[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Kencing manis adalah satu keadaan apabila terdapat penurunan sensitiviti insulin disebabkan oleh kekurangan hormon insulin dan tahap kenaikan glukosa darah di dalam badan. Penyakit gula ini boleh diklasifikasikan kepada tiga jenis utama iaitu Jenis 1 , Jenis 2 dan Diabetes Gestasi.

Pada artikel ini, kami akan memperkenalkan 5 jenis bahan makanan yang mempunyai potensi mengurangkan kencing manis secara berkesan. Masukkan salah satu resepi pesakit kencing manis ini dalam menu pemakanan seharian untuk mencegah dan mengawal diabetes.

5 Resepi Pesakit Kencing Manis

1) Daun  Serai

daun seraiDaun Serai adalah sumber serat, yang berkesan dalam meningkatkan tenaga badan . Ia membantu dalam mengurangkan tekanan darah dan tahap glukosa dalam badan dan juga membuat anda berasa kenyang.

2) Daun Mangga

daun manggaRebus segelas air dengan Daun Mangga segar, bermalam dan kemudian menapis air dan minum dengan perut kosong. Daun mangga boleh membantu dalam mengawal tahap insulin darah dalam badan.

3) Teh Hijau

teh hijauSetiap hari , pada waktu pagi semasa perut kosong, minum Teh Hijau adalah penting untuk kesihatan keseluruhan badan . Komponen polifenol dalam teh hijau bertindak sebatian antioksidan yang berkesan , yang memudahkan dalam mengurangkan tahap insulin gula darah di dalam badan. Selain itu, teh hijau juga mengelakan penyerapan glukosa berlebihan daripada makanan karbohidrat. Ia membantu mengurangkan kenaikan gula darah selepas makan.

4) Ubi Bit

ubi bitUbi Bit mengandungi sifar lemak , kalori rendah dan Indeks glisemik , yang membantu dalam penukaran yang perlahan menjadi gula dan menggalakkan kestabilan dalam tahap gula dalam darah. ubi bit yang terdiri daripada komponen antioksidan yang signifikan, iaitu , asid alfa lipoik , yang memudahkan dalam meningkatkan sensitiviti insulin dan mengurangkan paras glukosa .

5) Garam Buluh Korea

garam buluhGaram Buluh Korea merupakan petua mengurangkan bacaan yang amat berkesan. Ianya telah digunakan sejak 1300 tahun dahulu oleh bangsa Korea. Kini, saintis-saintis telah membuktikan bahawa garam bambo ini boleh mengaktifkan metabolisme gula dan meningkatkan sensitivi insulin. 

Dengan mengamalkan garam buluh sebagai garam masakan, bukan sahaja menambah 70-80 jenis khasiat mineral, tetapi juga membantu pesakit kencing manis menghilangkan diabetes.

Jika anda memerlukan bantuan saya untuk mengatasi diabetes dalam 7 hari, [KLIK SINI]

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *