[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Aloe vera (lidah buaya) telah lama digunakan sebagai ubat herba. Ia dikenali untuk menenangkan menakjubkan serta kesan menyegarkan , yang membuat ia satu pilihan yang baik untuk penjagaan kulit. Kajian baru-baru ini telah mendapati bahawa tumbuhan hiasan ini agak berkesan dalam merawat diabetes juga. Menurut penyelidikan, aloe vera boleh menurunkan paras glukosa darah dalam badan kita jika digunakan dengan cara yang betul. Artikel ini akan menjelaskan mengenai mengapa dan bagaimana aloe vera boleh digunakan untuk merawat dan mencegah diabetes.

Bagaimana Aloe Vera Berkait Dengan Diabetes ?

Diabetes adalah dianggap sebagai salah satu penyakit auto- imun yang paling biasa (boleh membawa maut ). Setiap tahun, bilangan orang yang menghidap diabetes atau hiperglisemia di seluruh dunia meningkat pada kadar yang membimbangkan .Walau bagaimanapun, ia sudah diketahui bahawa senaman, pemakanan yang seimbang dan gaya hidup yang sihat boleh membantu kita dalam mencegah penyakit atau sekurang-kurangnya mengawal paras glukosa dengan cekap. Walaupun pilihan gaya hidup dan tetap menjalankan adalah bergantung kepada jadual kerja anda dan ketahanan fizikal, makan sihat adalah terpulang kepada anda. Inilan kepentingan lidah buaya.

Berikut adalah beberapa fakta penting yang telah ditemui dari beberapa kajian :

Aloe vera adalah salah satu makanan yang paling berkesan yang boleh membantu kita mengawal kadar gula dalam darah dengan cara yang semulajadi .Pengambilan jus lidah buaya segar adalah berfaedah untuk menstabilkan jumlah glukosa dalam aliran darah kita .

Keupayaan hipoglisemik aloe vera boleh berubah menjadi turut memanfaatkan pesakit kedua-dua IDDM (bergantung kepada insulin kencing manis ) dan NIDDM ( bukan insulin kencing manis bergantung mellitus ). 

Jika anda mengambil dua dos jus aloe vera (antara 5 ml dan 15 ml ) setiap hari , tahap gula dalam darah akan turun dengan ketara.

Mengapa Aloe Vera Untuk Diabetes ?

Sekarang, mari kita lihat pada sebab-sebab mengapa lidah buaya dianggap sebagai rawatan semula jadi untuk diabetes dan mengapa kita perlu bergantung kepada ia :Aloe vera gel kaya dengan Glucomannan . Ia adalah serat ( polysachharide ), yang mendapat larut dalam air dengan mudah , sekali gus mengurangkan jumlah glukosa dalam badan kita. Pendek kata, komponen hemicelluloses ini boleh bekerja sebagai bahan hipoglisemik dan menurunkan tahap gula dalam darah dengan berkesan.

Ia mengandungi sebatian tertentu seperti anthraquinones ( fenol organik dengan aroma tertentu) dan Lectin (protein yang mengikat karbohidrat bersama-sama) , yang membantu dalam mengurangkan kehadiran glukosa dalam darah kita serta mengekalkan.

Ia boleh menurunkan tahap gula dalam darah sebanyak 50 % dalam hanya beberapa bulan. Ia menyahtoksin badan, yang membantu dalam menghapuskan glukosa yang berlebihan dari aliran darah.

Ia mempunyai antioksidan yang luar biasa dan juga ciri-ciri anti -radang , yang melindungi kita daripada pelbagai isu lain, seperti ulser , luka , jangkitan, dan lain-lain yang berkaitan dengan diabetes.

Selain itu, ia boleh meningkatkan keluaran insulin di dalam badan anda. Sebagai bahan semula jadi, ia tidak menyebabkan kesan sampingan sementara merawat diabetes.

Bagaimana memperkenalkan aloe vera dalam diet kita?

Seperti yang dikatakan sebelum ini, aloe vera boleh bekerjasama dengan diet yang sihat dan seimbang untuk pesakit kencing manis. Ia adalah penting bahawa anda pilih gel segar organik aloe atau jus sahaja berbanding jus yang diproses. Ia akan memberi maanfat. Pada mulanya, anda boleh mengambil hanya 1 sudu teh aloe sehari.Setelah anda menjadi biasa dengannya, anda boleh meningkatkan jumlah sehingga 3 sudu teh setiap hari. Walau bagaimanapun, jika rasa pahit (tidak sesuai dengan selera anda), hanya menambah madu atau mana-mana pemanis semula jadi yang lain kepadanya.

Adakah anda mengalami penyakit kencing manis ?

Mahu memerangi keadaan dengan cara yang semulajadi ? Mula minum jus aloe vera hari ini!
Dan jangan lupa untuk berkongsi berita baik ini kepada rakan-rakan dan keluarga anda! Harap artikel ini berguna untuk anda. Jangan lupa untuk berkongsi maklum balas anda dengan kami di bahagian komen di bawah

Jika anda memerlukan bantuan saya untuk mengatasi diabetes dalam 7 hari, [KLIK SINI]

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *