas. Pastikan pita itu lebih selesa tetapi tidak memecahkan daging.

Tekanan dan Kemurungan

penyembuhan penyakit jantung

Penyelidikan menunjukkan bahawa marah atau marah boleh mencetuskan serangan jantung. Juga, beberapa cara yang dihadapi oleh orang-orang dengan tekanan seperti minum, merokok, atau tidak makan dengan sihat.

Belajar bagaimana menguruskan tekanan, berehat, dan mengatasi masalah boleh meningkatkan kesihatan emosi dan fizikal anda.

Mempunyai orang yang menyokong dalam hidup anda dengan siapa anda boleh berkongsi perasaan atau kebimbangan anda boleh membantu melegakan tekanan. Aktiviti fizikal, yoga, dan terapi relaksasi juga boleh membantu melegakan tekanan. Anda mungkin ingin mengambil bahagian dalam program pengurusan tekanan bagi mencegah dan merawat penyakit jantung.

Kemurungan boleh menggandakan atau tiga kali ganda risiko anda untuk CHD. Kemurungan juga menjadikannya sukar untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat.

Bercakap dengan doktor anda jika anda mempunyai simptom kemurungan, seperti rasa tidak percaya atau tidak mengambil perhatian dalam aktiviti harian. Dia boleh mengesyorkan kaunseling atau menetapkan ubat-ubatan untuk membantu anda menguruskan keadaan.

Ubat-ubatan

penyembuhan penyakit jantung

Anda mungkin memerlukan ubat untuk penyembuhan jantung jika perubahan gaya hidup tidak mencukupi. Ubat boleh membantu:-

 • Kurangkan beban kerja jantung anda dan selesakan gejala CHD
 • Kurangkan peluang anda mengalami serangan jantung atau mati secara tiba-tiba
 • Kurangkan kolesterol LDL, tekanan darah dan faktor risiko CHD yang lain
 • Mencegah pembekuan darah
 • Mencegah atau menangguhkan keperluan untuk prosedur atau pembedahan, seperti angioplasti (AN-jee-oh-plas-tee) atau cantuman pintasan arteri koronari (CABG)
 • Wanita yang mempunyai penyakit mikrovaskular koronari dan anemia mungkin mendapat manfaat daripada mengambil ubat untuk merawat anemia.

Wanita yang telah bebeas sindrom jantung juga mungkin memerlukan ubat. Doktor boleh menetapkan ubat-ubatan untuk melegakan pembentukan cecair, merawat masalah tekanan darah, mencegah pembekuan darah, dan menguruskan hormon tekanan. Kebanyakan orang yang telah bebas sindrom jantung membuat pemulihan penuh dengan menjalani penyembuhan penyakit jantung dalam beberapa minggu.

Ambil semua ubat anda seperti yang ditetapkan. Sekiranya anda mempunyai kesan sampingan atau masalah lain yang berkaitan dengan ubat anda, beritahu doktor anda. Dia mungkin dapat memberikan pilihan lain.

Terapi Hormon Menopausal

penyembuhan penyakit jantung

Kajian terbaru menunjukkan bahawa terapi hormon menopaus (MHT) tidak menghalang CHD. Sesetengah kajian juga menunjukkan bahawa MHT meningkatkan risiko wanita untuk CHD, strok, dan kanser payudara.

Walau bagaimanapun, kajian ini menguji MHT pada wanita yang telah menopaus selama sekurang-kurangnya beberapa tahun. Pada masa itu, mereka sudah dapat membangunkan CHD.

Penyelidikan sedang berjalan untuk melihat sama ada MHT membantu mencegah CHD apabila diambil tepat semasa menopaus bermula. Walaupun soalan kekal, penemuan semasa mencadangkan MHT tidak boleh digunakan secara rutin untuk mencegah atau merawat CHD. Tanya doktor anda tentang cara lain untuk mencegah dan merawat berkaitan penyembuhan penyakit jantung, termasuk perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan.

Prosedur dan Pembedahan

penyembuhan penyakit jantung

Anda mungkin memerlukan prosedur atau pembedahan untuk merawat CHD. Kedua-dua angioplasti dan CABG digunakan sebagai rawatan. Anda dan doktor anda boleh membincangkan rawatan penyembuhan penyakit jantung yang sesuai untuk anda.

Campuran Koronari Perkutan

Campuran koronari perkutaneus (PCI), yang biasa dikenali sebagai angioplasti, adalah prosedur “non-surgis” yang membuka arteri koronari yang disekat atau menyempitkan.

Tiub fleksibel dengan nada belon atau peranti lain pada akhirnya diulirkan melalui saluran darah ke arteri koronari yang disempitkan atau disekat. Sekali di tempat itu, belon itu dinaikkan untuk memampatkan plak pada dinding arteri. Ini mengembalikan aliran darah melalui arteri.

PCI dapat meningkatkan aliran darah ke jantung anda dan melegakan sakit dada. Tiub jejaring kecil yang dipanggil stent biasanya diletakkan di arteri untuk memastikan ia terbuka selepas prosedur.

Coronary Artery Bypass Grafting (CABG)

CABG adalah sejenis pembedahan penyembuhan penyakit jantung. Semasa CABG, pakar bedah membuang arteri atau urat dari kawasan lain di dalam badan anda dan menggunakannya untuk memintas, menyempitkan atau menyekat arteri koronari.

CABG boleh meningkatkan aliran darah ke jantung anda, melegakan kesakitan dada, dan mungkin menghalang serangan jantung pada masa akan datang.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Follow us:-

e

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *