Terapi Garam Buluh Dan Penyakit I

Tekanan darah tinggi

Makan garam buluh sebanyak 3 – 4 kali setiap hari. (Meletakkan 5g pada lidah,  minum 5-10 g dengan bancuhan air.) Perhatian ! Tekanan darah bagi sesetengah pesakit akan meningkat bagi sesuatu tempoh pemakanan garam buluh (tindakbalas positif). Pada masa yang sama, sakit kepala, pening kepala, kekaburan mata juga akan berlaku. Jangan merasa ketakutan dan jangan makan terlalu banyak ubat penurunan tekanan darah. Masa pemulihan tekanan darah tidak sama bagi penyakit yang berlainan jenis. Terdapat 2 – 3 kali perubahan tekanan darah akan berlaku dalam tempoh 3 – 4 bulan. Selepas itu, tekanan darah pesakit normal akan balik kepada tahap normal.  Pemakanan ubat tekanan darah tidak boleh diberhentikan, malah hendaklah dikurangkan mengikut penurunan tekanan darah. Selain itu, pesakit juga patut makan makanan cendawan dan sayur-sayuran demi keberkesanan.

Penyakit Diabetis (Kencing Manis)

Makan garam buluh sebanyak  3 – 4 kali setiap hari, (meletakkan 5g pada lidah, meminum 5 – 10g dengan bancuhan air). Kekerapan kencing akan bertambah selepas beberapa hari. Gula darah akan meningkat pada masa tertentu (tindakbalas positif). Jangan berasa ketakutan dan jangan memakan terlalu banyak ubat penurunan gula darah. Masa pemulihan tidak sama bagi keadaan penyakit yang berlainan. Terdapat 2 – 3 kali perubahan tekanan darah akan berlaku dalam tempoh 3 – 4 bulan. Selepas itu, tekanan darah pesakit akan balik kepada tahap normal.  Pemakanan ubat penurunan gula darah tidak boleh diperhentikan, malah hendaklah dikurangkan mengikut penurunan gula darah. Selain itu, pesakit juga perlu makan bawang dengan serbuk garam buluh, kuaci putih demi keberkesanan.

Penyakit rongga mulut (Periodontitis, pendarahan gusi mulut, bengkak dan sakit gusi mulut, barah rongga mulut, Tonsillitis, lumut putih, kelonggaran gigi dan    sebagainya)

Makan 10g garam buluh setiap hari. Masalah dapat diperbaiki dalam masa 1 minggu.

Rinitis, Polip, Kemerahan hidung akibat minum arak

Makan: makan 10g garam buluh setiap hari

Kegunaan luar: Larutkan 10g garam buluh dengan 50 ml air. Putik kapas yang dicelup dengan larutan garam buluh digunakan untuk membersihkan rongga hidung. Selepas itu, guna cebisan kapas yang dicelup dengan larutan garam buluh juga dimasukkan ke dalam satu rongga hidung. Cebisan kapas dalam rongga hidung ditukar-alih setiap hari.

Radang saluran telinga, telinga tengah, bahagian luar telinga

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari

Kegunaan luar: Larutkan 10g garam buluh dengan 50 ml air. Putik kapas yang dicelup dengan larutan garam buluh digunakan untuk membersihkan saluran telinga. Selepas itu,serbuk garam buluh ditabur ke dalam saluran telinga. Saluran telinga dibersihkan pada keesokan hari.

Pendarahan pada retina, Keratitis, Konjunktivitis, Penyakit nyamuk, Katarak, Glaukoma

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari

Kegunaan luar: Larutkan 10g garam buluh dengan 100 ml air. Guna kertas turas atau kapas turas untuk menuras debu buluh dalam larutan garam buluh. Penitik mata digunakan untuk menitiskan larutan terhasil ke dalam mata.

Gugur rambut, Kelemumur, Bisul kepala, Insomia, Banyak mimpi malam

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari

Kegunaan luar: Rambut perlu dicuci dengan bersih dahulu tetapi tidak perlu dikeringkan. 20g serbuk garam buluh diletakkan pada kepala dan diurut secara rata dan perlahan dengan menggunakan jari. Bersihkan kepala dengan air suam selepas 10 minit.

Gastrik

Minum larutan garam buluh pada minggu pertama (kemasinan yang bersesuaian), seterusnya menggunakan cara pembersihan usus dengan garam buluh. Makan 10g garam buluh setiap hari selepas pembersihan usus. Jika pesakit Atrophic Gastritis memanggang bawang putih 6 kelopak (meletak dalam oven selama 3 minit), dimakan 5 – 6 kelopak dalam 1 hidangan bersama serbuk garam buluh, ia membawa kesan yang lebih baik.

Radang usus / Enteritis

Menggunakan garam buluh bagi kegunaan pembersihan usus (1 kali setiap hari, 3 – 7 kali berterusan bergantung kepada keadaan penyakit). Selepas pembersihan usus, makan 10g garam buluh setiap hari, tidak kira menelan atau meletakkannya pada lidah.

Tekanan darah tinggi

Makan 10g garam buluh setiap hari. Garam buluh diletakkan ke dalam air alat penyembur. Nafas dengan mulut berhadapan kepada kabut yang disembur keluar.

Penyakit  Kaum Wanita (Vaginitis, Trichomonas, Keputihan, Serviksitis dan lain-lain)

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari.

Kegunaan luar: Masukkan serbuk garam buluh ke dalam kapsul dan seterusnya dimasukkan ke dalam vagina sebelum tidur.

Bawasir (buasir dalaman, buasir luaran)

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari.

Kegunaan luar: Larutkan 10g garam buluh dengan 50 ml air. Bagi buasir luaran, guna kapas skim yang dicelup dengan larutan garam buluh untuk sapu tempat sakit. Bagi buasir dalaman pula, kapas skim yang dicelup dengan larutan garam buluh dimasukkan ke dalam dubur sebelum tidur.

Pengembangan dan pengecutan urat darah

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari.

Kegunaan luar: Tempat sakit direndam dengan menggunakan air yang bersuhu 40–45 ºC. Titis beberapa titik air ke dalam serbuk garam buluh, seterusnya sapu dan urut pada tempat sakit.

Kaki busuk, Biri-biri, keretakan pada kaki dan lain-lain

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari.

Kegunaan luar: Letak 100g garam buluh ke dalam tab (paras air berada pada tulang tumit), rendam selama 10 – 15 minit, seterusnya bersihkan dengan air suam. Air ini boleh diguna selama 7 – 10 hari tetapi hendaklah dipanaskan dahulu sebelum digunakan.

Penyakit kulit ( Ekzema, Jerawat, bintik-bintik pada kulit, alahan kulit)

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari.

Kegunaan luar: Rendam tempat sakit dengan air bersuhu 40 – 45 ºC . Titiskan beberapa titik air ke dalam serbuk garam buluh dan urut secara ringan pada tempat yang sakit.

Psoriasis, Vitiligo, Lupus Erythematosus

Makan: Makan 10g garam buluh setiap hari

Kegunaan luar: Meletak 230g garam buluh ke dalam tab mandi yang mengandungi air dengan suhu 40 – 45 ºC (merendam badan), lalu meletakkan sebilangan daun cemara dan merendamkan seluruh badan selama 30 minit. Air ini boleh diguna selama 10 hari tetapi hendaklah dipanaskan dahulu sebelum digunakan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *