[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Memahami gejala dan faktor risiko

Ancaman sakit jantung pada wanita tidak dapat dinafikan lagi. Tetapi menyedari gejala dan risiko yang unik kepada wanita dengan lebih awal, serta makan diet yang sihat dan bersenam, boleh membantu melindungi anda.

Walaupun penyakit jantung sering dianggap sebagai masalah bagi lelaki, penyakit jantung adalah penyebab kematian paling umum bagi wanita dan lelaki di Malaysia. Sesetengah simptom penyakit jantung pada wanita mungkin berbeza daripada lelaki. Mujur wanita boleh mengambil langkah untuk memahami simptom penyakit jantung yang unik dan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung mereka.

Gejala sakit jantung pada wanita

Simptom serangan jantung yang paling biasa pada wanita adalah beberapa jenis sakit, tekanan atau ketidakselesaan di dada. Tetapi ia tidak selalu menjadi teruk atau gejala yang terlalu menonjol, terutamanya pada wanita. Kadang-kadang, wanita mungkin mengalami serangan jantung tanpa sakit dada. Wanita lebih cenderung daripada lelaki untuk mengalami gejala serangan jantung yang tidak berkaitan dengan sakit dada, seperti:

 • Leher, rahang, bahu, belakang atas atau ketidakselesaan perut
 • Sesak nafas
 • Sakit satu atau kedua-dua lengan
 • Mual atau muntah
 • Berpeluh
 • Pengsan atau pening kepala
 • Keletihan yang luar biasa

Gejala-gejala ini menjadi lebih bahaya daripada sakit dada yang melampau yang jelas dan sering dikaitkan dengan serangan jantung. Wanita boleh menggambarkan kesakitan dada sebagai tekanan atau sesak. Ini mungkin kerana wanita cenderung mempunyai penyumbatan bukan sahaja di arteri utama mereka tetapi juga di arteri yang lebih kecil yang membekalkan darah ke jantung. Ia adalah suatu keadaan yang disebut penyakit jantung kecil atau penyakit mikrovaskular koronari.

Gejala sakit jantung pada wanita mungkin lebih kerap berlaku apabila wanita  sedang berehat, atau bahkan ketika mereka sedang tidur. Tekanan mental juga boleh mencetuskan gejala serangan jantung pada wanita.

Wanita cenderung untuk berada di bilik kecemasan selepas kerosakan jantung telah berlaku kerana gejala mereka bukanlah yang biasanya dikaitkan dengan serangan jantung. Sekiranya anda mengalami gejala ini atau fikir anda mengalami serangan jantung, hubungi bantuan perubatan kecemasan dengan serta-merta.  

Faktor risiko sakit jantung pada wanita

Walaupun beberapa faktor risiko tradisional untuk penyakit arteri koronari seperti kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi dan obesity boleh menjejaskan wanita dan lelaki, faktor lain mungkin memainkan peranan yang lebih besar dalam perkembangan penyakit jantung pada wanita. Sebagai contoh, faktor risiko mungkin termasuk:-

 • Diabetes

Wanita yang menghidap kencing manis mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih besar berbanding lelaki dengan diabetes.

 • Tekanan mental dan kemurungan

Hati wanita dipengaruhi oleh tekanan dan kemurungan berbanding lelaki. Kemurungan menjadikannya sukar untuk mengekalkan gaya hidup sihat dan mengikuti rawatan yang disyorkan, jadi berbincanglah dengan doktor anda jika anda mengalami gejala kemurungan.

 • Merokok

Sakit jantung pada wanita merokok adalah faktor risiko yang lebih besar untuk penyakit jantung pada wanita berbanding lelaki.

 • Tidak aktif

 Kekurangan aktiviti fizikal adalah faktor risiko utama bagi penyakit jantung, dan beberapa kajian mendapati wanita lebih aktif daripada lelaki.

 • Menopaus

Tahap rendah estrogen selepas menopaus menimbulkan faktor risiko yang signifikan untuk membangunkan penyakit kardiovaskular pada saluran darah yang lebih kecil.

 • Sindrom kegagalan jantung

Keadaan ini sering disebabkan oleh situasi tertekan yang boleh menyebabkan kegagalan otot jantung yang teruk, tetapi biasanya sementara, lebih kerap berlaku pada wanita selepas menopaus. Keadaan ini juga boleh dipanggil takotsubo cardiomyopathy, sindrom balon apikal atau kardiomiopati tekanan

 • Komplikasi kehamilan

Tekanan darah tinggi atau diabetes semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko sakit jantung pada wanita serta meningkatkan risiko perkembangan penyakit jantung pada ibu.

Sesetengah penyelidikan telah mendapati bahawa jika anda mempunyai komplikasi kehamilan seperti tekanan darah tinggi atau diabetes, anak-anak anda mungkin juga mengalami peningkatan risiko penyakit jantung pada masa akan datang.

Wanita yang mengalami penyakit radang, seperti arthritis rheumatoid atau lupus, mungkin mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih tinggi. Penyelidikan sedang dijalankan dalam faktor risiko penyakit jantung lain pada wanita.

Adakah hanya sakit jantung pada wanita tua yang perlu dibimbangi?

Tidak. Wanita dari semua peringkat umur harus mengambil serius penyakit jantung. Wanita di bawah umur 65 tahun, dan terutama mereka yang mempunyai sejarah keluarga penyakit jantung, perlu memberi perhatian kepada faktor risiko penyakit jantung.

Apa yang boleh dilakukan oleh wanita untuk mengurangkan risiko penyakit jantung mereka?

Wanita boleh membuat beberapa perubahan gaya hidup untuk mengurangkan risiko penyakit jantung, termasuk:

 • Berhenti atau jangan merokok.
 • Senaman secara teratur.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat.
 • Makan makanan yang sihat

Wanita juga perlu mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan dengan sewajarnya, seperti ubat tekanan darah, penipis darah dan aspirin. Dan mereka perlu menguruskan keadaan lain yang lebih baik iaitu faktor risiko penyakit jantung, seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi dan kencing manis.

Senaman untuk mengurangkan risiko sakit jantung pada wanita

Pada umumnya, semua orang perlu melakukan senaman sederhana, seperti berjalan dengan pantas pada kebanyakan hari dalam seminggu. Jabatan Kesihatan mengesyorkan 150 minit seminggu dengan aktiviti aerobik sederhana, 75 minit aktiviti aerobik yang berat dalam seminggu, atau gabungan aktiviti yang sederhana dan bertenaga. Iaitu kira-kira 30 minit sehari, lima hari seminggu.

Sekiranya anda tidak dapat menjalankan latihan anda dalam satu sesi, cubalah memecahkan aktiviti fizikal anda ke dalam sesi 10 minit selama sehari. Anda masih akan mendapat faedah kesihatan yang sama.

Latihan interval  di mana anda melakukan aktiviti yang berat dengan diselangi aktiviti yang lebih ringan adalah satu lagi alternatif latihan yang anda mungkin boleh cuba. Sebagai contoh, anda boleh menggabungkan larian atau berjalan kaki dengan cepat. Latihan interval boleh membantu anda membakar lebih banyak kalori daripada senaman yang berterusan, dan ia dapat membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat dan menjaga jantung anda sihat.

Anda boleh membuat perubahan kecil lain untuk meningkatkan aktiviti fizikal anda sepanjang hari. Sebagai contoh, gunakan tangga bukannya lif, berjalan atau menunggang basikal untuk bekerja atau melakukan tugas, atau melakukan ‘sit up’ atau ‘push up’ sambil menonton televisyen.

Adakah rawatan untuk penyakit jantung di kalangan wanita berbeza daripada lelaki?

Secara umumnya, rawatan penyakit jantung pada wanita dan lelaki adalah serupa. Rawatan boleh merangkumi ubat-ubatan, angioplasti dan stenting, atau pembedahan pintasan koronari. Angioplasti dan stenting adalah rawatan yang biasa digunakan untuk serangan jantung, adalah berkesan untuk lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, wanita yang tidak mengalami kesakitan dada yang tipikal kemungkinan akan dapat mengatasinya dengan cara ini.

Pada wanita, jika gejala jantung disebabkan oleh penyakit mikrovaskular koronari, rawatan umumnya merangkumi perubahan gaya hidup dan ubat-ubatan. Doktor boleh mencadangkan pemulihan jantung untuk memperbaiki kesihatan dan pulih dari penyakit jantung.

Mengambil aspirin untuk mencegah sakit jantung pada wanita

Garis Panduan Kesihatan menggesa wanita supaya lebih agresif mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular mereka. Bagi sesetengah wanita, ini termasuk penggunaan aspirin setiap hari. Namun, penggunaan rutin harian aspirin untuk mencegah penyakit jantung pada wanita berisiko rendah yang berusia di bawah 65 tahun tidak disyorkan.

Doktor mungkin mengesyorkan agar wanita berusia lebih dari 65 tahun mengambil aspirin 81-miligram setiap hari untuk membantu mencegah penyakit jantung jika tekanan darah mereka dikawal dan risiko pendarahan pencernaan adalah rendah. Aspirin bagi wanita lebih muda daripada 65 tahun dianggap untuk pencegahan strok.

Jangan mula mengambil aspirin untuk pencegahan penyakit jantung anda sendiri tanpa nasihat. Bercakap dan berbincang dengan doktor anda mengenai risiko dan manfaat mengambil aspirin berdasarkan faktor risiko individu anda.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *