[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Adakah anda sangat berhati-hati tentang diri anda kerana setiap kali anda aktif, anda berasa tidak selesa? Sebenarnya, senaman sangat bagus untuk anda. Senaman untuk jantung yang sihat amat diperlukan oleh diri anda supaya dapat membantu anda mencegah penyakit jantung. Menjadi aktif dengan senaman untuk jantung akan:-

 • Menguatkan jantung
 • Kurangkan tekanan darah
 • Mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat
 • Mengurangkan tekanan
 • Meningkatkan keyakinan diri
 • Mendapat tidur dengan lebih baik

Sebelum anda memulakan, tanya beberapa soalan kepada doktor anda:-

 • Berapa banyak latihan yang boleh saya lakukan setiap hari?
 • Berapa kerapkah saya boleh bersenam setiap minggu?
 • Apakah jenis aktiviti yang harus saya cuba, dan apa yang harus saya elakkan?
 • Sekiranya saya mengambil masa untuk mengambil ubat saya di sekitar jadual latihan saya?
 • Sekiranya saya mengambil nadi semasa saya bersenam? Apakah kadar nadi yang patut saya matlamat?
 • Adakah terdapat tanda-tanda amaran yang perlu saya hadapi?

Bagaimana Senaman Untuk Jantung Dapat Membantu Mencegah Penyakit Jantung?

Senaman yang kerap, terutama senaman aerobik, adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk diri sendiri. Ia membantu mengurangkan peluang anda mendapat penyakit jantung. Ia baik untuk tekanan darah, kolesterol, berat badan, tahap tenaga, dan ‘mood’ anda juga.

Sekiranya anda tidak aktif sekarang, semaklah dengan doktor anda sebelum memulakan suatu aktiviti. Dia akan memberitahu anda apa yang boleh anda lakukan dengan selamat.

Sekiranya anda mengambil sebarang ubat preskripsi, tanyakan kepadanya jika anda perlu menyesuaikannya apabila anda mula bersenam.

Bagaimana dan Berapa Lama Masa Bersenam?

Sekiranya anda tidak aktif sekarang, beransur-ansur untuk melakukannya hingga sesi aerobik sekitar 20 hingga 30 minit, sekurang-kurangnya tiga atau empat kali seminggu. Ingat, bermula dengan perlahan-lahan mengikut kemampuan anda. Senaman untuk jantung yang sihat bergantung kepada anda. Lebih banyak anda boleh lakukan, lebih baik.

Tips Senaman Untuk Jantung Sihat

Apakah Jenis Latihan yang Harus Saya Lakukan?

Apa sahaja aktiviti atau senaman yang membuat jantung  berdegup sedikit lebih cepat dari biasa adalah sangat baik. Fikirkan tentang apa yang anda perlukan. Sebagai contoh, jika anda mencari sesuatu yang mudah pada sendi anda, pertimbangkan berjalan dan berenang.

Jangan lupa untuk berfikir tentang apa-apa senaman atau aktiviti yang  menyeronokkan juga. Mungkin anda boleh melakukan sesuatu yang biasa anda lakukan atau sesuatu yang anda selalu ingin cuba.

Menjadi aktif apabila anda mempunyai penyakit jantung. Mendapatkan senaman untuk jantung secara tetap apabila anda mempunyai penyakit jantung adalah penting.

 • Senaman boleh menjadikan otot jantung lebih kuat. Ia juga boleh membantu anda menjadi lebih aktif tanpa kesakitan dada atau gejala lain.
 • Senaman boleh membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Jika anda menghidap diabetes, ia dapat membantu anda mengawal gula darah anda.
 • Senaman yang kerap dapat membantu menurunkan berat badan. Anda juga akan berasa lebih baik.
 • Senaman juga akan membantu memastikan tulang anda kuat.

Sentiasa berbincang dengan pakar kesihatan anda sebelum memulakan program latihan dan senaman. Anda perlu memastikan senaman yang anda ingin lakukan adalah selamat untuk anda. Ini amat penting jika:

 • Anda baru mengalami serangan jantung.
 • Anda mengalami sakit dada atau tekanan, atau sesak nafas.
 • Anda mempunyai diabetes.
 • Baru menjalani apa-apa prosedur atau pembedahan jantung.

Jenis Latihan Yang Boleh Anda Lakukan

Pakar kesihatan atau doktor anda akan memberitahu anda senaman apa yang terbaik untuk anda. Aktiviti aerobik menggunakan jantung dan paru-paru anda untuk jangka masa yang lama. Ia juga membantu jantung anda menggunakan oksigen dengan lebih baik dan meningkatkan aliran darah. Anda ingin membuat jantung anda bekerja sedikit lebih keras setiap kali, tetapi jangan terlalu keras.

Mula dengan perlahan-lahan. Pilih senaman untuk jantung seperti aktiviti aerobik, berjalan, berenang, berjoging ringan, atau berbasikal. Lakukan ini sekurang-kurangnya 3 hingga 4 kali seminggu.

Sentiasa lakukan 5 minit untuk regangan atau bergerak ke sekitar untuk memanaskan otot dan jantung anda sebelum bersenam. Sediakan masa untuk menyejuk selepas anda bersenam. Lakukan aktiviti yang sama tetapi pada kadar yang lebih perlahan.

Ambil masa untuk rehat sebelum anda terlalu letih. Jika anda merasa letih atau mengalami gejala-gejala jantung, berhenti. Pakai pakaian yang selesa untuk latihan yang anda lakukan.

Semasa cuaca panas, bersenam pada waktu pagi atau petang. Berhati-hatilah untuk tidak memakai terlalu banyak lapisan pakaian. Anda juga boleh pergi ke pusat membeli-belah dalam bangunan untuk berjalan kaki.

Latihan ketahanan rintangan boleh meningkatkan kesihatan dan kekuatan anda dan membantu otot anda bekerja lebih baik. Hal ini dapat memudahkan kegiatan sehari-hari. Latihan ini bagus untuk anda. Tetapi perlu diingat bahawa mereka tidak membantu jantung anda seperti senaman aerobik.

Periksa rutin latihan dan berat badan anda dengan doktor anda terlebih dahulu. Pergi mudah, dan jangan ketegangan terlalu keras. Adalah lebih baik melakukan set latihan yang lebih ringan apabila anda mempunyai penyakit jantung daripada bekerja terlalu keras.

Anda mungkin memerlukan nasihat daripada ahli terapi fizikal atau jurulatih. Sama ada seseorang boleh menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan senaman dengan cara yang betul. Pastikan anda bernafas terus dan beralih antara kerja badan atas dan bawah. Rehat.

Tahu Dan Pastikan Kemampuan Anda

Sekiranya senaman atau aktiviti terlalu teruk pada jantung anda, anda mungkin mengalami kesakitan dan gejala-gejala lain, seperti:-

 • Pening dan pitam
 • Sakit dada
 • Dengupan jantung yang tidak teratur
 • Sesak nafas
 • Mual

Adalah penting anda memberi perhatian kepada tanda-tanda amaran ini. Hentikan apa yang anda lakukan. Rehat.

Ketahui cara merawat gejala jantung anda jika berlaku

Sentiasa membawa pil nitroglycerin dengan anda

Jika anda mempunyai simptom, tuliskan apa yang sedang anda lakukan dan masa hari. Kongsi ini dengan pembekal anda. Jika gejala-gejala ini sangat buruk atau tidak hilang apabila anda menghentikan aktiviti tersebut, biarkan pembekal anda tahu dengan serta-merta. Pembekal anda boleh memberikan nasihat tentang senaman pada temujanji perubatan biasa anda.

Tahu kadar denyutan berehat anda

Juga mengetahui kadar nadi yang selamat. Cuba mengambil nadi semasa latihan. Dengan cara ini, anda dapat melihat jika jantung anda berdegup pada kadar senaman yang selamat. Sekiranya terlalu tinggi, perlahan. Kemudian, ambil semula selepas senaman untuk melihat jika ia kembali normal dalam masa kira-kira 10 minit.

Anda boleh mengambil nadi anda di kawasan pergelangan tangan di bawah pangkal ibu jari anda. Gunakan indeks dan jari ketiga tangan yang bertentangan untuk mencari nadi anda dan hitung bilangan denyutan seminit. Minum banyak air. Ikut kemampuan dan rehat seketika semasa latihan atau aktiviti berat yang lain.

Perubahan dalam angina mungkin bermakna penyakit jantung anda semakin buruk. Hubungi doktor atau ambulans anda jika angina anda:

 • Menjadi lebih kuat
 • Berlaku lebih kerap
 • Berlalu lama
 • Berlaku apabila anda tidak aktif atau semasa anda berehat
 • Tidak menjadi lebih baik apabila anda mengambil ubat anda

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

Terapi Penyakit Jantung

Follow us:-

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *