close

HKIII

Kesan Sampingan Garam Buluh ( Maklumbalas Pengguna selama 14 Tahun )

Anda mungkin bimbang tentang kesan buruk daripada garam halus seperti garam buluh. Kemudian, anda akan mencari dan meminta rakan anda untuk membuat semakan garam buluh sebelum membuat pembelian. Walaupun anda sedang mencari maklumat yang berkaitan mengenai kebaikan dan keburukan garam buluh, kami ingin berkongsi dengan anda ringkasan maklum balas daripada pengguna  selama 14 tahun produk HK3. Ini sebagai rujukan untuk membantu anda untuk mengoptimumkan manfaat kesihatan garam buluh, pada masa yang sama, untuk mengelakkan  kesan sampingan garam buluh yang boleh berlaku.

Kesan Sampingan Garam Buluh  dan Tekanan Darah Tinggi

Menurut penyelidikan saintifik baru-baru ini, kesan sampingan garam yang tidak diingini  adalah pelakunya kerana mempunyai tekanan darah tinggi. Bahan utama adalah natrium yang menyumbang kepada tekanan darah tinggi. Garam buluh tidak mengandungi sodium. Walau bagaimanapun, kandungan natrium dalam garam buluh adalah jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan garam di atas meja. 5 gram garam halus mempunyai 2300mg natrium; 5 gram garam buluh mempunyai hanya 1750mg natrium. Di samping itu, saiz molekul mineral yang terdapat dalam garam buluh adalah di tahap mikron. Ia adalah cukup kecil untuk bergerak bebas dari aliran darah ke sel-sel dan sebaliknya tanpa mewujudkan tekanan osmosis. OLEH ITU, ia tidak menyebabkan tekanan darah tinggi jika diambil dalam jumlah yang sederhana (5 gram sehari). Saintis Korea membuat penyelidikan saintifik lanjut dan mendapat KESIMPULAN seperti berikut:

Tidak seperti garam lain, Garam Buluh tidak mendorong tekanan darah tinggi (Kim, Yong-Sakit, et. Al., 2013)

Selain itu, Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi biasanya mempunyai kalsium yang sangat rendah, magnesium dan pengambilan kalium. Antara jenis mineral yang ditemui sehingga 70-80 jenis didalam garam buluh, kalsium, magnesium dan kalium kelihatan di dalam jumlah yang sepatutnya. Untuk menggantikan garam halus dengan garam buluh untuk memasak sesuai bagi orang yang mempunyai hipertensi untuk meningkatkan mineral dan tahap keseimbangan tekanan darah yang lebih rendah. Oleh itu, ia bukanlah memberi tumpuan kepada pengambilan had natrium, Orang yang mempunyai tekanan darah tinggi itu sebagai konsep bagi keseimbangan mineral untuk mengawal tekanan darah jangka panjang.

Lebih penggunaan apa sahaja makanan atau makanan tambahan tidak digalakkan, kes ini adalah berkenaan dengan garam buluh juga. Mengambil garam buluh atau mineral lebih daripada apa yang sepatutnya tidak membantu anda meningkatkan peningkatan kesihatan dengan  lebih cepat. Sebaliknya, ia boleh meningkatkan tahap tekanan darah. Mencadangkan HKIII untuk orang dengan hipertensi untuk mula mengambil 2.5 gram garam buluh daripada bercampur dengan 1.5 liter air kosong, minum sedikit demi sedikit dan selesaikannya dalam satu hari. Jika anda memerlukan lebih banyak mineral, anda boleh mula mengambil 5 gram garam buluh dengan air 1.5 liter dan jadikan minuman sepanjang hari. Menambah sifat lemon organik dengan air garam buluh akan terus membantu untuk mengurangkan tahap tekanan darah. Vitamin C semulajadi yang ditemui dalam lemon sangat baik, penggunaan jangka panjang buluh garam air + vitamin C membantu membersihkan saluran darah dan kapilari. Sesetengah pengguna HKIII, melaporkan masalah hilang kebas selepas mengambil garam buluh air dengan lemon.

 

Kesan Sampingan Garam Buluh  dan Penyakit Buah Pinggang

Garam biasa meningkatkan beban buah pinggang dan biasanya berkaitan dengan penyakit buah pinggang  . Orang yang mempunyai kegagalan buah pinggang tidak sepatutnya minum air garam bagi mengelak kesan sampingan. Ini adalah kerana buah pinggang tidak dapat memproses natrium sebanyak  mana yang orang biasa lakukan. Walau bagaimanapun, mineral adalah penting untuk mengekalkan kehidupan. Setiap orang memerlukannya. Orang yang mempunyai kegagalan buah pinggang, walaupun tidak boleh mengambil air garam buluh , berita baik adalah, mereka boleh menggunakan garam buluh untuk memasak. Mencampurkan garam buluh dengan makanan akan melambatkan penyerapan natrium, dengan itu, menyebabkan masa yang cukup lama untuk buah pinggang memproses bagi mengurangkan natrium dan air.

Untuk pengguna garam buluh, kami mencadangkan anda untuk menggantikan garam buluh 6 kali bakar dengan garam buluh ungu(9x bakar). Ini kerana dos yang efektif bagi  garam buluh 9 kali bakar adalah 1 gram, walau bagaimanapun, ia adalah 5 hingga 10 gram bagi garam buluh 6 kali bakar untuk mempunyai keberkesanan yang sama. Pada ketika ini, orang yang mempunyai buah pinggang yang lemah kurang menyerap natrium manakala mengekalkan keberkesanan yang sama.

Kesan Sampingan Garam Buluh  dan Kegagalan Fungsi Jantung

Pesakit yang mengalami kegagalan fungsi jantung tidak boleh mengambil lebih banyak air dan natrium seperti orang biasa. Pengambilan yang disyorkan bagi orang-orang dengan kegagalan fungsi jantung adalah lebih rendah daripada 40%, 500ml ke 1000ml cecair sepanjang hari. Pengambilan had natrium di bawah 2300mg juga. Penggunaan air lebih daripada 1000ml meningkatkan risiko penyakit kegagalan jantung edema (kaki bengkak). Pengekalan air bermula dari kaki dan perlahan-lahan bergerak ke paru-paru dan pesakit akan mengalami nafas pendek. Dalam kes ini, dos garam buluh yang disyorkan adalah 2.5 gram campuran dengan makanan untuk menambahkan semula mineral penting. Jadikan ia nota penting, anda perlu menghadkan pengambilan air anda (biasanya di bawah 1000ml) untuk mengelakkan kaki bengkak. Sebaik sahaja bengkak, anda perlu pergi ke hospital untuk rawatan dan bukannya mendapatkan makanan diuretik semulajadi atau menambah jangkaan yang boleh membantu.

 

Kesan Sampingan Garam Buluh  dan Gout

Gout berlaku apabila terdapat terlalu banyak asid urik yang terkumpul dalam badan. Tidak seperti semua mamalia lain, manusia tidak memetabolismekan purin dengan berkesan. Purin asid urik jadi tidak mudah untuk dikeluarkan daripada badan. Melihat tahap asid urik yang terkumpul di dalam aliran darah, keadaan perubatan yang dipanggil hyperuricemia BERLAKU. Selain itu, asid urik akan terbina sekitar sendi dan menyebabkan gout arthritis . Untuk mengeluarkan asid urik di dalam badan yang terkumpul , mineral adalah penting. Pesakit gout biasanya mengambil garam buluh untuk meneutralkan dan mengeluarkan asid urik yang berlebihan. Walau bagaimanapun, proses penyingkiran semasa, bengkak (biasanya pada ibu jari kaki, bahagian kaki) atau radang sendi gout (bengkak) mungkin berlaku. Kami galakkan orang yang mengalami kesan ini untuk meneruskan pemulihan mengambil air garam buluh sehingga semua gejala hilang.

 

Kesan Sampingan Garam Buluh  dan Asthma

Orang yang minum air garam buluh dan berasa seperti mempunyai asma mungkin mengalami salah faham. Malah, nafas yang pendek adalah kerana pengekalan air akibat sakit jantung. Bengkak biasanya bermula dari tapak kaki dan perlahan-lahan bergerak ke bahagian atas badan. Apabila pengumpulan air sampai ke paru-paru, ia akan menyebabkan “paru-paru berair” (” pleural effussion” daripada kegagalan jantung), dan pengalaman peribadi nafas pendek atau simptom asma . Dalam kes ini, anda tidak digalakkan untuk minum air garam buluh. Meskipun, untuk mereka yang mempunyai masalah asma sebenar, mineral garam buluh hk3 mungkin membantu untuk melegakan gejala. Kealkalian tinggi garam buluh meningkatkan oksigen dalam aliran darah. Tahap oksigen yang lebih tinggi adalah penting untuk merawat asma. Cara yang dicadangkan bagi penggunaan adalah dengan mengambil satu paket (5 gram) garam buluh dengan 1.5 liter air kosong setiap hari untuk mengatasi asma.

 

Detoksifikasi Garam Buluh Dan Kesan Pemulihan (Krisis Penyembuhan)

Kesan pemulihan atau krisis penyembuhan sering timbul selepas beberapa hari penggunaan garam buluh kerana proses detoksifikasi berlaku. Kami ringkaskan kesan pemulihan dengan sebab-sebab yang relevan berdasarkan maklum balas pengguna selama lebih 14 tahun.

 

Tindak Balas

Punca

Mengantuk masalah jantung
Malas Masalah paru-paru
Muntah Masalah sistem pencernaan
Sakit kepala, insomnia Tekanan darah tinggi, masalah paru-paru, masalah kuman, migrain
Demam Darah pekat & tidak seimbang
Banyak Kentut Masalah usus besar dan usus kecil
Banyak Berpeluh Panas dalam tubuh
Cirit-birit Masalah hati, sistem limpa, sistem saraf
Sakit Kerongkong Masalah paru-paru
Sakit Sendi Gout
Badan Bengkak Masalah buah pinggang, jantung, gout
Sakit Pinggang Masalah buah pinggang, Tulang Belakang
Berak Berdarah Masalah usus lurus, buasir dalam
Sembelit Masalah usus besar
Kencing Berbau Masalah buah pinggang
Susah Buang Air Kecil Masalah saluran darah, buah pinggang
Kenaikan Gula Darah Masalah hati dan pankreas
Kenaikan Tekanan Darah Masalah saluran darah, masalah kuman, batuk, selesema
Haid Terlalu Banyak Kelemahan sistem limpa
Tiada Selera Makan Kelemahan sistem limpa
Kuat Makan Proses perubahan kolestrol dalam badan
Mata Gatal Masalah saluran darah mata, buah pinggang, hati
Hidung Gatal Masalah mukus hidung, resdung
Kulit Gatal Masalah alahan kulit
Kulit Berbintik Merah Masalah alahan kulit, bahan kimia yang tersimpan dalam kulit
Jerawat Masalah kuman dalam kulit
Bisa/Kebas/Kesemutan Masalah peredaran darah, darah beku, pernah mengalami kemalangan

 

Catatan: Jadual ini hanya untuk rujukan dan ia tidak disampaikan sebagai bukti perubatan untuk merawat sebarang penyakit.

 

Kesimpulan

Fungsi supplemen, herba atau makanan yang berkhidmat sebagai fungsi tertentu dalam menambah baik kesihatan mungkin mempunyai kesan yang buruk sebagai ubat juga. Ia memerlukan usaha bertahun-tahun dalam mengumpul maklum balas dipercayai dari jumlah besar pengguna untuk mengesahkan kesan yang tidak diingini yang khusus terhadap orang-orang yang mempunyai masalah kesihatan yang berbeza. Kami berbangga untuk berkongsi dengan anda pengalaman kami seperti di atas dan kami berharap maklumat yang diberikan dapat membantu menghilangkan keraguan anda.

About the Author

HKIII Team

Tags: