Penyakit buah pinggang adalah satu keadaan jangka panjang di mana buah pinggang tidak berfungsi dengan baik ataupun rosak. Ia adalah keadaan biasa yang sering dikaitkan dengan jangka umur atau peningkatan usia yang semakin tua. Penyakit buah pinggang ini boleh menjadi lebih teruk dari masa ke semasa. Banyak cara mengatasi penyakit buah pinggang ini. Justeru itu, anda seharusnya mendapatkan rawatan untuk mencegah sakit buah pinggang seawal yang mungkin bagi untuk kesihatan anda terjamin.

Punca sakit buah pinggang

Terdapat beberapa cara mengatasi sakit buah pinggang. Akan tetapi, terdapat beberapa punca sakit buah pinggang. Penyakit ginjal biasanya disebabkan oleh keadaan lain yang menyebabkan tekanan pada buah pinggang. Selalunya ia adalah hasil daripada gabungan pelbagai masalah. Hal ini disebabkan oleh:

 • jangkitan buah pinggang
 • glomerulonephritis, adalah keradangan pada buah pinggang
 • diabetes, terlalu banyak glukosa dalam darah anda yang boleh merosakkan penapis kecil pada bahagian buah pinggang
 • kolesterol tinggi. Ini boleh menyebabkan pembentukan lemak di dalam saluran darah membekalkan buah pinggang anda, yang boleh menjadikannya lebih sukar bagi mereka untuk berfungsi dengan baik
 • tekanan darah tinggi. Dari masa ke semasa, ini dapat menimbulkan ketegangan pada saluran darah kecil di buah pinggang dan menghentikan buah pinggang berfungsi dengan betul.
 • penyakit ginjal polycystic. keadaan yang diwarisi di mana pertumbuhan yang disebut sista berkembang di bahagian buah pinggang
 • penyumbatan dalam aliran air kencing, contohnya dari batu ginjal yang berulang atau prostat yang diperbesarkan
 • penggunaan jangka panjang ubat-ubatan tertentu. Seperti ubat anti radang lithium dan bukan steroid

Anda boleh mencari jalan penyelesaian dan mencari cara mengatasi sakit buah pinggang ini. Antaranya dengan membuat perubahan gaya hidup yang sihat dan memastikan apa-apa syarat asas yang anda ada dikawal dengan baik.

Cara mengatasi sakit buah pinggang

Terdapat beberapa cara mengatasi sakit buah pinggang ini. Hal ini bagi memastikan anda dapat mengambil langkah awal untuk mengatasi sakit buah pinggang ini. Berikut merupakan langkah atau cara mengatasi sakit buah pinggang:-

1. Periksa tekanan darah secara berkala.

Ia adalah sangat penting untuk mempunyai tekanan darah yang normal jika anda ingin untuk mencegah penyakit buah pinggang. Ia merupakan cara mengatasi sakit buah pinggang yang kerap digunakan oleh pesakit buah pinggang.

2. mengawal tekanan darah anda dengan mengamalkan pemakanan seimbang.

Ini merupakan cara yang paling mudah dalam memilih cara mengatasi sakit buah pinggang. Anda boleh Semak dengan pakar pemakanan untuk mewujudkan pemakanan yang membolehkan anda makan makanan yang anda suka dengan diet yang seimbang.

3. Beritahu doktor anda jika keluarga anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau penyakit buah pinggang.

Kedua-dua keadaan ini boleh diwarisi secara turun-temurun. Doktor anda boleh menetapkan ubat perencat ACE untuk membantu mengawal tekanan darah anda. Mendapatkan info tentang kesihatan anda dan ianya merupakan satu cara mengatasi sakit buah pinggang yang efektif kerana ianya merupakan satu kaedah yang boleh diguna pakai.

4. Sentiasa berwaspada untuk sebarang perubahan dalam air kencing anda.

Jika air kencing anda bertukar kepada warna keruh, air kencing berbau atau berbuih atau jika ia menyakitkan apabila anda membuang air kecil, seharusnya berjumpa dengan doktor. Jika tidak dirawat,masalah-masalah ini boleh membawa kepada wujudnya penyakit buah pinggang pada masa akan datang. Berjumpa dengan pakar atau seorang doktor mampu atau memperoleh cara mengatasi sakit buah pinggang.

5. Perhatikan simptom-simptom gejala anemia.

Jika anda sentiasa letih, mudah mengalami kesan lebam atau pening, anda mungkin menghidap anemia. Keadaan ini boleh menyumbang kepada penyakit buah pinggang jika tidak dirawat dengan betul atau menjadi masalah kronik. Cara mengatasi sakit buah pinggang adalah dengan kerap memerhatikan simptom gejala anemia ini. Ia adalah untuk kebaikan anda.

6. Lakukan ujian air kencing dan darah sekurang-kurangnya setahun sekali.

Cara mengatasi sakit buah pinggang adalah dengan melakukan ujian ini kerana ia boleh membantu mengesan tanda-tanda awal masalah buah pinggang serta lain-lain masalah perubatan. Ia adalah untuk kebaikan buah pinggang anda. Melakukan ujian ini merupakan satu langkah yang drastik dalam memilih cara mengatasi sakit buah pinggang ini.

7. Sentiasa kekal aktif untuk mengekalkan berat badan seimbang.

Jadual pelaksanaan biasa iaitu 30 minit sehari, lima kali seminggu akan membantu badan anda berfungsi secara normal. Melakukan aktiviti seperti bersenam dan melakukan aktiviti sukan yang lain mampu mencegah masalah sakit buah pinggang. Ianya satu cara mengatasi sakit buah pinggang yang mudah dilakukan.

8. Minum banyak air.

Buah pinggang anda akan memproses setiap cecair yang masuk ke dalam badan anda. Air sangat mudah pada buah pinggang anda dan juga boleh membantu membersihkan kotoran daripada sistem anda. Cara mengatasi sakit pinggang ini boleh dilakukan secara berperingkat. Air yang disyorkan adalah lebih kepada air putih kerana banyak khasiat yang diperolehi.

9. Kurangkan pengambilan alkohol

Jika anda memilih untuk minum minuman beralkohol, berpada-padalah kerana alkohol juga adalah salah satu daripada punca kerosakan buah pinggang. Berhenti daripada meminum minuman ini adalah lebih baik. Ia memastikan kesihatan anda terjamin.

10. Ikut arahan yang ditetapkan jika mengambil suplemen

Pengambilan ubat tahan sakit yang berlebihan dan tak terkawal boleh menyebabkan buah pinggang rosak dan ia seharusnya ia dielakkan jika anda memang sedang menghidap penyakit buah pinggang. Aspirin, ibuprofen dan acetaminophen adalah antara jenis ubat tahan sakit yang biasa diambil oleh orang ramai. Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan samada ubatan tersebut selamat atau tak untuk anda.

11. Jangan merokok

Jika anda seorang perokok, cubalah sebaiknya untuk berhenti merokok. Mendapatkan khidmat Kaunseling, ubatan atau cara alternatif paling mudah yang memang terbukti boleh membantu anda dapat berhenti merokok. Sedikit sebanyak, rokok juga punca kepada masalah penyakit buah pinggang. Cara mengelakkan sakit buah pinggang adalah dengan berhenti untuk merokok.

12. Kurangkan pengambilan garam

Garam dapat meningkatkan jumlah natrium dalam tubuh. Ia bukan setakat meningkatkan tekanan darah, tetapi juga mengundang pembentukan batu karang.

13. Jangan tahan buang air kecil

Penyaringan darah adalah fungsi utama yang dilakukan oleh ginjal. Menahan diri untuk membuang air kecil akan memberi infeksi pada buah pinggang. Perkara ini boleh mempengaruhi gerak kerja buah pinggang.

14. Pilih minuman yang sihat

Jus buah-buahan yang segar adalah cara lain untuk minum lebih banyak cecair dan menjaga buah pinggang anda. Jus membantu dalam sistem penghadaman untuk mengekstrak lebih banyak air.

15. Hindari sebarang ubatan yang tidak perlu

Semua jenis ubatan yang anda ambil akan melalui buah pinggang untuk proses penyaringan. Peningkatan dos atau pengambilan ubatan secara berlebihan boleh meningkatkan beban buah pinggang.

16. Kurangkan pengambilan gula

Gula mengganggu mineral dalam tubuh, yang mengakibatkan kekurangan kromium dan tembaga, serta mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium.

17. Pilih makanan yang baik untuk jantung

Makanan yang baik seperti buah-buahan segar, sayur beku atau segar, makanan bijirin penuh dan produk tenusu rendah lemak.

18. Kurangkan juga pengambilan daging.

Diet yang mengandungi tinggi protien haiwan akan mempengaruhi pembentukan batu kalsium. Daging menghasilkan asid urik selepas ia diproses oleh badan. Asid uric merupakan masalah asas dalam pembentukan batu asid uric.

19. Kurangkan kafein.

Kafein akan bertindak sebagai diuretic yang akan menyebabkan badan kehilangan cecair berlebihan. Akibat dari proses ternyahidrat, buah pinggang anda terpaksa bekerja keras untuk mengepam cecair dan toksin yang akan mengakibatkan tekanan yang berlebihan.

20. Pengambilan garam buluh

Garam buluh dapat membantu dalam proses pencernaan makanan. Ini kerana garam buluh telah pun melalui pembakaran sebanyak 9 kali dan tenaga pada garam ini telah berubah. Garam buluh adalah makanan bersifat alkali dan kuasa penyembuhan semulajadi. Kebolehannya adalah untuk meneutralkan asid dalam badan dan mengeluarkannya. Proses keseluruhan melibatkan penyahtoksin, pengeluaran toksin, dan pembersihan darah. Dengan ini, sistem peredaran yang baik dapat dipulihkan.

Banyak cara untuk mengatasi sakit buah pinggang ini. Adalah lebih baik jika membuat pemeriksaan awal tentang kesihatan tubuh badan anda. Jika anda mencegah atau mengambil langkah awal dalam mengatasi masalah ini, sedikit sebanyak anda dapat mengurangkan risiko sakit buah pinggang.

Suka atau tidak, anda harus mengamalkan diet atau pemakanan yang sihat bagi mencegah penyakit-penyakit kronik yang lain juga. Hal ini kerana, apabila buah pinggang anda telah rosak, ia akan terus merosak sampai bila-bila dan paling teruk lagi sebab ia juga boleh membawa masalah dan penyakit lain termasuklah risiko sakit jantung. Banyak cara mengatasi sakit buah pinggang yang telah dinyatakan. Jadi anda tiada pilihan selain daripada mengubah gaya hidup dan pemakanan kepada yang lebih sihat dan memperlahankan kerosakan tersebut daripada menjadi lebih kronik.

15 Responses

  1. Hi Subash, masalah kidney sebelum stage 4 masih boleh diperbaiki dengan diet / pemakanan. Hadkan pengambilan makanan masin, makanan goreng2. Selain itu, hadkan pengambilan protin dlm 60 gram sehari. Jika masih guna garam putih, dicadangkan menukar ke garam semulajadi utk masakan.

   1. @allan chai garam semulajadi boleh dapat di mana? Adakah garam gunung garam semulajadi?

  1. Hi Sarah, pinggang berdenyut boleh disebabkan oleh punca lain. Jika perkara ni berterusan, dicadangkan membuat pemeriksaan darah utk mengenalpastikan. Cara mencegah masalah buah pinggang, minum air dan electrolites yg secukupnya. Sekurang-kurangnya 3 liter air + 1 gram garam buluh (sehari).

 1. Hi.Ayah saya pernah diserang mild stroke dan sedang mengambil ubat untuk mengawal tekanan darahnya.Tapi sekarang kedua-dua kakinya membengkak.Apa yang boleh kami lakukan?terima kasih

  1. Bengkak kedua-dua kaki bersama sesak nafas mungkin disebabkan oleh denyutan jantung tidak normal. Selain itu, pengambilan air berlebihan meneyebabkan air terkumpul pada tubuh badan. Ini mungkin adalah sebab yg lain. Dicadangkan berjumpa dgn doktor segera utk mengenalpastikan.

 2. Hi. Sy ada masalah sakit buah pinggang since sy umur 14 tahun and now sy umur 22 tahun. 15 tahun sy tak amek apa apa ubat dan tak pergi mana mana rawatan. Apa sy ni dah masuk peringkat ke dialisis?

  1. Hi Farah. Tahap dialisis boleh dikenalpasti menurut ujian darah. Dicadangkan berjumpa dengan doktor pakar utk mengenalpasti keadaan anda.

 3. Saya mengalami rasa sakit pada pinggang sebelah kanan. Adakah itu tanda sakit buah pinggang?

  1. Hi Aishah, ia merupakan salah satu tanda2 penyakit buah pinggang. Tapi belum cukup untuk mengesahkan. Dicadangkan menjalani pemeriksaan darah seperti bacaan kreatinin utk mengenalpastikan.

 4. Assalamualaikum saya mengalami kencing berdarah berbuih , saya telah men dapat rawatan dihospital , Dr kata nak amik tisu buah pinggang saya untuk di buat uji kaji ? Kedua dua nya , adalah ianya Boleh menyebabkan risiko seperti stage 3/4 ??

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *