[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Diabetes yang sering dirujuk oleh doktor sebagai diabetes mellitus, menggambarkan sekumpulan penyakit metabolik di mana seseorang itu mempunyai glukosa darah tinggi (gula darah), sama ada kerana pengeluaran insulin tidak mencukupi, atau kerana sel-sel badan tidak bertindak balas dengan betul kepada insulin, atau kedua-duanya. Pesakit dengan gula darah yang tinggi biasanya akan mengalami simptom kencing manis seperti kerap membuang air kecil, mereka akan menjadi semakin dahaga (polydipsia) dan lapar (polyphagia).

Fakta ringkas diabetes

 • Diabetes adalah keadaan jangka panjang yang menyebabkan paras gula darah tinggi.
 • Pada tahun 2013, dianggarkan lebih daripada 382 juta orang di seluruh dunia mempunyai kencing manis (buku teks endokrinologi Williams).
 • Diabetes Jenis 1 – badan tidak menghasilkan insulin. Kira-kira 10% daripada semua kes diabetes adalah jenis 1.
 • Diabetes Jenis 2 – badan tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk fungsi yang betul. Kira-kira 90% daripada semua kes diabetes di seluruh dunia adalah jenis ini.
 • Diabetes Gestasi – memberi kesan kepada wanita semasa kehamilan.
 • Simptom kencing manis yang paling kerap termasuk kencing kerap, dahaga dan kelaparan, kenaikan berat badan, kehilangan berat badan yang luar biasa, keletihan, luka dan lebam yang tidak sembuh, disfungsi seksual lelaki, kebas kelamin dan kesemutan di tangan dan kaki.
 • Jika anda mempunyai Diabetes jenis 1, ikuti rancangan pemakanan yang sihat, lakukan latihan yang mencukupi, dan mengambil insulin, anda boleh menjalani kehidupan yang normal.
 • Pesakit diabetes jenis 2 perlu pemakanan sihat, aktif secara fizikal, dan menguji glukosa darah mereka. Mereka juga perlu mengambil ubat oral, dan / atau insulin untuk mengawal tahap glukosa darah.
 • Oleh kerana risiko penyakit kardiovaskular jauh lebih tinggi untuk pesakit kencing manis, adalah penting bahawa tekanan darah dan tahap kolesterol dipantau secara berkala.
 • Merokok mungkin mempunyai kesan yang serius terhadap kesihatan kardiovaskular, pesakit kencing manis harus berhenti merokok.
 • Hipoglisemia – glukosa darah rendah yang boleh memberi kesan buruk kepada pesakit.
 • Hiperglisemia – apabila glukosa darah terlalu tinggi juga boleh memberi kesan buruk kepada pesakit.

Mengapa ia dipanggil Diabetes Mellitus?

Diabetes berasal dari bahasa Yunani dan ia bermaksud “siphon”. Aretus Cappadocian, seorang doktor Greek pada abad kedua A.D., menamakan keadaan ini sebagai “diabainein”. Ia menggambarkan pesakit yang melewati terlalu banyak air (polyuria) seperti siphon. Perkataan kencing manis ini menjadi “diabetes” dari penggunaan Bahasa Inggeris Latin Abad Pertengahan.

Pada tahun 1675, Thomas Willis menambah mellitus untuk istilah ini, walaupun ia biasanya dirujuk sebagai penyakit dan simptom kencing manis. “Mel” dalam bahasa Latin bermaksud “madu”, air kencing dan darah orang yang menghidap glukosa berlebihan, dan glukosa manis seperti madu. Diabetes mellitus secara literal bermaksud “menyedut air manis”.

Dalam zaman kuno China melihat bahawa semut akan tertarik kepada air kencing beberapa orang, kerana ia adalah manis. Istilah “Penyakit Kencing Manis” dicipta berdasarkan simptom kencing manis dan segala yang berkaitan dengan diabetes.

Diabetes adalah gangguan metabolisme

gangguan metabolismeDiabetes mellitus dikelaskan sebagai gangguan metabolisme. Metabolisme merujuk kepada cara badan kita menggunakan makanan yang dicerna untuk tenaga dan pertumbuhan. Kebanyakan makanan yang kita makan dipecah menjadi glukosa. Glukosa adalah sejenis gula dalam darah dan ia adalah sumber utama bahan bakar untuk badan kita.

Apabila makanan kita dicerna, glukosa akan masuk ke dalam aliran darah kita. Sel-sel dalam badan kita menggunakan glukosa untuk tenaga dan pertumbuhan. Walau bagaimanapun, glukosa tidak dapat memasuki sel-sel kita tanpa insulin yang hadir . Insulin menjadikan sel-sel kita dapat mengambil glukosa.

Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Selepas makan, pankreas secara automatik mengeluarkan jumlah insulin yang mencukupi untuk memindahkan glukosa dalam darah kita kepada sel-sel, sebaik sahaja glukosa memasuki sel-sel ia menurunkan paras glukosa darah.

Seseorang yang mempunyai diabetes mempunyai keadaan di mana kuantiti glukosa dalam darah terlalu tinggi (hyperglycemia). Ini kerana, badan sama ada tidak menghasilkan insulin yang cukup, tidak menghasilkan insulin, atau mempunyai sel-sel yang tidak bertindak balas dengan betul kepada insulin yang menghasilkan pankreas. Ini menyebabkan terlalu banyak glukosa membina dalam darah. Glukosa darah yang berlebihan ini akhirnya keluar dari badan dalam air kencing. Jadi, walaupun darah mempunyai banyak glukosa, sel-sel itu tidak mendapatnya untuk keperluan tenaga dan keperluan penting mereka.

Simptom kencing manis

 • Kerap kencing
 • sentiasa dahaga
 • sentiasa lapar walaupun selepas makan
 • keletihan yang melampau
 • penglihatan kabur
 • lebam yang perlahan untuk sembuh
 • Berat badan naik atau turun mendadak
 • Kesemutan, kesakitan, atau kebas di tangan / kaki

Pengesanan awal dan rawatan kencing manis boleh mengurangkan risiko komplikasi diabetes.

Ketahui bagaimana doktor anda boleh membuat diagnosis kencing manis atau mengambil Ujian Risiko Diabetes untuk mengetahui sama ada anda berisiko mengalami diabetes jenis 2.

Mengendalikan Diabetes dengan  Rawatan adalah perlu dan penting

rawatan diabetesSemua jenis diabetes boleh dirawat. Diabetes jenis 1 berlangsung seumur hidup, tiada ubat yang diketahui. Jenis 2 biasanya berlangsung seumur hidup, namun, sesetengah orang telah berjaya menyingkirkan gejala mereka tanpa ubat, melalui gabungan latihan, diet dan kawalan berat badan dan mengetahui simptom kencing manis lebih awal.

Penyelidik dari Mayo Clinic Arizona di Scottsdale menunjukkan bahawa pembedahan pintasan gastrik dapat mengembalikan kencing manis jenis 2 dalam jumlah pesakit yang tinggi. Mereka menambah bahawa dalam masa tiga hingga lima tahun penyakit itu akan berulang dalam kira-kira 21% daripada mereka. Yessica Ramos, MD., Berkata “Kadar kambuhan itu terutamanya dipengaruhi oleh sejarah lama diabetes jenis 2 sebelum pembedahan. Ini menunjukkan bahawa campur tangan pembedahan awal di kalangan obes, populasi diabetes akan meningkatkan ketahanan pesakit diabetes jenis 2.”

Pesakit dengan jenis 1 diubati dengan suntikan insulin biasa, serta diet dan senaman khas. Pesakit dengan diabetes jenis 2 biasanya dirawat dengan tablet, senaman dan diet khas, tetapi kadang-kadang diperlukan suntikan insulin. Sekiranya kencing manis tidak dikawal secukupnya, pesakit mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami komplikasi. Mengawal gula darah adalah sangat penting bagi pesakit.

Komplikasi Diabetes

 • Komplikasi mata – glaukoma, katarak, retinopati diabetes, dan sebagainya.
 • Komplikasi kaki – neuropati, ulser, dan kadang-kadang gangren yang mungkin memerlukan kaki dipotong
 • Komplikasi kulit – orang yang menghidap diabetes lebih mudah terdedah kepada jangkitan kulit dan gangguan kulit
 • Masalah jantung – seperti penyakit jantung iskemik, apabila bekalan darah ke otot jantung berkurang
 • Hipertensi – biasa di kalangan pesakit diabetes, yang boleh meningkatkan risiko penyakit buah pinggang, masalah mata, serangan jantung dan strok
 • Kesihatan mental – diabetes yang tidak terkawal menimbulkan risiko mengalami kemurungan, kegelisahan dan beberapa gangguan mental lain
 • Kehilangan pendengaran – pesakit kencing manis mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami masalah pendengaran
 • Penyakit gusi – terdapat lebih banyak prevalensi penyakit gusi di kalangan pesakit diabetes
 • Gastroparesis – otot perut berhenti berfungsi dengan baik
 • Ketoacidosis – gabungan ketosis dan asidosis; pengumpulan badan keton dan keasidan dalam darah.
 • Neuropati – neuropati diabetes adalah sejenis kerosakan saraf yang boleh membawa kepada beberapa masalah yang berbeza.
 • HHNS (Hyperosmolar Hyperglycemic Nonketotic Syndrome) – tahap glukosa darah menembak terlalu tinggi, dan tidak ada keton yang ada dalam darah atau air kencing. Ia adalah keadaan kecemasan.
 • Nefropati – tekanan darah yang tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit buah pinggang
 • PAD (penyakit arteri periferal) – gejala mungkin termasuk rasa sakit di kaki, kesemutan dan kadang-kadang masalah berjalan dengan betul
 • Strok – jika tekanan darah, paras kolesterol, dan tahap glukosa darah tidak dikawal, risiko strok meningkat dengan ketara
 • Disfungsi ereksi – mati pucuk lelaki.
 • Jangkitan – orang yang menghidap penyakit kencing manis adalah lebih mudah terdedah kepada jangkitan
 • Penyembuhan luka – pemotongan dan mengambil masa yang lebih lama untuk menyembuhkan

2 Responses

 1. I’m a 15 years old malay girl..last year at 13/12/2017 i was diagnosis have uncontroled dm type one..that mean i have to take insulin 30 minutes before i eat..but my father don’t give me to take that insulin..is it dangerous ? I’m not taking insulin and i always drink fanta,100plus and etc..what complication i will get if i’m not control my diabetes ??

  1. Hi Annis, not taking insulin for type 1 diabetes is very dangerous. Moreover, you are taking high sugary drink. It is very very dangerous. Pls follow the doctor direction for medication. The complications for prolonged uncontrolled blood sugar level could be blindness, kidney failure, heart diseases, slow healing wound. If you need help pls don’t hesitate to contact us at 0197161678

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *