Kenapa Pilih Mineral Coffee Garam Buluh HKIII?

mineral coffee diabetic friendly

Menurut kajian sains, pengambilan kopi boleh menyebabkan kehilangan kalsium, salah satu penyebab utama osteoporosis. Selain itu, kafein juga menyebabkan kehilangan mineral lain seperti zat besi yang diperlukan oleh ibu mengandung; dan zat magnesium yang diperlukan untuk kesihatan secara menyeluruh. Itulah sebabnya kenapa Mineral Coffee Garam Buluh HKIII diperkenalkan pada tahun 2003 dengan misi untuk menambah baik mineral yang hilang ketika meminum kopi dan membekalkan 70-80 jenis zat galian lain yang menyihatkan badan.

Ramuan Kopi Mineral

garam buluh

Garam Buluh Korea

Kopi biasa meningkatkan risiko kehilangan zat galian. Untuk menambah mineral yang telah hilang, Mineral Coffee HKIII menggunakan garam buluh Korea yang mengandungi 70-80 jenis mineral sebagai ramuan utama.

Pemanis Hanker Suisse

Pemanis Hanker Suisse dihasilkan melalui teknologi canggih Swiss-German. Ia merupakan pemanis yang mempunyai rasa manis yang paling hampir dengan gula tepu atau gula putih. Berlainan dengan pemanis yang biasa, Hanker Suisse tidak menjejaskan aroma dan rasa semulajadi kopi. Pemanis ini juga diuji secara saintifik bahawa ia adalah mesra-diabetik, tidak menyebabkan kenaikan bacaan gula selepas pengambilannya. Oleh itu, HKIII memilih Pemanis Hanker Suisse sebagai ramuan kemanisan yang sesuai untuk mengoptimumkan aroma, rasa dan kesihatan.

Kopi Arabika Dan Java Robusta

Untuk mengeluarkan Kopi Garam Buluh berkualiti premium, HKIII memilih biji kopi Arabika dari tanah tinggi Ethiopia dan biji kopi Java Robusta dari Indonesia.

Biji Kopi Arabika

kopi arabika

Kopi Arabica eksklusif yang berkualiti tinggi memberi rasa kopi garam buluh yang unik, yakni, aroma kopi yang kuat dan melegakan dengan sedikit rasa keasidan yang menyenangkan.

Warnanya menyinarkan cahaya seperti cermin dan berwarna coklat kemerahan. Lapisan krim semulajadi pada kopi ini seperti jalur harimau memberi rasa lawas pada mulut.

Biji Kopi Java Robusta

kacang kopi java robusta

Kopi Java Robusta memberi rasa kepahitan disebabkan kandungan kafein dan chlorogenic acid (CGA) yang tinggi. Banyak kajian sains telah membuktikan bahawa kafein dan CGA membantu untuk menguruskan badan. Selain itu, bagi mereka yang meminum 3 atau lebih cawan kopi, risiko diabetes adalah 37% lebih rendah.

Fungsi & Kebaikan Kopi Garam Buluh HKIII

1) Menurunkan Berat Badan

Mineral Coffee kaya dengan asid Chlorogenic. Menurut kajian, chlorogenic asid boleh menurunkan berat badan, mengurangkan penyerapan lemak dari diet, mengurangkan lemak tersimpan dalam hati dan meningkatkan fungsi hormon pembakar lemak (adiponectin).

Bagi sesiapa yang ingin melangsingkan badan atau mengempiskan perut, anda boleh cuba mengambil 2 paket kopi garam buluh sehari bersama dengan diet kencing manis.

[alert-note]P/S: Pemakanan kencing manis = pemakanan turunkan berat badan.[/alert-note]

2) Mengatasi Kencing Manis

Kajian saintis menunjukkan garam buluh boleh meningkatkan daya membakar glukosa dalam badan. Tambahan lagi, garam buluh memperbaiki masalah rintangan insulin. Ia merupakan makanan untuk pesakit diabetes yang amat memuaskan. Selain itu, kajian menunjukkan kopi ini boleh menghadkan penyerapan gula dari makanan. Oleh itu, ia membantu mengurangkan bacaan gula dalam darah selepas makan.

3) Mengelakan Gastrik

Perbezaan paling utama kopi bambu dengan kopi biasa adalah nilai pH. Kopi biasa bernilai pH asidik, manakala garam buluh bernilai pH neutral. Oleh itu, ia tidak menyebabkan penyakit gastrik. Sebaliknya, zat-zat galian yang terdapat dalam garam buluh ini melindungi sel-sel gastrik daripada serangan radikal bebas.

Daripada ulasan pengguna,  jika mengambil kopi HK3 selepas sarapan, kuasa tahan lapar boleh berkekal selama 8 jam. Beliau juga mencuba cara pengambilan kopi mineral di bulan puasa, akibatnya, tidak rasa lapar lagi dan berpuasa tanpa sebarang masalah. Selain itu, seorang pengguna yang tidak dapat berpuasa penuh akibat masalah kesihatan kini sudah boleh puasa selama sebulan tanpa sebarang masalah selepas mengambil garam buluh.

4) Sesuai Untuk Gout

Menurut kajian Kanada dan Amerika Syarikat, 4 gelas kopi sehari mengurangkan risiko menghidap gout sebanyak 40%. Di samping itu, kopi garam Korea berlainan dengan kopi biasa yang bersifat asidik, ia bersifat neutral, dan faktor membantu peminat kopi mengelakan risiko gout. 

Bagi pesakit gout, kemungkinan mengidapi penyakit batu karang adalah lebih tinggi. Berita baik disini ialah kajian menunjukkan pengambilan 1-2 gelas kopi sehari boleh mengurangkan risiko batu karang sebanyak 26% .

5) Melindungi Lelaki

Kencing manis merupakan punca utama menyebabkan mati pucuk kepada kaum lelaki. Pengambilan mineral kopi boleh mencegah diabetes secara berkesan. Secara tidak langsung, ia melindungi kejantanan bagi lelaki.

6) Sesuai Untuk Darah Tinggi

Proses penuaan menjadikan saluran darah lebih keras dan meningkatkan risiko tekanan darah tinggi. Menurut ahli penyelidik dari Greek, orang tua yang mengambil 1-2 gelas kopi sehari mempunyai saluran darah yang lebih elastik. Fungsi ini mencegah orang tua dari penyakit hipertensi (darah tinggi).

7) Baik Untuk Migraine

Apabila tubuh badan berkurangan magnesium, ia akan mencetuskan penyakit migraine. Oleh itu, kopi HKIII yang kaya dengan magnesium berkesan untuk mengatasi migraine. 

8) Mengatasi Resdung

Magnesium diperlukan oleh orang resdung untuk membersihkan laluan sinus dari lendir yang berlebihan. Selain itu, magnesium boleh memperbaiki laluan sinus yang telah rosak. Oleh itu, ia dapat mengatasi masalah resdung.

9) Sesuai Untuk Wanita Hamil (jika tidak mengambil lebih daripada 2 cawan)

Menurut pakar pemakanan Keli Hawthorne, ibu mengandung tidak boleh mengambil kafein lebih daripada 200mg sehari. Ia mungkin membawa kesan keburukan pada bayi seperti keguguran dan berat lahir yang ringan. Namun, sekiranya anda adalah peminat kopi, anda boleh mengambil 1-2 gelas kopi hk3 (kandungan kafein segelas kopi = 95mg).

10) Banyakkan Susu

Menurut kajian Nehlig & Debry pada tahun 1994, kopi boleh merangsang pengeluaran susu. Tetapi, kopi biasa mengurangkan zat besi pada susu ibu. Akibatnya, bayi mengalami risiko kekurangan zat besi. Oleh itu, kopi mineral yang mengandungi zat besi merupakan kopi yang paling memuaskan untuk ibu menyusu.

Kopi Garam Mineral: Testimoni

Insya Allah… hanya satu bulan minum kopi dengan garam buluh,  tangan kanan saya yang lumpuh telah sembuh dan mampu untuk mengangkat barang yang berat. 

Pn. Zaitun, Pahang

Selepas mengambil coffee garam buluh dan saya merasakan bahawa badan saya menjadi segar dan sihat.

Pn. Neng, Johor

Saya amat puas hati terhadap Kopi Mineral Garam Buluh. Ia menghentikan dahaga dan melegakan sistem penghadaman saya.

Saya telah merasai keajaibannya kerana wangiannya boleh kekal selama beberapa hari. Ia adalah produk yang amat berkualiti!

Pn. Ting, Sarawak

Sijil Halal

sjil halal kopi garam buluh

Cara Pengambilan Kopi Garam Buluh

Bancuh sepeket kopi mineral dengan 180ml air panas, kacau sehingga larut dan aroma bau kopi keluar.

Harga Mineral Coffee

mineral coffee diabetic friendly

✅ Pembungkusan: 20g x 20 paket

✅ Pos: Percuma di seluruh Malaysia

✅ Halal

✅ Kopi Arabica dan Robusta

✅ 70-80 jenis minerals

✅ Rendah asid

✅ Diabetik mesra

✅ Harga: RM31.70