[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Terlebih dahulu, kita bersetuju dengan nasihat doktor berkenaan pengurangan pengambilan garam. Mengapa begitu? Ini kerana garam yang dikatakan adalah garam buatan iaitu Natrium Klorida. Natrium Klorida ini membawa ancaman kepada penyakit tekanan darah tinggi. Oleh itu, pesakit tekanan darah tinggi dinasihatkan supaya mengurangkan atau tidak mengambil garam buatan. Seperti mana yang kita ketahui, punca bagi penyakit tekanan darah tinggi adalah sangat kompleks. Terdapat lebih kurang 270 jenis punca yang mengakibatkan penyakit tekanan darah tinggi. Antaranya termasuk saluran darah, peredaran darah, jantung, halangan hormon, faktor generasi dan sebagainya. Penyakit tekanan darah tinggi bermakna tekanan darah meningkat dan menyebabkan saluran darah mengembang. Bagaimana tekanan darah menjadi tinggi? Ini kerana terdapat udara bertoksik dan bahan yang kotor dalam darah.

Mengapa terdapat udara bertoksik dalam darah? Udara bertoksik dihasilkan daripada kereputan bahan. Udara bertoksik akan terhasil jika makanan berlaku mutasi dan reputan. Usus kecil yang menyerap khasiat, nutrien serta membantu dalam pencernaan bersama dengan usus besar turut terganggu. Apabila nutrien masuk ke dalam darah selepas pencernaan, udara bertoksik turut masuk bersamanya. Mujur badan kita mempunyai daya keupayaan untuk menyingkirkan udara bertoksik. Dari manakah daya keupayaan ini? Jawapannya adalah garam dalam darah.

Oleh itu, garam yang dimakan akan mempengaruhi kualiti darah dan kualiti nyawa kita. Semasa sel badan menyerap nutrien, udara bertoksik akan dihalang dan diserap dan dibuang keluar dari badan oleh garam melalui air kencing. Oleh itu, kita mendapati air kencing mempunyai satu bau yang hamis. Namun, jika darah kita tidak mempunyai kandungan garam yang cukup dan mengandungi glukosa yang berlebihan, maka glukosa yang berlebihan akan menambahkan udara bertoksik, mengakibatkan tekanan darah meningkat dan membebankan saluran darah. Dengan itu, penyakit tekanan darah tinggi adalah disebabkan oleh kekurangan garam. Sebenarnya ramai pakar dan saintis mempunyai pendapat yang sama, tetapi kebanyakan tabib cina dan ahli nutrisi memberi nasihat supaya mengurangkan pemakanan garam. Ini telah meyebabkan kesalahfahaman. Keadaan yang sepatutnya adalah garam yang kualitinya rendah akan mengakibatkan tekanan darah tinggi dan juga penyakit lain. Oleh itu, kita hendaklah kurangkan atau tidak memakan garam yang berkualiti rendah demi badan yang sihat.

Apakah itu garam yang berkualiti rendah? Udara bertoksik dalam garam tidak dibersihkan dengan sempurna, keseimbangan nutrien dan struktur sebenar terganggu. Daya pembunuhan dan penghilangan udara bertoksik oleh garam telah hilang. Jika garam sebegini memasuki badan, maka penyakit tekanan darah akan bertambah serius. Punca penyakit tekanan darah tinggi bukan garam, adalah bahan kotor dan udara bertoksik dalam garam. Jika udara bertoksik dalam garam dapat disingkirkan, maka struktur sebenar garam yang kaya dengan garam mineral dapat dipulihkan dan tenaga garam dapat ditambahkan. Garam ini tidak akan menyebabkan penyakit tekanan darah tinggi. Ia akan menyekat bahan kotoran dan udara bertoksik dan membuang keluar dari badan melalui air kencing atau cara lain.

Satu lagi yang penting bagi penyakit tekanan darah tinggi ; Walaupun tekanan darah adalah tinggi, tetapi saluran darah tidak akan diceroboh jika darah mengalir dengan baik dan tidak tersumbat. Kadang-kadang, kita mendapati mulut atau badan seseorang itu mempunyai bau yang busuk. Ini menunjukkan terdapat bahan kotoran dalam darahnya tetapi saluran darahnya masih dalam keadaan yang normal. Udara kotor dalam darah dapat dikeluarkan melalui mulut, hidung, kulit dan bahagian lain. Gula dalam darah dan rokok menyebabkan darah menjadi tepu dan pekat lalu menyumbatkan saluran darah. Bahan-bahan kotoran seperti pestisid, antiseptik dan sebagainya menyumbatkan saluran darah. Ini merupakan punca penting berlakunya penyakit tekanan darah tinggi. Garam buluh merupakan elemen bertenaga tinggi yang asli, zarahnya adalah sangat kecil. Semakin kecil zarahnya, semakin besar tenaga yang terkandung. Zarah garam buluh yang kecil membantu menyelesaikan masalah kesesakan dan sumbatan dalam darah. Ia melancarkan peredaran darah pada semua bahagian dalam badan. Dengan itu, darah dapat mengalir dengan lancar dan longgokan darah serta bekuan darah dapat dihilangkan. Adakah tekanan darah akan meningkat selepas itu?

Masalah berkenaan bagaimana garam mempengaruhi tekanan darah telah menwujudkan perbincangan yang hebat dalam bidang perubatan. Ahli perubatan mempunyai satu pendapat yang sama iaitu ion Natrium merupakan punca kepada penyakit tekanan darah tinggi. Akan tetapi terdapat eksperimen pada zaman 80-an yang menunjukkan pengambilan garam digantikan oleh Natrium Bikarbonat tidak mengakibatkan peningkatan tekanan darah. Keputusan ini menunjukkan ion Natirum tidak mempunyai kaitan dengan peningkatan tekanan darah. Manakala pada zaman 90-an, ion Klorin telah mengantikan garam untuk membuat eksperimen, didapati tekanan darah telah meningkat. Jadi, eksperimen ini telah membuktikan ion Klorin yang merupakan punca sebenar bagi penyakit tekanan darah tinggi.

Bagaimana ion Klorin mempengaruhi tekanan darah manusia? Terdapat satu elemen yang dipanggil “enzim penukaran” yang mempunyai fungsi kestabilan terhadap tekanan darah. Enzim ini tidak mengancam kesihatan manusia. Apabila “Angiotensin 1” ditukarkan kepada “Angiotensin 2”, tekanan darah akan meningkat. Enzim penukaran menjadi aktif apabila diransang oleh ion Klorin, menukarkan “Angiotensin 1” kepada “Angiotensin 2” secara besar-besaran lalu menyebabkan tekanan darah tinggi. Pandangan ini merupakan pandangan yang autoriti untuk sekarang.

Garam buluh mempunyai fungsi penyingkiran ion Klorin yang kuat. Ciri-ciri ini membolehkan garam buluh menyelesaikan masalah tekanan darah dengan berkesan.

Garam dikatakan sebagai punca bagi penyakit tekanan darah tinggi sejak 100 tahun dahulu. Walaubagaimanapun, garam mula mempengaruhi kehidupan manusia zaman moden sejak berpuluh-puluh tahun dahulu.

Seorang doktor dari Jerman bernama Ambard telah membuat hipotesis untuk pertama kali pada tahun 1904 iaitu Garam merupakan punca sebenar penyakit tekanan darah tinggi. Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua telah berlaku selepas itu. Kebanyakan tempat banyak berlaku kelaparan, peperangan dan kematian. Penyakit seperti penyakit tekanan darah tinggi, penyakit diabetis, kanser tidak berlaku pada masa itu. Semua orang tidak mengambil perhatian terhadap faktor berlakunya penyakit tekanan darah tinggi. Seterusnya, ekonomi Amerika Syarikat dan Negara Eropah berkembang pesat dan penyakit tekanan darah tinggi yang merupakan penyakit berkenaan cara gaya kehidupan telah mendatangkan kesan yang nyata.

Dengan ini, topik ‘garam merupakan punca berlakunya penyakit tekanan darah tinggi” telah dibincangkan lagi. Namun, pendapat ini telah dinafikan oleh pakar-pakar dari bidang perubatan. Kini, perbincangan terhadap topik ini masih wujud dan tidak berhent-henti lagi.

Pakar dari negara luar berkata bahawa kekurangan garam dalam badan mengakibatkan badan manusia sekarang berubah bersifat radang. Badan bersifat radang juga badan berasid tidak bertahan terhadap penyakit. Badan ini tidak dapat mengelakkan ancaman pencemaran persekitaran. Badan yang sihat memerlukan garam untuk mengekalkan kesihatan.

Terdapat banyak pemeriksaan dibuat berkenaan masalah garam dengan penyakit tekanan darah tinggi. Sebagai contoh, Pertubuhan Kesihatan seDunia (WHO) telah menjalankan penyelidikan terhadap pengambilan garam dengan tekanan darah pada tahun 1983. Purata garam yang dimakan di kebanyakan Negara adalah di antara 8 – 11g manakala purata garam yang dimakan di Negara Jepun adalah 10 – 12g. Purata pemakanan garam di Jepun lebih tinggi daripada Negara lain tetapi kes penyakit tekanan darah tinggi adalah paling kurang.

Menurut keputusan penyelidikan yang dikemukakan, punca utama bagi penyakit tekanan darah tinggi adalah : (1) keturunan; (2) kegemukan, paras kolesterol terlalu tinggi; (3) tekanan mental; (4) Halangan pada organ seperti ginjal. Jadi, tiada hubungan yang pasti antara garam dan tekanan darah tinggi. Inilah keputusan bagi penyelidikan yang dikendalikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) pada tahun 1983.

Tidak. Kita boleh memakan 6g, 8g, mahupun 10g jika badan kita memerlukan. Kesihatan badan tidak akan terganggu jika kita makan lebih sedikit garam, sebaliknya, ia mungkin akan terganggu jika kekurangan pengambilan garam. Tetapi kita hendaklah memakan garam berkualiti baik. Mengapa dan darimanakah nasihat pemakanan 6g garam sehari? Sebenarnya nasihat ini adalah berasal dari cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Adakah bukti sains bagi cadangan WHO ini? Ramai ahli nutrisi Negara Barat berpendapat bahawa jumlah pengambilan Natrium harian yang selamat untuk badan manusia adalah 1000 – 2500mg. Kandungan Natrium dalam garam adalah lebih kurang 40%, mengikut nisbah, kandungan garam harian yang diperlukan oleh manusia adalah 2.5 – 6g. Oleh itu, cadangan WHO adalah berdasarkan pengiraan ini.

Kita tidak membincangkan berapa orang, berapa kaum, berapa Negara yang telah diselidik dan kebenaran data ini. Satu kata “jumlah pengambilan yang selamat” tidak boleh diguna pakai. Apakah itu “jumlah pengambilan yang selamat”? Adakah ia bermakna manusia akan berada dalam keadaan yang bahaya jika pengambilan Natrium melebihi 2500mg sehari?

Apakah keadaan itu keadaan sebenar? Purata pengambilan Natrium seorang penduduk dunia ini berdasarkan analisis statistik adalah 100 – 200 mmol. maka, pengambilan garam untuk seorang adalah 5.8 – 12g. Angka ini adalah 2 kali ganda daripada piawai yang ditetapkan dalam cadangan WHO. Angka ini hanya merupakan purata untuk seluruh dunia. Pengambilan garam adalah berbeza bagi negara yang berlainan, kaum dan tempat yang berlainan. Piawaian 6g memang tidak boleh dipakai untuk Negara, kaum, dan kehidupan yang berlainan.

Kesimpulannya, pengambilan 1g garam yang berkualiti rendah juga dikira banyak; manakala untuk garam yang berkualiti tinggi, 6g yang dinasihatkan itu hanya satu cadangan sahaja. Kita boleh menambah jumlah yang dimakan dan mengurangkan pengambilan mengikut keperluan diri.

Memang ada. Mengikut teori kesihatan semulajadi, keperluan manusia terhadap garam digolong sebagai sebahagian daripada faktor semulajadi juga dan tidak boleh disekat dengan sengaja. Jika anda memerlukan 10g sehari untuk mengekalkan nyawa hidup tetapi memakan 6g garam buluh mengikut cadangan doktor, bukannya ia akan membahayakan kesihatan kita? Nyawa manusia tidak dapat diringkaskan dengan beberapa nombor sahaja, inilah bezanya kesihatan semulajadi dengan teori saintis barat.

Sebagai contoh, penyerapan ion Natrium dalam badan manusia tidak sama dengan pendapat pakar kajian dan zat makanan. Jika terdapat terlalu banyak ion Natrium, maka usus besar akan berhenti menyerap dan ginjal akan menapis dan mengeluarkannya. Ketahanan manusia terhadap ion Natrium adalah 0.2g -18g, iaitu 90 ganda di antaranya. Selang bagi pemakanan garam manusia dapat dijangka sebagai 0.5g – 45g. 6g garam yang dikatakan oleh doktor tidak boleh meringkaskan jeda yang begitu besar ini.

Penggunaan garam buluh oleh orang Korea untuk mengubati penyakit amat mengagumkan iaitu sebanyak 35g sehari. Garam buluh telah membolehkan ramai orang Korea sembuh daripada pelbagai penyakit. 10g atau 15g garam buluh yang dicadangkan adalah untuk menimbang rasa ciri-ciri badan orang asia dan perasaan orang asia yang berwaspada terhadap garam.

Kebanyakan orang menganggap garam adalah sama dengan Natrium Klorida. Tetapi kedua-duanya merupakan 2 bahan yang berlainan.

Natrium Klorida tidak akan menjadi garam, jirimnya adalah berlainan daripada garam sebenar. Garam (garam laut) berasal dari laut, selain daripada mengandungi ion Klorin dan ion Natrium, is juga mengandungi berpuluh-puluh jenis garam mineral dan zat lain yang diperlukan oleh manusia. Manakala Natrium Klorida hanya sejenis bahan kimia, ia hanya mengandungi Klorin dan Natrium. Natrium Klorida dihasilkan dengan pemprosesan garam laut secara kimia. Ia merupakan sebatian baru. Bagi garam laut pula, ia bersifat semulajadi, strukturnya adalah asli, semulajadi dan seimbang ; natrium Klorida bersifat masin, mempunyai cirri-ciri garam tetapi bukan garam yang sebenar.

Natrium Klorida berbeza dengan garam sebenar. Natrium klorida ini telah mengubahsuai sifat dan struktur nutrien sebenar garam.

Garam buluh bukan ubat, tetapi makanan kesihatan. Apa bezanya garam buluh dengan ubat? Terus terang dikatakan, “ubat” berlain dengan “produk perubatan”. Produk perubatan hanyalah salah satu bahagian dari ubat. Maka perkataan “ubat” boleh diberi makna yang lebih luas. Sebarang yang bermanfaat kepada kesihatan dan mempunyai fungsi mengubati adalah dikatakan “ubat”. Misalnya, cahaya matahari adalah “ubat” semulajadi, bawang putih adalah “ubat” daripada makanan. Menurut perkataan tabib Cina: “Ubat dan makanan adalah sama, pengubatan dan pemakanan berasal dari satu akar.” Jadi, “ubat” tidak semestinya sebagai produk perubatan, maka produk perubatan mestilah sejenis “ubat”.

“Ubat” boleh dibahagi kepada tiga tahap: “ubat tertinggi”, “ubat sederhana”, dan “ubat bawahan”. Tabid Cina mempertimbangkan “ubat tertinggi” bersifat menambah sihat dan memanjang hayat; “ubat sederhana” bersifat menolong penjagaan tenaga mental; “ubat bawahan” bersifat mengubati dan menghentikan penyakit.

Nampaknya orang dahulu memandang ubat yang bersifat mengubati dan menghentikan penyakit sebagai “ubat bawahan”. Tambahan pula, “ubat bawahan” ini juga dipanggil sebagai “dadah”. Semua produk perubatan mengandungi sebanyak 30% keracunan yang boleh merosakkan organ-organ badan, terutamanya hati dan buah pinggang. Produk perubatan hanya berkesan kepada sesuatu organ, tidak boleh dicampurguna dengan pelbagai jenis produk perubatan lain, tiada kesan pemulihan, hanya boleh digunakan pada tempoh perubatan tertentu, dan sementara itu ia merosotkan sistem immuniti pesakit.

Garam buluh merupakan makanan kesihatan yang mempunyai kesan yang ajaib, tiada pencemaran, mempunyai khasiat seimbang, dan sebagai penyahtoksin. Ia memulih fungsi organ-organ sambil meningkatkan sistem immuniti badan. Manakala ciri sebagai makanan adalah tidak membawa kesan sampingan walaupun diambil berturut-turut. Garam buluh membaik pulih fungsi mengubati yang sudah ada dalam tubuh manusia semenjak dilahirkan. Melalui pemeliharaan, pemulihan lalu melengkapkan proses mengubati. Ini bererti bahawa garam buluh merupakan “ubat” yang tidak boleh dinafikan untuk manusia zaman ini, ia adalah “ubat daripada tuhan” yang mampu menumpas penyakit-penyakit moden.

Betul sekali. Sebarang cara menurunkan berat badan secara pintas dan tidak semulajadi pasti mendatangkan kesan sampingannya. Mungkin wajah nampak muda, tetapi ini tidak selalunya berkekalan. Meskipun menjalani pembedahan menghilangkan kedut, kita akan mempunyai masalah pengumpulan lemak sekali lagi oleh kerana keadaan berlebihan asid dalam badan tidak berubah. Cara yang terbaik adalah membersihkan badan dari sisa-sisa asid dan toksin-toksin dan kedut akan hilang secara beransur-ansur, wajah menjadi cerah semula secara automatik tanpa kesan sampingan. Oleh kerana garam buluh merupakan makanan kesihatan semulajadi, maka proses pemulihan ini memerlukan masa tertentu. Makanan kesihatan bukan sahaja menjadikan anda lebih muda tetapi juga penampilan yang sihat.

Proses pembuatan yang berlainan telah menentukan perbezaan antara garam buluh dengan garam dapur. Ciri-ciri sesuatu makanan akan ditentu daripada struktur dan susunannya. Struktur yang berlainan, maka ciri dan fungsi tidak serupa juga.

Sebagai contoh: perbezaan DNA antara manusia dan orang hutan hanyalah 2%, namun ini sudah menentu bahawa kedua-dua hidupan ini adalah berbeza dari segi fizikal dan mental. Garam dapur bersifat asid, dimana nilainya lebih kurang pH6; garam buluh bersifat alkali, pH 9 – pH 11. Kandungan natrium klorida (NaCl) pada garam dapur ialah 99.8%, hampir sebagai tulen NaCl; namun kandungan natrium klorida dalam garam buluh ialah 93% sahaja, 7% yang lain adalah pelbagai jenis zat galian. Garam buluh boleh meneutralkan asid dengan cepat lalu membuang sisa toksin keluar dari badan. Fungsi ini tidak ditemui pada ubat-ubat. Garam buluh adalah selamat dimakan, boleh diyakini, dan tidak membawa sebarang kesan sampingan walaupun dos berlebihan diambil.

Produk kesihatan lazimnya mempunyai fungsi menambah (seperti pertambahan khasiat), namun garam buluh mempunyai fungsi membebaskan tubuh badan daripada pencemaran toksin dan memulihkan persekitaran tubuh badan kepada medium yang sesuai bagi kehidupan sel-sel.

Kesan pemulihan ditakrif sebagai perubahan dalam persekitaran tubuh badan di mana proses pemulihan fungsi sel-sel, tisu-tisu, dan organ-organ dijalankan dan kita mungkin mengalami perasaan sakit semasa pergaliran toksin dalam badan.

Contohnya: pengedaran yang tersumbat pada perut dan usus mula dilancarkan, toksid-toksid yang terkumpul dalam badan disingkirkan melalui najis, kencing, dan kulit. Tindak balas ini berpunca daripada kesan penyahtoksin garam buluh yang membolehkan sel-sel menyesuaikan diri dalam persekitaran badan semula. Selepas mengamalkan garam buluh, persekitaran dalam badan diperbaik, dan sel-sel dibaik pulih dengan alam sekeliling yang baru. Oleh itu, munculnya kesan pemulihan seperti perasaan sakit, pening, peluh sejuk, pengepaman jantung dipercepatkan dan lain-lain. Sebagai metafora, fenomena ini adalah seperti memasukkan sebatang paip besi berkarat ke dalam larutan anti karat. Selepas sahaja, banyak air berkarat dan kotoran akan dikeluarkan, maka paip besi yang telah dicuci menjadi lebih cerah dan licin. Panjang usus manusia adalah 6 kali ganda ketinggian kita. Dalam proses ini, toksid berturut-turut dihasilkan. Jikalau kekotoran dan toksid dari usus dan organ penting tidak dikeluarkan dari badan, kesihatan kita akan diancam.

Kita semua mengetahui tentang penyakit diabetis. Mengapa kandungan glukosa dalam air kencing pesakit diabetis begitu tinggi? Penyakit diabetis juga boleh dipanggil keracunan glukosa. Keracunan glukosa ini hendaklah diselesaikan dengan menggunakan gula atau glukosa, kita hendaklah mengambil glukosa yang banyak untuk menjaga kesihatan, tanpa glukosa atau gula, badan akan menjadi tidak normal. Akan tetapi, suhu badan kita akan turun jika kandungan glukosa dalam badan adalah berlebihan. Penurunan suhu yang berterusan akan menganggu pengedaran darah dalam badan. Jika terlalu serius, maka kematian akan berlaku. Oleh itu, sistem dalam badan manusia telah melakukan penyelarasan bagi mengekalkan nyawa. Glukosa yang berlebihan akan dikeluarkan melalui air kencing. Tetapi perubatan moden menganggap kandungan glukosa sebagai sejenis penyakit. Sekiranya kandungan glukosa dalam darah berlebihan, maka bakteria dapat membiak dengan cepat dan darah menjadi kotor. Darah akan menjadi tepu jika kandungan glukosa adalah tinggi. Jadi, apa yang akan berlaku jika darah menjadi kotor dan tepu.

Marilah kita fikirkan salur darah, ia sangat penting dalam badan manusia. Kepentingannya adalah lebih kurang sama dengan fungsi saraf dan jantung. Salur darah berikut mempunyai bulu-bulu yang dapat menuraskan bahan yang yang tidak berguna dan membantu pergerakan / pengedaran darah. Saluran darah dapat mengecut dan mengembang untuk mengerakkan darah ke bahagian lain dan memastikan darah tidak mengalir balik. Ini merupakan fungsi penting bagi salur darah. Jika salur darah terlalu halus, maka sel darah merah tidak dapat melaluinya dan protein yang diperlukan juga tidak dapat melaluinya. Oleh itu, ia juga mempunyai fungsi membersihkan darah. Salur darah sebegini juga terdapat pada organ hati dan ginjal dengan fungsi untuk membersihkan darah dan membantu penyingkiran darah yang kotor. Jadi bagaimana kesannya jika salur darah yang penting ini tersumbat?

Darah pesakit diabetis mempunyai kandungan glukosa yang tinggi. Glukosa ini akan mencederakan salur darah dan menyebabkan tersumbat dan kesesakan. Jika tangan rasa sejuk dan kaku, maka boleh dikatakan saluran darah pada hati atau ginjal telah menghadapi masalah. Seluruh sistem darah telah lumpuh dan akan menganggu fungsi jantung.

Garam buluh berkebolehan menyingkirkan bahan kotor yang melekat pada dinding saluran darah. Ia membantu meyelesaikan sumbatan pada saluran darah yang disebabkan oleh darah, bahan kotoran dan glukosa yang tepu. Garam buluh merupakan satu-satu bahan yang dapat menyelesaikan masalah ini. Bau masam daripada peluh badan merupakan garam yang dikeluarkan selepas membersihkan saluran darah.

Pesakit diabetis biasanya tidak berpeluh, jika berpeluh juga tidak mengandungi garam. Jadi, garam buluh yang bersih dan bertenaga adalah sangat berkesan untuk mengatasi masalah berkenaan glukosa atau gula. Masalah yang sering dihadapi oleh manusia sekarang adalah hampir semua makanan mengandungi gula / glukosa. Dengan itu, garam buluh hendaklah diambil berat kepentingannya. Sebenarnya, gaya pemakanan yang dapat merawat penyakit, bukannya ubat yang dimakan. Hanya rawatan dengan menggunakan gaya pemakanan tidak mempunyai kesan sampingan.

Penyakit diabetis dikatakan “penyakit penghilangan dahaga” dan merupakan penyakit bersifat lambat di mana endokrin tidak normal. Air liur yang dirangsang keluar dapat menghilangkan dahaga. Lebih-lebih lagi air liur adalah penting bagi menyelesaikan penyakit diabetis. Tabib cina berpendapat bahawa air liur dapat menguatkan fungsi ginjal dan menghilangkan dahaga.

Menurut penyelidikan, kelenjar dagu merupakan tisu penting yang menyebabkan pertambahan hormon insulin dalam darah selain daripada pankreas. Cara meletakan garam buluh pada lidah dapat meransang pengeluaran air liur yang banyak, membantu dan menguatkan fungsi ginjal. Fungsi ini tidak dapat dilakukan oleh ubat yang lain. Oleh itu, pesakit diabetis dinasihatkan supaya menggunakan cara meletakkan garam buluh pada lidah.

Pankreas akan merembeskan satu bendalir yang mempunyai nilai pH yang tinggi iaitu Secretin. Nilai pH bagi secretin ini adalah 8.3. Bahan berasid dalam darah akan bertambah dan kandungan oksigen akan berkurangan jika kita menghidapi penyakit diabetis. Kandungan glukosa dalam darah yang tinggi di mana glukosa akan mengambil oksigen, menyebabkan penggunaan oksigen bertambah. Kandungan glukosa yang semakin tepu menyebabkan sel darah merah bergabung dengan protein. Fenomena ini dipanggil fenomena gabungan selang-seli. Keupayaan sel darah merah untuk mengangkut oksigen berkurang dan menyebabkan kekurangan oksigen. Kekurangan oksigen pada tisu-tisu menyebabkan bahan berasid bertambah dan menganggu sistem peredaran darah. Kecederaan ini adalah serius kerana ia melibatkan banyak organ dan tisu badan.

Penurunan paras glukosa dalam darah tidak dapat menyelesaikan masalah toksik asid dalam badan dan perlu mengambil ubat seumur hidup. Bahan berasid termendak di pankreas dan merosakkan fungsi normal hormon insulin. Badan yang berasid menyebabkan hormon insulin dan sel penerima tidak dapat bertindak terhadap glukosa. Kekurangan ion kalsium juga akan mengurangkan penghasilan hormon insulin, bahan berasid dalam darah bertambah, akibatnya berlaku kekurangan oksigen dan halangan pada sistem peredaran darah. Bahan berasid akan semakin bertambah dan termendak dengan peningkatan umur. Fungsi pankreas akan menjadi semakin lemah akibat mendakan atau kumpulan bahan berasid.

Pengumpulan bahan berasid kita sebelum umur 40 belum cukup mengancam fungsi pankreas. Jika kita melihat dari segi umur, tidak terdapat bahan berasid yang cukup sebelum usia 30 tahun dan tidak akan mengakibatkan penyakit. Kemungkinan penyakit akan dihidapi pada usia 40 atau 50 tahun. Akan tetapi jika kita dapat mengawal paras bahan berasid pada tahap seperti usia 30 tahun, maka kita tidak akan menghidap penyakit diabetis. Jadi, penyakit diabetis yang diwarisi juga dapat dikawal dan dicegah, pencegahan adalah lebih penting daripada rawatan.

Garam buluh dapat mengubahsuai penyakit hati dan adalah berkesan. Bagi mengkaji masalah ini dengan lebih teliti, kita perlu bincang bermula daripada hubungan antara garam dan hati.

Semua penguraian dan gabungan elemen dan bahan dalam badan manusia berhubungkait dengan garam. Apabila terdapat kekurangan garam pada bahagian hati, maka hati itu bukan hati yang sihat. Marilah kita fikir, bagaimana keadaannya jika badan kita mengambil gula yang banyak dan tidak mengambil garam? Gula pada hati akan terus diangkut oleh darah dan nutrien seperti glukosa, protein, lemak dan sebagainya mula termendak dalam hati. Akibatnya, bakteria dan virus akan masuk ke dalam hati lalu menceroboh hati. Dalam keadaan ini, fungsi garam iaitu penyahtoksik, bantuan pencernaan dan penguraian tidak dapat dilakukan. Bakteria dan virus hidup dan kekal dalam hati.

Jadi, virus hepatitis A, B, C, D, E wujud dan hepatitis berlaku. Virus dan bakteria akan terus membiak dan menceroboh salur darah jika kandungan garam berkurangan. Ini kerana garam tidak cukup sementara beban hati semakin berat. Contohnya, meminum minuman arak, merokok, makan berlebihan, makan ubat sesuka hati, antiseptik, bahan kimia, udara dan air yang tercemar dan sebagainya.

Kepekatan garam dalam darah hendaklah kekal pada tahap 0.9% supaya sifat alkali badan dapat dikekalkan. Jika kepekatan garam berada dibawah 0.7%, bakteria dan virus akan mula membiak dan badan berubah kepada sifat asid. Hati kita dikatakan hati yang sihat jika kepekatan garam dalam darah berada pada tahap 0.9% ke atas. Garam dapat membunuh dan membuang bakteria dan virus keluar dari badan melalui air kencing, peluh, kahak dan air mata. Apabila kita memakan lebih banyak garam, dimana garam yang berlebihan disimpan dalam badan? Organ itu merupakan hati. Hati adalah organ yang membekalkan garam kepada sel-sel badan. Hati menguraikan dan mengabungkan nutrien, menghasilkan jus hempedu, berperanan untuk menyahtoksik. Selain itu, hati juga dapat menguraikan logam berat yang masuk ke dalam badan. Bagaimana hati menguraikan logam berat jika tiada garam dalam hati? Bagaimana membuat kuku jari, tulang?

Semua jenis logam berat dapat diuraikan oleh garam. Logam berat itu akan terhakis jika kita taburkan garam ke atasnya. Disebabkan fungsi garam inilah, hati dapat berfungsi dengan baik. Tanpa garam, sebarang bahan tidak dapat diuraikan dengan sempurna. Garam yang dikatakan adalah garam yang nutriennya seimbang, bertenaga dan bersih. Maka garam buluh adalah pilihan yang paling sesuai.

Darah merupakan sistem pengangkutan dalam badan manusia, ia mengangkutkan nutrien dan oksigen ke organ dan tisu dalam badan, dan mengangkut sampah dan bahan tidak berguna dari organ-organ untuk membantu mengekalkan keseimbangan persekitaran badan. Sifat asid badan manusia berasal daripada darah. Bagi mengekalkan pH darah dalam lingkungan selamat iaitu 7.35 – 7.45, darah mempunyai satu sistem penampan Natrium Bikarbonat yang berperanan untuk meneutralkan asid sel-sel akibat proses metabolisme. Apabila keupayaan penampan terlalu rendah, maka toksik asid akan wujud. Bagi pesakit tekanan darah tinggi, badan mereka penuh dengan keadaan keracunan asid. Jika asid dalam badan berlebihan, kekurangan oksigen pada sel-badan akan wujud. Kekurangan oksigen ini akan menyebabkan darah lebih bersifat asid. Ubat pencegah tekanan menurunkan tekanan berdasarkan teknik kimia dan mempunyai kesan sampingan. Punca bagi tekanan darah tinggi adalah badan berasid, oleh itu hanya penurunan keasidan darah dapat menyelesaikan masalah ini.

Garam buluh yang beralkali dapat memasuki badan dan terlibat dalam sistem penampan asid dan alkali serta menghasilkan oksigen yang tidak normal. Nilai pH darah yang beralkali mempunyai baki oksigen lagi, jadi jantung tidak perlu bekerja dengan kuat dan mengurangkan beban jantung. Darah yang nilai pHnya tinggi tidak pekat, jadi jantung tidak perlu mengepam darah dengan kuat. Ion Kalsium dapat menguraikan kolesterol dan ketulan yang termendak pada dinding saluran darah dalam keadaan alkali, membuka jalan bagi darah, memulihkan elastik dan fungsi saluran darah. Dengan ini, tekanan darah dapat dibetulkan ke tahap normal. Inilah prinsip yang digunakan oleh garam buluh ke atas penyakit tekanan darah tinggi, kekerasan sistem saraf dan penyakit sakit jantung. Garam buluh membaik pulih masalah daripada dasarnya.

Terlebih dahulu, kita bersetuju dengan nasihat doktor berkenaan pengurangan pengambilan garam. Mengapa begitu? Ini kerana garam yang dikatakan adalah garam buatan iaitu Natrium Klorida. Natrium Klorida ini membawa ancaman kepada penyakit tekanan darah tinggi. Oleh itu, pesakit tekanan darah tinggi dinasihatkan supaya mengurangkan atau tidak mengambil garam buatan. Seperti mana yang kita ketahui, punca bagi penyakit tekanan darah tinggi adalah sangat kompleks. Terdapat lebih kurang 270 jenis punca yang mengakibatkan penyakit tekanan darah tinggi. Antaranya termasuk saluran darah, peredaran darah, jantung, halangan hormon, faktor generasi dan sebagainya. Penyakit tekanan darah tinggi bermakna tekanan darah meningkat dan menyebabkan saluran darah mengembang. Bagaimana tekanan darah menjadi tinggi? Ini kerana terdapat udara bertoksik dan bahan yang kotor dalam darah.

Mengapa terdapat udara bertoksik dalam darah? Udara bertoksik dihasilkan daripada kereputan bahan. Udara bertoksik akan terhasil jika makanan berlaku mutasi dan reputan. Usus kecil yang menyerap khasiat, nutrien serta membantu dalam pencernaan bersama dengan usus besar turut terganggu. Apabila nutrien masuk ke dalam darah selepas pencernaan, udara bertoksik turut masuk bersamanya. Mujur badan kita mempunyai daya keupayaan untuk menyingkirkan udara bertoksik. Dari manakah daya keupayaan ini? Jawapannya adalah garam dalam darah.

Oleh itu, garam yang dimakan akan mempengaruhi kualiti darah dan kualiti nyawa kita. Semasa sel badan menyerap nutrien, udara bertoksik akan dihalang dan diserap dan dibuang keluar dari badan oleh garam melalui air kencing. Oleh itu, kita mendapati air kencing mempunyai satu bau yang hamis. Namun, jika darah kita tidak mempunyai kandungan garam yang cukup dan mengandungi glukosa yang berlebihan, maka glukosa yang berlebihan akan menambahkan udara bertoksik, mengakibatkan tekanan darah meningkat dan membebankan saluran darah. Dengan itu, penyakit tekanan darah tinggi adalah disebabkan oleh kekurangan garam. Sebenarnya ramai pakar dan saintis mempunyai pendapat yang sama, tetapi kebanyakan tabib cina dan ahli nutrisi memberi nasihat supaya mengurangkan pemakanan garam. Ini telah meyebabkan kesalahfahaman. Keadaan yang sepatutnya adalah garam yang kualitinya rendah akan mengakibatkan tekanan darah tinggi dan juga penyakit lain. Oleh itu, kita hendaklah kurangkan atau tidak memakan garam yang berkualiti rendah demi badan yang sihat.

Apakah itu garam yang berkualiti rendah? Udara bertoksik dalam garam tidak dibersihkan dengan sempurna, keseimbangan nutrien dan struktur sebenar terganggu. Daya pembunuhan dan penghilangan udara bertoksik oleh garam telah hilang. Jika garam sebegini memasuki badan, maka penyakit tekanan darah akan bertambah serius. Punca penyakit tekanan darah tinggi bukan garam, adalah bahan kotor dan udara bertoksik dalam garam. Jika udara bertoksik dalam garam dapat disingkirkan, maka struktur sebenar garam yang kaya dengan garam mineral dapat dipulihkan dan tenaga garam dapat ditambahkan. Garam ini tidak akan menyebabkan penyakit tekanan darah tinggi. Ia akan menyekat bahan kotoran dan udara bertoksik dan membuang keluar dari badan melalui air kencing atau cara lain.

Satu lagi yang penting bagi penyakit tekanan darah tinggi ; Walaupun tekanan darah adalah tinggi, tetapi saluran darah tidak akan diceroboh jika darah mengalir dengan baik dan tidak tersumbat. Kadang-kadang, kita mendapati mulut atau badan seseorang itu mempunyai bau yang busuk. Ini menunjukkan terdapat bahan kotoran dalam darahnya tetapi saluran darahnya masih dalam keadaan yang normal. Udara kotor dalam darah dapat dikeluarkan melalui mulut, hidung, kulit dan bahagian lain. Gula dalam darah dan rokok menyebabkan darah menjadi tepu dan pekat lalu menyumbatkan saluran darah. Bahan-bahan kotoran seperti pestisid, antiseptik dan sebagainya menyumbatkan saluran darah. Ini merupakan punca penting berlakunya penyakit tekanan darah tinggi. Garam buluh merupakan elemen bertenaga tinggi yang asli, zarahnya adalah sangat kecil. Semakin kecil zarahnya, semakin besar tenaga yang terkandung. Zarah garam buluh yang kecil membantu menyelesaikan masalah kesesakan dan sumbatan dalam darah. Ia melancarkan peredaran darah pada semua bahagian dalam badan. Dengan itu, darah dapat mengalir dengan lancar dan longgokan darah serta bekuan darah dapat dihilangkan. Adakah tekanan darah akan meningkat selepas itu?

Masalah berkenaan bagaimana garam mempengaruhi tekanan darah telah menwujudkan perbincangan yang hebat dalam bidang perubatan. Ahli perubatan mempunyai satu pendapat yang sama iaitu ion Natrium merupakan punca kepada penyakit tekanan darah tinggi. Akan tetapi terdapat eksperimen pada zaman 80-an yang menunjukkan pengambilan garam digantikan oleh Natrium Bikarbonat tidak mengakibatkan peningkatan tekanan darah. Keputusan ini menunjukkan ion Natirum tidak mempunyai kaitan dengan peningkatan tekanan darah. Manakala pada zaman 90-an, ion Klorin telah mengantikan garam untuk membuat eksperimen, didapati tekanan darah telah meningkat. Jadi, eksperimen ini telah membuktikan ion Klorin yang merupakan punca sebenar bagi penyakit tekanan darah tinggi.

Bagaimana ion Klorin mempengaruhi tekanan darah manusia? Terdapat satu elemen yang dipanggil “enzim penukaran” yang mempunyai fungsi kestabilan terhadap tekanan darah. Enzim ini tidak mengancam kesihatan manusia. Apabila “Angiotensin 1” ditukarkan kepada “Angiotensin 2”, tekanan darah akan meningkat. Enzim penukaran menjadi aktif apabila diransang oleh ion Klorin, menukarkan “Angiotensin 1” kepada “Angiotensin 2” secara besar-besaran lalu menyebabkan tekanan darah tinggi. Pandangan ini merupakan pandangan yang autoriti untuk sekarang.

Garam buluh mempunyai fungsi penyingkiran ion Klorin yang kuat. Ciri-ciri ini membolehkan garam buluh menyelesaikan masalah tekanan darah dengan berkesan.

Garam dikatakan sebagai punca bagi penyakit tekanan darah tinggi sejak 100 tahun dahulu. Walaubagaimanapun, garam mula mempengaruhi kehidupan manusia zaman moden sejak berpuluh-puluh tahun dahulu.

Seorang doktor dari Jerman bernama Ambard telah membuat hipotesis untuk pertama kali pada tahun 1904 iaitu Garam merupakan punca sebenar penyakit tekanan darah tinggi. Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua telah berlaku selepas itu. Kebanyakan tempat banyak berlaku kelaparan, peperangan dan kematian. Penyakit seperti penyakit tekanan darah tinggi, penyakit diabetis, kanser tidak berlaku pada masa itu. Semua orang tidak mengambil perhatian terhadap faktor berlakunya penyakit tekanan darah tinggi. Seterusnya, ekonomi Amerika Syarikat dan Negara Eropah berkembang pesat dan penyakit tekanan darah tinggi yang merupakan penyakit berkenaan cara gaya kehidupan telah mendatangkan kesan yang nyata.

Dengan ini, topik ‘garam merupakan punca berlakunya penyakit tekanan darah tinggi” telah dibincangkan lagi. Namun, pendapat ini telah dinafikan oleh pakar-pakar dari bidang perubatan. Kini, perbincangan terhadap topik ini masih wujud dan tidak berhent-henti lagi.

Pakar dari negara luar berkata bahawa kekurangan garam dalam badan mengakibatkan badan manusia sekarang berubah bersifat radang. Badan bersifat radang juga badan berasid tidak bertahan terhadap penyakit. Badan ini tidak dapat mengelakkan ancaman pencemaran persekitaran. Badan yang sihat memerlukan garam untuk mengekalkan kesihatan.

Terdapat banyak pemeriksaan dibuat berkenaan masalah garam dengan penyakit tekanan darah tinggi. Sebagai contoh, Pertubuhan Kesihatan seDunia (WHO) telah menjalankan penyelidikan terhadap pengambilan garam dengan tekanan darah pada tahun 1983. Purata garam yang dimakan di kebanyakan Negara adalah di antara 8 – 11g manakala purata garam yang dimakan di Negara Jepun adalah 10 – 12g. Purata pemakanan garam di Jepun lebih tinggi daripada Negara lain tetapi kes penyakit tekanan darah tinggi adalah paling kurang.

Menurut keputusan penyelidikan yang dikemukakan, punca utama bagi penyakit tekanan darah tinggi adalah : (1) keturunan; (2) kegemukan, paras kolesterol terlalu tinggi; (3) tekanan mental; (4) Halangan pada organ seperti ginjal. Jadi, tiada hubungan yang pasti antara garam dan tekanan darah tinggi. Inilah keputusan bagi penyelidikan yang dikendalikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia(WHO) pada tahun 1983.

Garam merupakan makanan, bukannya ubat, jadi memang terdapat piawaian pemakanan bagi orang yang sihat. Namun, piawaian itu ditetapkan oleh anda sendiri, bukan orang lain. Garam adalah sejenis makanan yang istimewa, ia akan mendatangkan tindak balas negatif kepada pesakit yang sensitif kepada garam, pesakit Nephritis dan pesakit tekanan darah tinggi. Badan manusia bagai satu alam semesta. Alam semesta ini mempunyai satu sistem yang cerdik dan cekap. Dalam keadaan normal, isyarat biologi badan adalah lebih boleh dipercayai jika dibanding dengan nasihat pakar.

Contohnya, penyerapan nutrien oleh badan manusia. Badan manusia mempunyai satu sistem keseimbangan badan yang berkesan dapat mengelakkan penyerapan berlebihan dan membuangkan elemen yang diserap keluar dengan cepat. Sistem ini dapat mengekalkan nutrien apabila badan kekurangan nutrien. Ciri istimewa badan manusia adalah ia boleh menyesuaikan diri apabila berlakunya berlebihan atau kekurangan. Begitu juga dengan pengambilan garam oleh badan manusia. Pra-syaratnya adalah mengambil garam yang berkualiti tinggi.

Tidak. Kita boleh memakan 6g, 8g, mahupun 10g jika badan kita memerlukan. Kesihatan badan tidak akan terganggu jika kita makan lebih sedikit garam, sebaliknya, ia mungkin akan terganggu jika kekurangan pengambilan garam. Tetapi kita hendaklah memakan garam berkualiti baik. Mengapa dan darimanakah nasihat pemakanan 6g garam sehari? Sebenarnya nasihat ini adalah berasal dari cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Adakah bukti sains bagi cadangan WHO ini? Ramai ahli nutrisi Negara Barat berpendapat bahawa jumlah pengambilan Natrium harian yang selamat untuk badan manusia adalah 1000 – 2500mg. Kandungan Natrium dalam garam adalah lebih kurang 40%, mengikut nisbah, kandungan garam harian yang diperlukan oleh manusia adalah 2.5 – 6g. Oleh itu, cadangan WHO adalah berdasarkan pengiraan ini.

Kita tidak membincangkan berapa orang, berapa kaum, berapa Negara yang telah diselidik dan kebenaran data ini. Satu kata “jumlah pengambilan yang selamat” tidak boleh diguna pakai. Apakah itu “jumlah pengambilan yang selamat”? Adakah ia bermakna manusia akan berada dalam keadaan yang bahaya jika pengambilan Natrium melebihi 2500mg sehari?

Apakah keadaan itu keadaan sebenar? Purata pengambilan Natrium seorang penduduk dunia ini berdasarkan analisis statistik adalah 100 – 200 mmol. maka, pengambilan garam untuk seorang adalah 5.8 – 12g. Angka ini adalah 2 kali ganda daripada piawai yang ditetapkan dalam cadangan WHO. Angka ini hanya merupakan purata untuk seluruh dunia. Pengambilan garam adalah berbeza bagi negara yang berlainan, kaum dan tempat yang berlainan. Piawaian 6g memang tidak boleh dipakai untuk Negara, kaum, dan kehidupan yang berlainan.

Kesimpulannya, pengambilan 1g garam yang berkualiti rendah juga dikira banyak; manakala untuk garam yang berkualiti tinggi, 6g yang dinasihatkan itu hanya satu cadangan sahaja. Kita boleh menambah jumlah yang dimakan dan mengurangkan pengambilan mengikut keperluan diri.

Memang ada. Mengikut teori kesihatan semulajadi, keperluan manusia terhadap garam digolong sebagai sebahagian daripada faktor semulajadi juga dan tidak boleh disekat dengan sengaja. Jika anda memerlukan 10g sehari untuk mengekalkan nyawa hidup tetapi memakan 6g garam buluh mengikut cadangan doktor, bukannya ia akan membahayakan kesihatan kita? Nyawa manusia tidak dapat diringkaskan dengan beberapa nombor sahaja, inilah bezanya kesihatan semulajadi dengan teori saintis barat.

Sebagai contoh, penyerapan ion Natrium dalam badan manusia tidak sama dengan pendapat pakar kajian dan zat makanan. Jika terdapat terlalu banyak ion Natrium, maka usus besar akan berhenti menyerap dan ginjal akan menapis dan mengeluarkannya. Ketahanan manusia terhadap ion Natrium adalah 0.2g -18g, iaitu 90 ganda di antaranya. Selang bagi pemakanan garam manusia dapat dijangka sebagai 0.5g – 45g. 6g garam yang dikatakan oleh doktor tidak boleh meringkaskan jeda yang begitu besar ini.

Penggunaan garam buluh oleh orang Korea untuk mengubati penyakit amat mengagumkan iaitu sebanyak 35g sehari. Garam buluh telah membolehkan ramai orang Korea sembuh daripada pelbagai penyakit. 10g atau 15g garam buluh yang dicadangkan adalah untuk menimbang rasa ciri-ciri badan orang asia dan perasaan orang asia yang berwaspada terhadap garam.

Kebanyakan orang menganggap garam adalah sama dengan Natrium Klorida. Tetapi kedua-duanya merupakan 2 bahan yang berlainan.

Natrium Klorida tidak akan menjadi garam, jirimnya adalah berlainan daripada garam sebenar. Garam (garam laut) berasal dari laut, selain daripada mengandungi ion Klorin dan ion Natrium, is juga mengandungi berpuluh-puluh jenis garam mineral dan zat lain yang diperlukan oleh manusia. Manakala Natrium Klorida hanya sejenis bahan kimia, ia hanya mengandungi Klorin dan Natrium. Natrium Klorida dihasilkan dengan pemprosesan garam laut secara kimia. Ia merupakan sebatian baru. Bagi garam laut pula, ia bersifat semulajadi, strukturnya adalah asli, semulajadi dan seimbang ; natrium Klorida bersifat masin, mempunyai ciri-ciri garam tetapi bukan garam yang sebenar.

Natrium Klorida berbeza dengan garam sebenar. Natrium klorida ini telah mengubahsuai sifat dan struktur nutrien sebenar garam.

Manusia sekarang memilih Natrium Klorida secara terpaksa. Air laut telah dicemari akibat perkembangan pesat industri. Garam laut tidak dapat dimakan dengan terus. Garam laut telah diproses demi menjamin keselamatan dan kesihatan manusia. Bahan kotoran dan bahan pencemaran dalam garam telah disingkirkan, pada masa yang sama, pelbagai garam mineral dalam garam yang diperlukan oleh manusia juga disingkirkan, hanya tinggal ion Klorin dan ion Natrium serta bahan tambahan kimia yang lain.

Pemprosesan garam menjadi Natrium Klorida bermatlamat untuk menyingkirkan bahan kotoran dan bahan pencemaran demi menjamin kesihatan badan manusia sekarang. Akan tetapi, zat-zat seperti Kalium, Magnesium, Kalsium, Zink, Kuprum, Ferum, Selenium, Iodin dan sebagainya telah dihilangkan. Keperluan manusia haruslah terdiri daripada sesuatu gabungan yang semulajadi, asli dan harmoni, bukannya dihasilkan melalui sintesis dan kimia.

Natrium Klorida merosakkan keadaan sebenar garam. Ia menghampiri sel-sel badan secara sengaja dan mengakibatkan sel badan bertindak balas dengan kacau-bilau. Ini kerana jika mengikut apa yang dibayangkan pada dahulu, kekurangan garam mineral dan zat-zat dapat diambil dan diserap daripada sayur-sayuran, nasi, daging, telur dan makanan yang lain. Malah, baja kimia dan racun serangga telah menyebabkan kehilangan nutrien. Kandungan garam mineral dan zat makanan semakin berkurangan. Kini, kekurangan garam mineral telah menjadi satu-satunya punca utama bagi kebanyak penyakit.

Garam berperanan penting untuk membekalkan garam mineral dan elemen-elemen kecil yang diperlukan oleh manusia. Peranan ini tidak dapat digantikan oleh makanan lain. Natrium Klorida tidak dapat memenuhi peranan garam yang penting ini. Inilah kelemahan Natrium Klorida.

Garam buluh dapat membantu dalam proses pencernaan makanan. Ini kerana garam buluh telah pun melalui pembakaran sebanyak 9 kali dan tenaga pada garam telah berubah. Sumber pembuatan garam buluh adalah garam laut. Ciri istimewa bagi garam adalah ia mati dalam air tetapi hidup dalam api. Apakah maknanya? Ini bermakna semakin kuat garam dibakar, semakin kecil zarahnya dan semakin bertenaga. Sistem pencernaan memerlukan lendir perut untuk berfungsi. Kandungan utama lendir perut adalah ion Klorin yang terdapat dalam garam. Selepas mengambil garam buluh, makanan yang dimakan dapat dipisahkan menjadi zarah yang halus dan kecil. Zarah yang halus dan kecil lebih mudah diserap dan dicernakan.

Pembersihan usus pada waktu malam tidak berapa berkesan. Waktu pagi dipilih kerana ia adalah waktu yang tepat bagi proses ini. Mengapa begitu? Ini disebabkan oleh usus badan manusia mempunyai 4 tempoh masa aktiviti yang terbaik, iaitu:

(1) Bangun pagi ; (2) Selepas sarapan ; (3) Selepas makan tengah hari ;(4) Selepas makan malam

Dalam 4 tempoh masa tersebut, waktu bangun pagi adalah paling sesuai untuk melakukan pembersihan usus. Ini kerana makanan yang dimakan telah pun diserap dan dicernakan dan najis sudah terbentuk. Tambahan pula, waktu pagi merupakan masa paling aktif bagi sistem pencernaan manusia. Dengan itu, waktu pagi dicadangkan demi keberkesanan.

Bagi berjaya membersihkan usus, masa dan kepantasan meminum air adalah penting. Ini disebabkan syarat bagi pembersihan usus adalah mempunyai kandungan air yang bercukupan. Namun, kebanyakan orang tidak mengetahui bahawa air yang diminum tidak mengalir terus ke usus besar. Ia hendaklah melalui perjalanan yang panjang sebelum sampai ke usus besar. Antaranya terdapat satu laluan yang panjang dan memenatkan iaitu usus kecil.

Daya keinginan dan penyerapan air bagi usus kecil adalah sangat kuat. 1500 ml air yang terdapat pada hujung usus kecil sebelum melaluinya hanya tinggal 150 ml sahaja semasa sampai ke usus besar. Ini bermakna, 90% air telah diserap oleh usus kecil. Jadi, air yang diminum hendaklah melalui usus kecil dengan cepat dan sampai ke usus besar sebelum penyerapan air yang sempurna pada usus kecil.

Ancaman sembelit adalah sangat banyak. Kita dapat melihat dari segi toksik badan yang berlaku akibat sembelit.

Seperti mana yang kita ketahui, najis mempunyai banyak bakteria dan virus, 2/3 daripadanya adalah bakteria kompleks dan bakteria pembawa penyakit. Jika manusia tidak membuang air besar untuk dalam 24 jam, maka bakteria yang ada melebihi 2 billion. Marilah kita fikirkan ancaman terhadap badan kita jika tidak membuang air besar selama 48 jam, 72 jam, 1 minggu, 10 hari dan sebagainya? Ia memang mustahil. Bakteria yang membiak itu diserap masuk ke badan dan mengakibatkan penyakit. Oleh itu, masalah sembelit bukannya sesuatu kes yang ringan, ancamannya sangat menakutkan.

Jika kita melihat dari segi perubatan cina, punca berlakunya sembelit adalah kepanasan dalam usus dan perut, pengambilan arak yang berlebihan, makan terlalu pedas yang menyebabkan usus besar tidak licin. Selain itu, faktor persekitaran dan pekerjaan juga menganggu fungsi usus besar. Pencernaan pada usus dan perut terganggu jika duduk terlalu lama dan tidak bergerak. Badan yang lemah serta fungsi hati dan ginjal yang tidak baik mengakibatkan usus besar tidak bertenaga, lendir tidak bergerak dan tidak melicinkan usus besar.

Pembersihan usus diperlukan walaupun tiada masalah sembelit. Pembersihan usus dijalankan bukan sahaja bermatlamat menyelesaikan masalah sembelit, ia juga dapat menghilangkan pengumpulan najis dalam badan, menghilangkan radang sistem pencernaan, menyingkirkan toksik badan, mengubahsuai keadaan persekitaran dalaman badan dan lain-lain. Pembersihan usus ini merupakan asas kepada terapi semulajadi. Ia merupakan satu bahagian yang sangat penting dalam rawatan / terapi semulajadi dan juga satu cara penjagaan kesihatan.

Pesakit tekanan darah tinggi yang tekanan darahnya 160 ke atas tidak sesuai untuk menjalankan pembersihan usus. Mereka boleh memakan ubat dahulu untuk menurunkan tekanan darah dan tunggu sampai tekanan darah adalah di bawah 160, barulah menjalankan pembersihan usus. Selain itu, pesakit yang fungsi ginjalnya lemah juga dilarang melakukan pembersihan usus. Wanita yang hamil atau pesakit paralysis juga sama.

Bagi pesakit Diabetis, kemungkinan pembersihan usus tidak berjaya dilakukan kerana air garam buluh telah diserap dengan sempurna dalam badan. Mereka hanya perlu menambah kepantasan meminum dan kandungan air yang diminum. Masalah sembelit dapat diselesaikan dan paras glukosa dalam darah dapat diturunkan; yang kedua ialah pesakit tekanan darah tinggi, pening kepala yang sementara akan berlaku semasa pembersihan usus dijalankan, tetapi keadaan akan pulih kepada tahap normal selepas membuang air besar ; Ketiga ialah pesakit berkenaan usus dan perut yang serius. Bagi pesakit seperti ini, mereka mungkin akan muntah ketika membersihkan usus. Keadaan akan bertambah baik dan pulih kepada tahap normal selepas beberapa hari.

Harus menggunakan air sejuk, jangan gunakan air panas atau air suam; 15g garam buluh yang digunakan semasa pembersihan usus tidak mempunyai kaitan dengan 10g garam buluh yang dimakan harian. Ini bermakna, 15g garam buluh yang digunakan dalam pembersihan usus tidak boleh mengganti jumlah pemakanan garam buluh harian.

Keberkesanan garam buluh dalam aspek anti penuaan adalah sesuatu yang ajaib. Bagaimana fungsi ini dilakukan? Terlebih dahulu, kita hendaklah memahami mengapa berlakunya penuaan. Terdapat banyak pendapat daripada saintis dan pakar perubatan mengenai penuaan. Tetapi penyelidikan terbaru menerangkan bahawa penuaan manusia berkait rapat dengan sistem peredaran darah.

Jantung manusia merupakan pengepam dan daya gerakan darah. Saluran darah berfungsi dalam pengedaran darah; manakala kapilari darah adalah seperti cawangan saluran darah yang sangat kecil. Manusia bergantung pada saluran darah untuk menyampaikan khasiat ke sel-sel dan mengeluarkan toksin dari sel-sel. Sekiranya pengedaran dalam kapilari darah tidak lancar, organ-organ akan menjadi tua dan lemah. Oleh itu, pengedaran darah di kapilari adalah penting dan ini secara langsung mempengaruhi kesihatan organ-organ manusia.

Akibat pengedaran darah tidak lancar, pertukaran khasiat dan toksin antara tisu-tisu akan terjejas, lalu proses penuaan dan masalah kesihatan akan muncul. Sebaliknya, seorang yang sihat pasti mempunyai pengedaran darah yang baik, ini boleh melambat proses penuaan dan menjamin umur yang panjang. Penyelidikan juga mendapat tahu jika seorang mengalami masalah pengedaran darah yang ringan, dengan ubahsuai serta-merta dan perubatan, fungsi saluran darah akan cepat dipulih, dan proses penuaan boleh dipanjangkan. Bagi seorang yang sihat, kita juga perlu menambah lagi tindakan-tindakan mencegah penyakit dan penjagaan kesihatan.

Salah satu ciri garam adalah ianya “tumbuh daripada api”. Garam buluh diperbuat daripada garam laut, buluh, tanah liat, resin pokok pain, dan dibakar sehingga 9 kali. Dalam proses pembakaran, molekul-molekul menjadi kecil dan kecil, nipis dan nipis, manakala molekul yang lebih kecil mempunyai tenaga bio yang lebih tinggi. Selepas garam meresap dalam darah, ianya bukan sahaja membersih darah tetapi juga mengeluarkan sisa-sisa toksin yang terlekat pada dinding saluran darah. Dengan molekul kecil, garam buluh adalah bertenaga tinggi, ciri ini membantu pembersihan di darah dan sekeliling saluran darah. Dengan proses penaburan saluran darah di seluruh badan, tenaga hidup manusia akan ditingkatkan. Garam buluh merupakan makanan kesihatan semulajadi, kita boleh menimbanya berturut-turut dan terus-menerus menggunakan fungsi anti-penuaananya.

Merujuk kepada konsep tradisional, proses anti penuaan harus dimulai hanya pada umur 50. Ini adalah kerana kemerosotan fungsi pengedaran darah lebih menakjubkan pada umur 50-60. Mulai umur 50, tempoh masa ini adalah paling bahaya kepada kesihatan, kerana proses kemerosotan tubuh badan amat cepat. Selepas umur 70, proses kemerosotan ini sebaliknya lebih lambat. Bagi orang yang sihat pada umur 80, fungsi peredaran darahnya tidak lagi menurun, bahkan fungsinya setanding dengan orang yang berumur 40-49. Namun, ini ialah untuk zaman yang normal. Kini, semakin banyak orang muda mengalami penyakit kronik, kemerosotan organ-organ boleh dikatakan masalah utama. Fenomena ini menyampaikan mesej bahawa kita perlu mencari masa yang paling berkesan untuk anti penuaan. Janganlah menunggu sehingga organ-organ telah merosot. Oleh itu, sepertinya menokok tambah patut berusaha dalam anti penuaan sebelum usia 30, akan tetapi, ini merupakan sesuatu cabaran yang perlu kita hadapi.

Sudah menjadi sebagai maklum, ibu ialah simbol kasih sayang. Ibu adalah orang kenamaan dan orang yang tidak boleh pandang rendah. Namun, kita harus mengetahui bahawa kasih sayang memerlukan tenaga, terutamanya seorang ibu memerlukan tenaga yang lebih banyak. Melangkah ke zaman teknologi ini, oleh kerana perkembangan pintas, semakin ramai ibu telah memikul tanggungjawab mencari rezeki. Selain daripada menjaga kanak-kanak dan juga bekerja, menjadikan mereka sentiasa letih-lesu. Tambahan pula ibu sekarang kurang menimba makanan yang bertenaga tinggi, tubuh badan kurang zat-zat tenaga, dan secara fizikal sikap mereka terhadap kanak-kanak adalah kurang sabar. Hidup perlu kesihatan, ilmu, dan kasih sayang. Antaranya, ciri kasih sayang adalah yang paling penting, ia memerlukan bahan-bahan tenaga yang secukupnya untuk berfungsi.

Sebenarnya, bukan sahaja ibu kandung patut menimba garam buluh, tetapi juga semua orang pada zaman ini. Ini kerana manusia sekarang kurang kasih sayang dan kesabaran; sebaliknya dipenuhi dengan masalah meruding jari, saling membenci. Ini menunjuk satu realiti bahawa insan kini kurang bertenaga. Jadi, bagaimanakah seorang kurang bertenaga? Perkara ini boleh dirujuk daripada alam sekeliling kita yang telah tercemar, baja kimia yang digunakan dalam aspek pertanian, makanan atau sayuran yang ditumbuh dengan mengunakan bahan kimia, dan manusia sekarang mempunyai daya penyerapan dan pencernaan yang kurang baik.

Manakala garam buluh membekal bahan yang diperlukan untuk jus pencernaan sambil memecah makanan kepada bijian yang lebih kecil. Hakikatnya, garam buluh membuat khasiat lebih mudah diserap dan pada masa yang sama mengubah khasiat kepada bahan yang bertenaga tinggi, ianya mempunyai kuasa kasih sayang.

Kadar perembesan air liur oleh bayi atau budak-budak adalah amat kuat, manakala orang tua kurang merembes air liur. Punca utamanya adalah limpa, paru-paru, dan buah pinggang orang tua telah merosot. Jadi, fungsi kelenjar air liur akan menurun. Jikalau orang tua mengambil garam buluh dengan letaknya pada lidah boleh merangsang kelenjar dan meningkatkan fungsi perembesan kelenjar. Akhirnya, banyak air liur akan dihasilkan. Ini bukan sahaja membekal air kepada badan, tetapi juga mendorong pencernaan makanan.

Pada zaman dahulu negeri Cina, kawasan di bawah lidah bernama “Xuan Ying” terdapat dua lubang. Sementara “Qi”(bahan gas) melalui “Yu Chi”(rongga mulut), dua lubang akan merembes “Yu Ye” (air liur). “Yu Ye” bermakna bendalir yang amat berharga. Merujuk kepada perkataan nenek moyang Cina, air liur mempunyai fungsi membersih saluran darah, menjadikan kulit lebih lembut dan cerah, dan menguatkan gigi. Dari sini, orang zaman dahulu menganggap air liur sebagai harta yang tidak dapat dinilai dengan wang.

Air liur yang biasa adalah sesuatu bendalir yang berwarna putih, bergelembung, keruh, tidak berbau dan sedikit likat. 99.4% daripadanya adalah air, manakala 0.6% adalah pepejal. Pepejal ini mengandungi 0.4% bahan organik dan 0.2% garam tidak organik. Zaman dahulu Negeri Cina agak mementingkan peranan air liur. Satu perkataan yang terkenal: “ Setitis bendalir dijimat, sesingkat masa hidup dijamin.” Orang yang senang rasa dahaga, kurang air liur, dan panas tubuh badannya perlu mengutamakan penjagaan air liur. Perubatan Tradisional Cina percaya bendalir dan darah dari asal yang sama. Dengan menjaga bendalir, kita juga menjaga darah disampingnya. Jadi, apakah hubungan air liur dengan bendalir lain? Dari kitab perubatan tradisional Cina: “Jaga darah sebelum menjaga intisari, jaga air liur sebelum menjaga darah, jaga air sebelum menjaga air liur.” Boleh dilihat di sini bahawa air, air liur, darah, dan intisari sebenarnya adalah suatu linkungan kerja.

Dewasa boleh menghasil 1 – 1.5 liter air liur sehari; 0.5 mili liter seminit. Binatang herbivor seperti lembu, kuda boleh menghasil 40 – 60 liter air liur. Air liur ini terutamanya berasal dari kalenjar parotid, kalenjar submadibular, dan kalenjar sublingual. Namun, orang masa kini terlalu menimba makanan yang diproses, kita semakin lupa kemampuan mengunyah bahkan tidak ingin mengunyah. Akibatnya, manusia semakin kurang menghasilkan air liur.

Fungsi-fungsi air liur: 1) fungsi membersih dan menghapus kuman; 2) pelincir dan medium untuk larutan; 3) membantu proses pencernaan; 4) menyesuaikan paras pH badan, menjaga membran perut; 5) memendekkan masa pembekuan darah; 6) membantu pertumbuhan gigi dan menguatkan gigi; 7) mempertambah sistem immuniti; 8) membantu anti kanser; 9) mendorong proses pembesaran; 10) kesan anti penuaan dari parotin.

Terus terang dikatakan, kesan garam buluh terhadap dua jenis penyakit perut ini adalah sama ajaib. Namun, hanyalah dengan kesan-kesannya yang berlainan adalah punca masa yang diambil tidak serupa.

Garam merupakan bahan pembuatan jus gastrik. Itu sebabnya dengan mengambil garam buluh, orang yang mempunyai masalah kekurangan jus gastrik lebih cepat diselesaikan. Namun, masalah berlebihan jus gastrik lebih rumit lagi. Keadaan ini disebabkan oleh pengambilan makanan berasid yang terlampau menjadikan keradangan pada saraf di dinding perut. Justeru itu, masalah ini berasal dari keradangan; dan proses keradangan adalah perlahan, maka pemulihannya mengambil masa.

Garam buluh adalah makanan beralkali, boleh berfungsi meneutralkan asid berlebihan dan menyelesaikan masalah keradangan pada dinding perut. Akhirnya, perembesan jus gastrik pulih kepada normal.

Perbezaannya antara 2 jenis penyakit perut ini hanyalah dalam masa pemulihan yang diambil.

Garam buluh bukan ubat, tetapi makanan kesihatan. Apa bezanya garam buluh dengan ubat? Terus terang dikatakan, “ubat” berlain dengan “produk perubatan”. Produk perubatan hanyalah salah satu bahagian dari ubat. Maka perkataan “ubat” boleh diberi makna yang lebih luas. Sebarang yang bermanfaat kepada kesihatan dan mempunyai fungsi mengubati adalah dikatakan “ubat”. Misalnya, cahaya matahari adalah “ubat” semulajadi, bawang putih adalah “ubat” daripada makanan. Menurut perkataan tabib Cina: “Ubat dan makanan adalah sama, pengubatan dan pemakanan berasal dari satu akar.” Jadi, “ubat” tidak semestinya sebagai produk perubatan, maka produk perubatan mestilah sejenis “ubat”.

“Ubat” boleh dibahagi kepada tiga tahap: “ubat tertinggi”, “ubat sederhana”, dan “ubat bawahan”. Tabid Cina mempertimbangkan “ubat tertinggi” bersifat menambah sihat dan memanjang hayat; “ubat sederhana” bersifat menolong penjagaan tenaga mental; “ubat bawahan” bersifat mengubati dan menghentikan penyakit.

Nampaknya orang dahulu memandang ubat yang bersifat mengubati dan menghentikan penyakit sebagai “ubat bawahan”. Tambahan pula, “ubat bawahan” ini juga dipanggil sebagai “dadah”. Semua produk perubatan mengandungi sebanyak 30% keracunan yang boleh merosakkan organ-organ badan, terutamanya hati dan buah pinggang. Produk perubatan hanya berkesan kepada sesuatu organ, tidak boleh dicampurguna dengan pelbagai jenis produk perubatan lain, tiada kesan pemulihan, hanya boleh digunakan pada tempoh perubatan tertentu, dan sementara itu ia merosotkan sistem immuniti pesakit.

Garam buluh merupakan makanan kesihatan yang mempunyai kesan yang ajaib, tiada pencemaran, mempunyai khasiat seimbang, dan sebagai penyahtoksin. Ia memulih fungsi organ-organ sambil meningkatkan sistem immuniti badan. Manakala ciri sebagai makanan adalah tidak membawa kesan sampingan walaupun diambil berturut-turut. Garam buluh membaik pulih fungsi mengubati yang sudah ada dalam tubuh manusia semenjak dilahirkan. Melalui pemeliharaan, pemulihan lalu melengkapkan proses mengubati. Ini bererti bahawa garam buluh merupakan “ubat” yang tidak boleh dinafikan untuk manusia zaman ini, ia adalah “ubat daripada tuhan” yang mampu menumpas penyakit-penyakit moden.

Betul sekali. Sebarang cara menurunkan berat badan secara pintas dan tidak semulajadi pasti mendatangkan kesan sampingannya. Mungkin wajah nampak muda, tetapi ini tidak selalunya berkekalan. Meskipun menjalani pembedahan menghilangkan kedut, kita akan mempunyai masalah pengumpulan lemak sekali lagi oleh kerana keadaan berlebihan asid dalam badan tidak berubah. Cara yang terbaik adalah membersihkan badan dari sisa-sisa asid dan toksin-toksin dan kedut akan hilang secara beransur-ansur, wajah menjadi cerah semula secara automatik tanpa kesan sampingan. Oleh kerana garam buluh merupakan makanan kesihatan semulajadi, maka proses pemulihan ini memerlukan masa tertentu. Makanan kesihatan bukan sahaja menjadikan anda lebih muda tetapi juga penampilan yang sihat.

Gaya hidup moden telah membawa lebih banyak kesan sampingan berasid.

Tiada lagi tempoh hidup sebenar di zaman moden ini, tekanan mental juga meningkat. Jadi, agak banyak kesan sampingan berasid dalam badan. Tubuh badan mesti meneutralkan bahan asid ini lalu mengumuhkannya keluar daripada badan demi mengekalkan paras pH darah diantara pH7.35 – pH7.45. Pengumbulan bahan asid ini menjadi lebih dan lebih dalam badan dan ianya akan bertapak pada sesuatu bahagian badan. Lama-kelamaan, fungsi bahagian tersebut akan merosot dan menjadikan penyakit. Malangnya, manusia masih menimba bahan berasid terus-menerus.

Contohnya minuman ringan, pH 2.5, merupakan asid kuat. Maka 32 cawan air yang mempunyai pH10 diperlukan supaya meneutralkan 1 cawan minuman ringan. Lagi pula, pengumpulan bahan berasid dalam badan boleh menyebabkan masalah pembekuan darah. Oleh itu, pembekalan darah kepada tisu lemak di sekelilingnya akan dikurangkan. Lazimnya, kapilari yang terkumpul dengan bahan berasid telah disumbat dan menjadikan kekurangan bekalan darah kepada tisu-tisu atau organ-organ. Selepas masa tertentu, ini menyebabkan kerosakan tisu-tisu atau organ-organ.

Perubatan moden yakin bahawa punca penyakit-penyakit zaman ini adalah pengumpulan bahan asid pada bahagian tubuh lalu menjadikan masalah peredaran darah dan aktiviti sel-sel badan yang lemah. Pendek kata, penyakit-penyakit moden disebabkan kerana tidak dapat mengeluarkan toksin asid dalam badan.

Garam buluh adalah makanan bersifat alkali. Oleh kerana kebolehannya untuk meneutralkan asid dalam badan, ia berkesan kepada penyakit-penyakit moden dan ini menunjuk bahawa ia tidak boleh diganti dengan produk perubatan moden.

Proses penuaan sel akibat daripada pengumpulan sisa toksin dalam badan. Pengumpulan sisa toksin menjadikan tubuh badan dicemar dengan asid. Pada mulanya ia menjejaskan sebahagian pada tubuh badan dan akhirnya ia akan mengubah keadaan darah, mengeruhkan darah, mengurangkan bekalan darah kepada bahagian tubuh, dan membentuk penyakit disebabkan kekurangan oksigen.

Air mengekalkan kesemua prestasi kehidupan, ia adalah pelarut yang sangat kuat. Air membawa pelbagai jenis khasiat, toksin, dan bahan pencemaran. Peredaran darah menghantar khasiat dan oksigen dan mengumpul balik sisa toksin. Semua bahan dalam badan dihantar atau dikeluarkan oleh darah. Kandungan darah, kesihatan saluran darah berhubung kait dengan hayat manusia secara langsung.

Oleh yang demikian, perubahan bendalir badan amat penting sekali. Bendalir badan yang berasid mengandungi oksigen yang kurang. Sekiranya sel-sel badan berkurangan oksigen pada jangka masa yang panjang, fungsi organ-organ akan merosot dan tua. Garam buluh merupakan makanan beralkali, ia mengubah keadaan dalam badan, meneutralkan toksin asid, dan meningkatkan bekalan oksigen kepada sel-sel. Justeru itu, ia boleh memperlahan proses penuaan.

Pertamanya, kita patut memahami apakah punca penyakit-penyakit. Penyakit-penyakit manusia boleh dibahagi kepada dua kategori: penyakit jangkitan, disebabkan oleh mikroorganisma atau bacteria; dan penyakit moden, lebih cenderung muncul bersama lanjut usia.

Contohnya: tumor, sakit jantung, tekanan darah tinggi, pengerasan saluran darah, kencing manis, penyakit sendi, gaut, penyakit buah pinggang, sembelit atau cirit-birit, asma atau penyakit lelah, alahan, penyakit kulit seperti psoriasis, eksema, urticaria, penyakit sistem pencernaan seperti gastritis, gastroptosis, ulser gastrik, kegemukkan, toksikosis hati yang disebabkan oleh alkohol dan sebagainya. Walaupun seseorang berjangkit salah satu atau dua daripada penyakit-penyakit yang disenarai, puncanya adalah sama yakni dari pengumpulan asid, menjadikan masalah peredaran darah, kurangnya keberkesanan pengangkutan oksigen dalam badan. Aktiviti sel-sel merosot apabila disekelilingnya asid, maka fungsinya juga terjejas.

Keistimewaan garam buluh membawa perubahan semangat dalam badan. Ia meneutralkan bahan berasid dan mengeluarkannya. Proses keseluruhan melibatkan penyahtoksin, pengeluaran toksin, dan pembersihan darah. Dengan ini, sistem peredaran yang baik dipulih.

Menurut teori “Yin Yang dan Lima Unsur” dari negeri Cina: “Yin” adalah darah, “Yang” adalah gas; darah menyuburkan gas, gas mengedalikan darah; gas merupakan kapten darah, darah merupakan ibu gas; kekurangan darah maka pengangkutan gas tersumbat. Oleh kerana kuantiti keluaran sampingan berasid semakin bertambah dan ianya tidak dikeluarkan dari badan secepatnya, darah akan berasid, pengedaran darah terjejas, organ-organ tidak memperoleh kesuburan yang cukup, dan fungsi sel-sel dirosakkan. Lebih teruk lagi,sel-sel memutat kepada sel-sel kanser atau tumor. Walaupun terdapat banyak cara mengubati tumor pada perubatan moden, namun kebanyakannya adalah pasif dan tidak giat. Demi menyelesaikan masalah penyakit secara keseluruhan, kita masih perlu bergantung kepada sistem immuniti diri sendiri.

Garam buluh merupakan makanan semulajadi, ia berasal dari semulajadi tetapi lebih tinggi tahapnya daripada semulajadi. Ia mampu menghapuskan sisa toksin dan logam berat dalam badan, mujarab dalam meningkatkan daya pertahanan badan. Seterusnya, bergantung kepada tenaga pemulihan tubuh badan, membuatkan badan kembali pulih kepada bentuk asalnya.

Proses pembuatan yang berlainan telah menentukan perbezaan antara garam buluh dengan garam dapur. Ciri-ciri sesuatu makanan akan ditentu daripada struktur dan susunannya. Struktur yang berlainan, maka ciri dan fungsi tidak serupa juga.

Sebagai contoh: perbezaan DNA antara manusia dan orang hutan hanyalah 2%, namun ini sudah menentu bahawa kedua-dua hidupan ini adalah berbeza dari segi fizikal dan mental. Garam dapur bersifat asid, dimana nilainya lebih kurang pH6; garam buluh bersifat alkali, pH 9 – pH 11. Kandungan natrium klorida (NaCl) pada garam dapur ialah 99.8%, hampir sebagai tulen NaCl; namun kandungan natrium klorida dalam garam buluh ialah 93% sahaja, 7% yang lain adalah pelbagai jenis zat galian. Garam buluh boleh meneutralkan asid dengan cepat lalu membuang sisa toksin keluar dari badan. Fungsi ini tidak ditemui pada ubat-ubat. Garam buluh adalah selamat dimakan, boleh diyakini, dan tidak membawa sebarang kesan sampingan walaupun dos berlebihan diambil.

Produk kesihatan lazimnya mempunyai fungsi menambah (seperti pertambahan khasiat), namun garam buluh mempunyai fungsi membebaskan tubuh badan daripada pencemaran toksin dan memulihkan persekitaran tubuh badan kepada medium yang sesuai bagi kehidupan sel-sel.

Sudahlah pasti bahawa makanan semulajadi bermanfaat kepada penyakit. Namun begitu, sesetengah orang tidak bersetuju dengan pandangan ini. Mereka percaya akan “jumpa doktor bila sakit”, “makan ubat sekiranya perlu”. Tidak dapat dinafikan bahawa beberapa jenis penyakit bergantung kepada rawatan ubat, ini adalah realiti. Akan tetapi, apakah perbezaannya antara fungsi ubat dengan makanan semulajadi? Ringkasan; makanan semulajadi membangkit daya pertahanan semulajadi pada tubuh badan dan membaik pulih sistem immuniti. Disebabkan oleh gaya pemakanan yang tidak memuaskan, penyerapan nutrisi yang tidak seimbang. Sisa-sisa toksin berasid tidak dapat dihilangkan dalam masa yang singkat, maka akhirnya menyebabkan kemerosotan organ-organ dan pembentukan penyakit-penyakit.

Makanan semulajadi bermanfaat kepada pesakit kerana ia mempunyai khasiat yang seimbang, bersifat alkali, dan dapat meningkatkan paras anti-oksidasi pada tubuh badan. Garam buluh merupakan makanan kesihatan semulajadi, daya resapan dan daya penyahtoksinnya agak baik. Ia akan bergabung dengan sistem penampan dalam badan selepas sahaja diserap. Dengan itu, sistem penampan mula meneutralkan toksin dan mengeluarkan sisa toksin. Pengeluaran sisa toksin membolehkan sel-sel badan hidup dengan lebih aktif, menmbangkit semula, dan juga membetulkan dan memulihkan fungsi organ-organ tertentu. Ini adalah teorinya makanan semulajadi bermanfaat kepada pesakit dan juga sebagai kelebihannya.

Garam buluh berkesan kepada pelbagai jenis penyakit batu karang. Biasanya, kebanyakan sumber protein mengandungi banyak kandungan sulfur dan fosforus. Penghasilan metabolisma sulfur dan fosforus memberi asid sulfat dan asid fosfat. Sebelum kedua-dua bahan ini dikeluarkan daripada badan oleh ginjal, bahan-bahan ini akan bertindak dengan ammonia dan bahan beralkali seterusnya berlaku proses neutralisasi.

Batu karang terbentuk daripada pemendapan asid fosfat dan asid urik. Mendapannya merupakan bahan mineral yang keras. Oleh kerana asid fosfat mengandungi kalsium (kalsium ini sebenarnya digunakan untuk meneutral sifat racun pada asid fosfat), jadi nampaknya punca pembentukkan batu karang adalah dari pemendapan jasad-jasad hablur garam kalsium. Sehinggalah kini, ramai orang berpendapat bahawa berlebihan penimbaan kalsium merupakan punca penyakit batu karang.

Keladak kalsium terlarut dalam urin. Namun batu karang buah pinggang tidak terlarut dalam urin tetapi larut dalam larutan beralkali. Oleh itu, pengambilan garam buluh berkesan kepada penyakit-penyakit batu karang. Penyakit batu karang lebih cenderung berlaku pada mereka yang sudah lanjut usia, kerana garam asid semakin banyak berkumpul dalam sel-sel dan menyebabkan kekerasan sel-sel akhirnya menurunkan tenaga hidup sel-sel. Itu sebabnya dikatakan bahawa punca penuaan berasal daripada penimbunan garam kalsium dalam badan. Dengan supplemen alkali, garam kalsium boleh dilarutkan dan dikeluarkan dari sel-sel badan.

Penyakit zaman moden berpunca dari pengumpulan toksin berasid yang menyebabkan pengedaran darah tidak lancar akhirnya melemahkan sel-sel. Keadaan ini disebabkan oleh pencemaran alam sekitar, maka terdapat pelbagai-bagai toksin bersifat asid akan meresap ke dalam badan. Namun, tubuh badan tidak berupaya menyingkirkan toksin tersebut dengan begitu pantas dan seterusnya mendedahkan bahagian tubuh diri kita kepada pelbagai toksin.

Otto Heinrich Warburg, ahli kimia dari Jerman, mendapati punca pembentukan tumor pada tahun 1923. Oleh yang demikian, beliau dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Nobel pada tahun 1931. Punca utama penyakit tumor adalah semasa tindak balas respirasi sel-sel; metabolisma gula secara aerobik digantikan oleh pemeraman gula secara anaerobik. Tumor akan membesar dalam proses pemeraman gula secara anaerobik; maka proses ini pada mulanya berpunca daripada kekurangan oksigen. Kita terasa letih, lemah dan daya pertahanan menurun apabila sel-sel berkurangan oksigen di tubuh badan yang asid. Bila keasidan di luar membran sel menjadi semakin tinggi, lalu ia menyebabkan darah berubah asid. Dalam persekitaran yang berasid, sel-sel masih dapat hidup. Akan tetapi, perkembangan sel-sel ini tidak dikawal oleh otak lagi. Kod genetik DNA sel-sel ini juga berlainan dengan yang sedia ada dalam tubuh badan. Justeru, sel ‘jahat’ berkembang tidak terhad dan akhirnya membentuk tumor.

Warburg yakin akan punca penyakit tumor adalah kekurangan oksigen; maka keadaan ini disebabkan oleh keasidan dalam tubuh badan. Jadi, dengan menggunakan bahan alkali untuk meneutralkan toksin asid sambil melepaskan ion hidroksidanya (OH-); memberi satu persekitaran yang cukup dengan oksigen yang boleh mencegah pembentukan tumor. Sekiranya pH dalam badan kurang daripada pH7, ini bermakna OH- telah diputuskan. OH- merupakan sejenis oksigen dengan pemukaan lain yang stabil. Oksigen bebas dan OH- adalah sama penting dalam pengekalan aktiviti sel-sel. Apabila sekeliling sel-sel menjadi asid yakni sel-sel tersebut berkurangan oksigen.

Sel yang sihat bersifat alkali, maka sel tumor bersifat asid. Keputusan untuk membuat pembedahan tumor perlu dipertimbang terlebih dahulu kerana walaupun pembedahan dijalani telah berjaya, jika persekitaran yang asid belum diubahkan, pertumbuhan tumor akan berulang lagi. Tambahan pula, radioterapi dan kemoterapi yang digunakan dalam pembedahan memusnahkan sel-sel yang sihat. Kemudian, sel-sel yang dimusnahkan ini akan menjadi sisa toksin berasid yang membawa kesan merosakkan kepada tisu-tisu sihat. Justeru, kami bercadang menggunakan garam buluh untuk meneutralkan dan mengeluarkan toksin berasid.

Kesan pemulihan ditakrif sebagai perubahan dalam persekitaran tubuh badan di mana proses pemulihan fungsi sel-sel, tisu-tisu, dan organ-organ dijalankan dan kita mungkin mengalami perasaan sakit semasa pergaliran toksin dalam badan.

Contohnya: pengedaran yang tersumbat pada perut dan usus mula dilancarkan, toksid-toksid yang terkumpul dalam badan disingkirkan melalui najis, kencing, dan kulit. Tindak balas ini berpunca daripada kesan penyahtoksin garam buluh yang membolehkan sel-sel menyesuaikan diri dalam persekitaran badan semula. Selepas mengamalkan garam buluh, persekitaran dalam badan diperbaik, dan sel-sel dibaik pulih dengan alam sekeliling yang baru. Oleh itu, munculnya kesan pemulihan seperti perasaan sakit, pening, peluh sejuk, pengepaman jantung dipercepatkan dan lain-lain. Sebagai metafora, fenomena ini adalah seperti memasukkan sebatang paip besi berkarat ke dalam larutan anti karat. Selepas sahaja, banyak air berkarat dan kotoran akan dikeluarkan, maka paip besi yang telah dicuci menjadi lebih cerah dan licin. Panjang usus manusia adalah 6 kali ganda ketinggian kita. Dalam proses ini, toksid berturut-turut dihasilkan. Jikalau kekotoran dan toksid dari usus dan organ penting tidak dikeluarkan dari badan, kesihatan kita akan diancam.

Tiada satu produk mempunyai kuasa sepenuh-penuhnya. Dalam dunia pun tiada sesuatu bahan yang boleh mengubati semua penyakit. Sekiranya kita memahami keasidan akan membawa kerosakan kepada badan; dan sebelum itu, masih ada peluang untuk memperbaik. Menerusi fungsi penyahtoksin, mengeluarkan toksin, dan membersihkan darah dari garam buluh; membangkitkan semula sel-sel tidak pula mustahil dilakukan.

Hakikatnya, sesetengah penyakit perlukan rawatan hospital. Manakala, bagi penyakit yang tidak boleh diselesaikan oleh perubatan moden sebaliknya perlukan rawatan semulajadi, ini juga merupakan satu hakikat. Zaman teknologi telah membawa banyak kemudahan dan kesenangan, maka ia pun membawa banyak masalah seperti mengasidkan badan, menjadikan sel-sel berkurang oksigen, peredaran darah tidak lancar dan penyakit-penyakit berpunca dari pengumpulan asid pada bahagian tubuh tertentu.

Rawatan bukanlah terhad pada memakan ubat dan pembedahan. Amalan telah membuktikan bahawa rawatan pemakanan semulajadi juga berkesan dalam anti penuaan lagipun ianya berjodoh dengan keperluan tubuh badan. Oleh kerana pada tubuh badan mempunyai kemampuan pemulihan diri-sendirinya; maka meningkatkan kemampuan ini adalah cara penjagaan kesihatan yang paling baik.

Claude Bernard (1813 ~ 1878), ahli fisiologi dari Perancis, daripada teori terkenal beliau ‘Constancy of the Internal Environment’ berkata: “Ketetapan pada kawasan dalaman merupakan syarat kehidupan semua makhluk.” Maknanya hidupan boleh hidup dengan normal dan bebas sekiranya kawasan dalaman badan mengekalkan ketetapannya bahkan kawasan luaran badan sentiasa berubah. Jadi, kestabilan pada kawasan dalaman ialah syarat untuk menjamin tenaga kehidupan organisma. Sekali keadaan kawasan dalaman bergelora, sesetengah fungsi badan akan dijejaskan dan akhirnya menyebabkan perubahan patologi yang akan mengancam kehidupan.

Air ialah kandungan yang paling banyak dalam badan, lebih kurang terdiri 60%-70% daripada berat badan. Pelbagai-bagai tindak balas kimia hanya berlaku dalam air kerana bahan-bahan yang terlibat seperti bahan yang dimangkinkan dan enzim-enzim hanya boleh bertindak antara satu dengan yang lain sekiranya terlarut dalam air lalu berubah kepada bentuk ion atau molekul. Enzim memangkinkan proses pelarutan khasiat dalam air, dan khasiat-khasiat akan dihantar kepada sel-sel badan oleh peredaran darah. Bendalir badan terdiri daripada bendalir dalaman sel dan bendalir luaran sel; semua sel badan direndam dalam bendalir luaran; kesemua aktiviti sel berlaku di perkitaran ini.