10 Cara Hilangkan Kolesterol Dalam 4 Minggu

Apa itu Kolesterol?

Kolesterol adalah zat yang serupa dengan lemak, ia berbentuk lilin yang diproduksi secara alami oleh hati dan juga terdapat dalam beberapa makanan. Kolesterol merupakan komponen penting dari membran sel dan berperanan dalam berbagai fungsi tubuh, seperti produksi hormon dan pencernaan. Kolesterol diangkut melalui aliran darah dalam bentuk lipoprotein, iaitu partikel yang terdiri dari lemak dan protein. Jika anda mempunyai bacaan kolesterol yang tinggi,penting untuk secara teratur memeriksa kadar kolesterol anda dan mengikuti saranan konsultasi profesioanl untuk menjaga kesehatan kardiovaskular secara keseluruhan. Ini kerana ia akan menjadi terlalu menyusahkan dan membahayakan hidup anda suatu hari nanti.

Penting untuk menjaga keseimbangan kolesterol dalam tubuh. Tingkat kolesterol tinggi, terutama kolesterol LDL yang tinggi membawa kolesterol ke tisu badan dan saluran darah anda. Jika badan anda mempunyai LDL yang terlalu banyak, ia akan memberi lebihan lemak di sepanjang dinding saluran darah anda, menjadikan anda berisiko serangan jantung dan angin ahmar.

Ada dua jenis utama lipoprotein yang membawa kolesterol:

one1

Lipoprotein dengan Kepadatan Rendah (Low-Density Lipoprotein/LDL):

Sering disebut sebagai "kolesterol jahat," kolesterol LDL yang tinggi dapat menyebabkan penumpukan lemak di arteri, meningkatkan risiko aterosklerosis (pengerasan dan penyempitan arteri), penyakit jantung, dan stroke.

one2

Lipoprotein dengan Kepadatan Tinggi (High-Density Lipoprotein/HDL):

Dikenali sebagai "kolesterol baik," kolesterol HDL membantu mengangkut lebihan kolesterol dari aliran darah dan membawanya ke hati untuk diekskresikan. Tingkat HDL yang tinggi berhubungan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

Trigliserida adalah sejenis lemak yang boleh membina badan anda. Tahap trigliserida yang tinggi digabungkan dengan kolesterol HDL yang rendah juga menimbulkan risiko penyakit jantung dan kencing manis.

Dadah jenis statin membentuk majoriti ubat menurunkan kolesterol yang ditetapkan oleh pakar perubatan. Statin seperti semua ubat mempunyai manfaat dan kesan sampingan. Kajian adalah jelas bahawa ubat statin dapat mengurangkan risiko serangan jantung, strok, dan kematian akibat penyakit jantung sebanyak 25% -35%. Oleh yang demikian, persoalannya ialah bagaimana jika anda tidak boleh mengambil ubat-ubatan ini akibat kesan sampingan dan lain-lain hal. Anda boleh cuba ikuti langkah selanjutnya.

1. Makan Protein soya

Phytoestrogen yang terkandung dalam produk soya, yang dikenali sebagai isoflavon, merupakan bahan kimia tumbuhan yang berstruktur sangat serupa dengan hormon estrogen. Lelaki boleh mengambilnya tanpa kesan sampingan yang negatif. Estrogen telah diketahui untuk mencegah penyakit jantung pada wanita premenopausal dengan meningkatkan keberkesanan dan jumlah kolesterol LDL pada hati. Bahan kimia ini juga antioksidan yang kuat.

2. Makan Bawang Putih

Bawang putih segar menurunkan LDL melalui penurunan aktiviti “reductase HMG-CoA”, yang merupakan enzim dalam sintesis kolesterol dalam hati, dan menghalangi aktiviti ini. Ia juga mengurangkan jumlah kolesterol dan lipoprotiens yang membawa lemak yang terbentuk dalam sel usus dan pengangkutan kolesterol dari sel ke jantung. Ia juga boleh melambatkan atau menghentikan aterosklerosis.

3. Ambil Serat Psyllium

Psyllium adalah salah satu daripada serat terlarut lendir LDL yang paling kuat yang wujud. Diet serat yang tinggi telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. Psyllium juga menangkap asid hempedu yang tidak diingini di dalam usus, yang bermaksud jantung mesti menarik lebih banyak LDL dari aliran darah untuk mengimbangi. Ia juga menghalang kolesterol dan lemak daripada memasuki sel usus dengan memperluaskan lapisan air yang tidak diundang, yang meningkatkan penghalang untuk penyebaran lemak dan kolesterol merentas dinding usus.

4. Makan Oatmeal atau Barli

Bijirin sangat bermanfaat kerana ia mengandungi komponen yang semulajadi dan hormon tumbuhan yang membantu menurunkan kolesterol. Elemen utama adalah beta-glucan, yang tidak larut dan bertindak sebagai span usus, merendam dan mengusir LDL dalam tubuh. Barli telah terbukti mengurangkan plasmacholesterol dan lipid lain. Ia mungkin lebih berkesan untuk menurunkan kolesterol jika dibandingkan dengan oat kerana kandungan beta-glucan yang lebih tinggi.

5. Makan Flaxseeds (Biji Rami)

Asid lemak Omega-3 yang terkandung dalam flaxseed mempunyai sifat anti-radang yang mengurangkan risiko aterosklerosis dan penyakit jantung. Flaxseed juga mengandungi lignan, yang merupakan antioksidan yang sangat kuat yang menghalang proses aterosklerosis dan mengurangkan kolesterol LDL.

6. Makan Epal

Cara hilangkan kolesterol yang seterusnya dengan pemakanan epal adalah antara yang terbaik. Pectin, serat larut yang terkandung dalam epal, berfungsi melalui laluan yang sama seperti serat larut lain. Ia membentuk perkara yang tebal, seperti gel dalam usus dan dimakan dalam usus oleh bakteria yang sihat untuk menghasilkan asid lemak rantaian pendek. Dalam kes ini, asetat terbentuk. Asetat adalah asid lemak yang dianggap mengurangkan pembekuan darah. Epal juga mengandungi antioksidan, yang membantu mencegah aterosklerosis.

7. Makan Kekacang

Kacang adalah sumber serat yang sangat baik, protein tumbuhan, dan bebas lemak. Serat larut dan gula bawaan kacang memberi makan bakteria yang sihat dalam usus besar yang menghasilkan asid lemak rantaian pendek, yang menghalang pengeluaran kolesterol dalam jantung. Kacang juga memainkan peranan yang penting dalam mengurangkan penyerapan glukosa, yang menghasilkan penurunan jumlah insulin dan pengurangan pengeluaran lipoprotein serta VLDL dari jantung.

8. Makan Almond atau Badam

Cara hilangkan kolesterol dengan badam juga amat berkesan kerana badam mengandungi lemak mono tak tepu yang tinggi yang menggabungkan diri mereka ke inti LDL, membolehkan mereka mempunyai pertalian yang lebih tinggi untuk mengikat reseptor mereka. Badam juga tinggi serat, yang dikaitkan dengan menurunkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Antioksidan yang terkandung dalam badam membantu untuk mencegah aterosklerosis juga.

9. Berjalan atau Aktif

Tindakan berjalan menurunkan kolesterol LDL, menghalang kencing manis, membantu meningkatkan umur panjang, mengurangkan risiko mengatasi beberapa jenis kanser, meningkatkan kemampuan hidup kemudian dan secara dramatik akan mengurangkan risiko kemerosotan. Berjalan juga mengurangkan kemungkinan obesiti, penyakit arteri koronari, diabetes mellitus, hipertensi, osteoporosis, arthritis, Alzheimer dan beberapa jenis kanser. Aktiviti fizikal juga boleh membantu kemurungan dan kecemasan serta membantu dalam pola tidur yang lebih baik.

10. Garam buluh

Pengambilan garam buluh sudah terbukti secara saintifik dapat mencegah dari pelbagai penyakit dan termasuk mencegah kanser dengan pengambilan lebih awal. Amalan pemakanan garam buluh ini amat disyorkan kerana ia mempunyai 70-80 sumber mineral dan unsur surih yang diperlukan tubuh badan anda. Jika anda mempunyai kencing manis, pengambilan garam buluh dapat bertindak sepantas 7 hari untuk menunjukkan perubahan yang positif terhadap tubuh badan anda.

Jika anda menggunakan gaya hidup untuk menurunkan kolesterol anda, anda perlu melakukannya secara kerap. Anda tidak boleh melakukannya selama beberapa bulan dan kemudian berhenti. Sesetengah orang secara genetik diprogramkan untuk membuat lebih banyak kolesterol daripada yang lain. Diet dan senaman mungkin tidak mencukupi untuk orang-orang ini berdasarkan tahap kolesterol dan risiko global mereka untuk penyakit jantung.