[uap-landing-commission slug=’awareness’]

Apa yang anda faham tentang kencing manis?

diabetes

Diabetes adalah suatu keadaan kesihatan  yang tidak baik iaitu apabila jumlah glukosa dalam darah adalah terlalu tinggi akibat kegagalan fungsi pankreas. Jika tidak dirawat, paras glukosa darah yang tinggi ini boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius. Terdapat dua jenis utama diabetes iaitu Jenis 1 dan Jenis 2. Mereka berada dalam keadaan yang berbeza tetapi kedua-dua jenis diabetes ini adalah serius dan perlu dirawat serta diuruskan dengan baik.

Kencing manis jenis 1 (Kering)

Diabetes jenis 1 adalah satu keadaan auto-imun di mana pankreas tidak menghasilkan insulin dengan baik yang menyebabkan serangan badan yang memusnahkan sel-sel yang menghasilkan insulin. Ini menyebabkan glukosa meningkat dengan cepat.

Kencing manis jenis 2 (Basah)

Penyakit kencing manis Jenis 2 pula adalah berpunca daripada badan yang tidak menghasilkan insulin dengan mencukupi atau insulin itu sendiri tidak berfungsi dengan betul dan mengakibatkan  glukosa terbina dalam darah. Kira-kira 90%  daripada penghidap diabetes mempunyai diabetes jenis 2.

Kencing manis semasa hamil (Diabetes gestasi)

Diabetes gestasi adalah kencing manis ketika mengandung. Biasanya didiagnosis melalui ujian darah pada minggu ke 24 – 28  kehamilan. Wanita yang menghidap diabetes semasa hamil tidak mempunyai diabetes sebelum kehamilan mereka dan selepas melahirkan anak biasanya akan hilang. Pada sesetengah wanita,  mereka akan kekal dengan diabetes jenis 2 selepas bersalin.

Tanda Amaran & Simptom Penyakit Kencing Manis

Diabetes jenis 2 juga boleh berkembang tanpa sebarang amaran atau tanda-tanda. Satu pertiga (1/3) daripada mereka yang menghidap diabetes jenis 2 tidak tahu bahawa mereka tergolong dalam golongan jenis 2 ini.

Tanda-tanda dan gejala-gejala diabetes termasuk:-

 • sentiasa dahaga
 • sentiasa lapar
 • Mulut kering
 • kerap membuang air kecil
 • penurunan berat badan
 • Keletihan
 • Penglihatan kabur
 • sakit kepala pengsan

Faktor Risiko Diabetes

Siapa yang berisiko untuk diabetes?

Diabetes tidak mengira peringkat umur kerana sesiapa sahaja akan mendapat diabetes jika anda tidak mengamalkan gaya hidup sihat. Malah bayi yang baru dilahirkan juga boleh menjadi mangsa penyakit gula.

Risiko yang tinggi untuk mendapat diabetes jika anda:-

 • mempunyai berat badan berlebihan atau obes
 • mempunyai diabetis gestasi
 • melahirkan bayi yang sangat besar sebelumnya (4.5 kg atau lebih)
 • mempunyai sejarah keluarga diabetes (keturunan)

Risiko penyakit kencing manis kepada anak dalam kandungan

Macrosomia adalah suatu keadaan di mana bayi anda tumbuh terlalu besar kerana insulin berlebihan menyeberangi plasenta. Bayi yang besar boleh membuat penghantaran faraj sukar dan meningkatkan risiko kecederaan kepada bayi semasa proses kelahiran.

Hipoglisemia, atau gula darah rendah, boleh berkembang tidak lama selepas kelahiran kerana tahap insulin yang tinggi. Mengawal gula dalam darah anda sendiri boleh membantu untuk mengurangkan risiko hipoglisemia untuk bayi anda.

Jaundis adalah perubahan warna kekuningan pada kulit dan mata dan kadang-kadang boleh dikaitkan dengan diabetes semasa mengandung. pembekal penjagaan pediatrik anda akan membantu anda dengan rancangan untuk mengurangkan keadaan ini untuk bayi anda.

Punca Penyakit Diabetes

Penyebab diabetes jenis 1

Punca sebenar diabetes jenis 1 belum diketahui. Apa yang diketahui ialah bahawa sistem imun anda (yang biasanya melawan bakteria berbahaya atau serangan virus) memusnahkan sel-sel yang menghasilkan insulin di pankreas.

Insulin mengangkut glukosa dalam darah ke dalam sel-sel. Manakala jika tiada insulin yang mencukupi, gula akan berkekalan dalam darah dan menyebabkan penyakit kencing manis.

Walaupun penyebab-penyebab diabetes 1 masih tidak jelas, Kencing Manis Jenis 1 dipercayai disebabkan oleh gabungan faktor genetik dan faktor alam sekitar.

Punca prediabetes dan kencing manis jenis 2

Prediabetes boleh menjadi diabetes jenis 2. Bagi diabetes jenis 2, sel-sel anda menjadi kebal kepada tindakan insulin, dan pankreas tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup untuk mengatasi rintangan ini. Akibatnya, gula bukannya bergerak ke dalam sel-sel anda di mana ia diperlukan untuk tenaga, manakala gula membina dalam aliran darah anda.

Faktor genetik, persekitaran, pemakanan, dan gaya hidup memainkan peranan dalam perkembangan diabetes jenis 2. Berat badan berlebihan boleh dikaitkan dengan perkembangan diabetes jenis 2, tetapi tidak semua orang dengan jenis 2 adalah berat badan berlebihan.

Punca-punca kencing manis semasa mengandung

Semasa hamil, plasenta menghasilkan hormon untuk mengekalkan kehamilan ibu. Namun, hormon-hormon ini sebaliknya menyebabkan rintangan insulin pada sel-sel.

Biasanya, pankreas anda bertindak balas dengan menghasilkan insulin tambahan untuk mengatasi rintangan ini. Tetapi kadang-kadang pankreas anda tidak berfungsi secara optimum. Apabila ini berlaku, terlalu sedikit glukosa masuk ke dalam sel-sel anda dan terlalu banyak penginapan dalam darah, menyebabkan diabetes gestasi.

Kesan & Komplikasi Kencing Manis

Jika anda tidak berusaha untuk menjaga dan mengawal penyakit diabetes anda hidapi, ini bermaksud anda telah bersedia untuk menghadapi pelbagai komplikasi. Diabetes boleh merosakkan hampir semua organ di dalam badan anda, termasuk:

Penyakit Jantung

Penyakit jantung dan saluran darah adalah masalah biasa bagi mereka yang tidak mempunyai diabetes. Peluang anda sebagai penghidap diabetes adalah lebih dua kali kemungkinan untuk mempunyai masalah jantung dan strok kerana tidak menjaga diabetes anda. Anda mungkin tidak menyedari tanda-tanda amaran diabetes sehingga anda mengalami serangan jantung atau strok. Masalah saluran darah di bahagian kaki anda pula boleh menyebabkan kejang kaki, perubahan warna kulit, dan rasa kebas.

Masalah Mata

Diabetes adalah punca utama bagi masalah hilang penglihatan  di kalangan orang dewasa berumur antara 20 – 74 tahun  di Amerika Syarikat. Ia boleh membawa kepada masalah mata  yang boleh menyebabkan buta jika tidak dirawat:-

 • glaukoma
 • katarak
 • retinopati diabetik, yang melibatkan saluran darah kecil di mata anda
 • Gejala: Masalah penglihatan atau kehilangan penglihatan secara tiba-tiba.

Penyakit buah pinggang

Diabetes adalah punca utama kegagalan buah pinggang di kalangan orang dewasa di Amerika Syarikat, iaitu hampir separuh daripada semua kesadalah daripada kes baru. Anda biasanya tidak perasan dengan tanda-tanda awal penyakit buah pinggang yang berkaitan dengan diabetes. Pada peringkat akhir ia boleh membuatkan tangan dan kaki anda membengkak. 

Sakit Saraf

Tahap gula dalam darah yang tinggi boleh merosakkan saraf anda apabila dibiarkan dengan begitu lama. Sebanyak 70% daripada penghidap diabetes mengalami kerosakan saraf akibat diabetes.

 • Neuropati periferal diabetes boleh menyebabkan kesakitan atau hilang deria rasa di kaki anda. Ia biasanya bermula dengan jari kaki anda dan boleh memberi kesan kepada  bahagian-bahagian badan yang lain.
 • Neuropati autonomi pula berpunca daripada kerosakan saraf yang mengawal organ-organ dalaman anda. Gejala yang berlaku termasuk masalah seksual, masalah pencernaan, masalah pundi kencing, pening dan pengsan.

Masalah Gigi

Mempunyai diabetes meletakkan anda pada risiko tinggi untuk mendapat penyakit gusi. Gusi anda mungkin menjadi merah dan bengkak dan mudah berdarah.

Kesan Diabetes ketika hamil

Kesan kencing manis semasa mengandung adalah bergantung kepada bagaimana anda menjaga diri anda. Jika anda dapat mengawal diabetis anda dengan rapi maka anda telah melakukan yang terbaik untuk diri anda dan bayi anda.

Masalah utama ialah apabila anda mempunyai terlalu banyak gula dalam darah , terdapat  risiko bahawa bayi anda akan menjadi terlalu besar. Bayi yang besar akan menyebabkan proses kelahiran dan bersalin lebih sukar dan pembedahan caesarean perlu dilakukan.

Bayi-bayi ini akan mempunyai masalah kesihatan selepas kelahiran seperti gula dalam darah yang rendah (hipoglisemia) dan jaundis. Bayi-bayi yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang mempunyai kencing manis didapati cenderung kepada obesiti dan diabetes jenis 2 di kemudian hari.  

Bagaimana untuk menentukan sama ada anda mempunyai diabetes, prediabetes atau tidak?

Doktor boleh menentukan sama ada pesakit mempunyai metabolisme normal, prediabetes atau kencing manis di salah satu daripada tiga cara pemerikasan bacaan gula dalam darah yang berbeza:

Ujian HbA1c

– sekurang-kurangnya 6.5% bermakna diabetes
– antara 5.7% dan 5.99% bermakna prediabetes
– kurang daripada 5.7% bermakna normal

Ujian Paras Glukosa Berpuasa (Fasting Plasma Glucose, FPG)

– sekurang-kurangnya 7 mmol/L (atau 126 mg/dl) bermakna diabetes
– antara 5.6 mmol/L dan  7 mmol/L (atau 100 mg/dl dan 125.99 mg/dl) bermakna prediabetes
– kurang daripada 5.6mmol/L (atau 100 mg/dl) bermakna normal

Ujian Toleransi Glukosa (Oral Glucose Tolerance Test, OGTT)

– sekurang-kurangnya 11.1 mmol/L (atau 200 mg/dl) bermakna diabetes
– antara 7.8 dan 11.1 mmol/L (atau 140 dan 199.9 mg/dl) bermakna prediabetes
– kurang daripada 7.8 mmol/L (atau 140 mg/dl) bermakna normal

Penawar Diabetes

Sesetengah orang  hanya melakukan perubahan gaya hidup yang kecil untuk menjaga gula darah mereka supaya sentiasa dalam kawalan untuk menghentikan atau pun mengurangkan komplikasi diabetes. Pesakit diabetes lain pula memerlukan ubat-ubatan atau pembedahan untuk menguruskan komplikasi utuk menghalang ianya menjadi lebih teruk.

Rawatan komplikasi hanya memberi tumpuan kepada memperlahankan kerosakan organ-organ termasuk pengambilan ubat-ubatan, pembedahan dan lain-lain. Cara yang paling penting untuk melambatkan komplikasi diabetes adalah dengan menjaga kadar gula darah anda supaya berada dibawah kawalan ialah:-

Terapi semula jadi membantu menyembuhkan diabetes

Terapi asli seperti bernafas dalam perut, kelonggaran otot progresif, imej berpandu, dan tindak balas bio boleh membantu melegakan tekanan. Tekanan emosi memberi kesan kepada tahap gula dalam darah anda. Jadi belajar untuk berehat adalah penting dalam menguruskan diabetes anda.

Sesetengah makanan tambahan semula jadi boleh memberi kesan yang merbahaya sebagai ubat kencing manis anda. Anda boleh mengambil makanan tambahan tetapi pastikan sudah mendapat pengesahan daripada doktor anda supaya tidak memberikan kesan yang buruk terhadap kesihatan anda.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan garam buluh sebagai garam masakan. Ini adalah kerana garam buluh telah terbukti berkesan oleh saintis bahawa ianya boleh meningkatkan metabolisme gula dan mengurangkan rintangan insulin. Ia merupakan petua tradisional kencing manis yang digunakan oleh bangsa Korea sejak 1300 tahun dahulu.

Perubahan gaya hidup membantu menguruskan diabetes

Sesetengah orang boleh mengekalkan bacaan gula yang normal tanpa bergantung kepada pil hospital. Untuk menguruskan diabetes dengan berkesan, anda perlu melakukan perkara berikut:

Menguruskan paras gula darah anda

Periksa paras glukosa anda dengan kerap dan pengambilan ubat dengan teratur. Imbangi pengambilan makanan anda dengan ubat-ubatan, senaman, pengurusan tekanan, dan tabiat tidur yang baik.

Rancang pemakanan seimbang

Ikuti pelan pemakanan diabetes dengan sepenuh hati demi kesihatan anda.

Bawa makanan ringan yang sihat

Menyediakan makanan ringan yang sihat dengan anda seperti kacang badam. Jangan amalkan makan snek yang tidak sihat atau hentikan terus pengambilan snek tidak sihat ini.

Bersenam secara teratur

Senaman membantu anda membakar kalori dan membantu menormalkan paras glukosa darah anda. Hasilnya akan anda rasai sendiri segala perubahan yang berlaku terhadap tubuh badan anda.

Menepati janji dengan kumpulan perubatan / kesihatan anda

Tepati janji anda untuk berubah dan mulakan kehidupan sihat anda serta berusaha dengan lebih lagi kearah itu.

Diet Untuk Pesakit Kencing Manis

Kesihatan adalah sangat penting tidak kira anda mempunyai diabetes atau tidak. Makanan yang anda pilih untuk makan dalam perubahan diet anda ini bukan sahaja untuk menguruskan diabetes, tetapi juga untuk anda merasa berapa banyak tenaga bekalan tenaga yang anda ada setiap hari.
Terdapat makanan yang sudah mengandungi semua nutrien penting yang anda perlukan dalam kadar yang betul. Sebab itulah anda perlu ambil tahu tentang pemakanan anda dengan baik.

Lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi rasa masam

Buah-buahan rasa masam dan sayur-sayuran adalah kategori makanan rendah lemak dan kalori serta penuh dengan vitamin, mineral dan serat. Ia boleh melambatkan penyerapan glukosa oleh sistem pencernaan. Perkara ini membantu untuk menstabilkan gula dalam darah. Selain itu, ia boleh membantu anda  menghalang strok, penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan beberapa jenis kanser. Namun, jus buah-buahan tidak dicadangkan sebab jus melepaskan gula buah-buahan secara ketara.

Pilih makanan berkanji yang GI rendah

Pelbagai makanan berkanji seperti kentang, nasi, pasta, roti, chapatti, naan dan pisang dan semuanya mengandungi karbohidrat. Makanan berkanji ini boleh dipecahkan kepada glukosa dan digunakan oleh sel-sel badan anda sebagai bahan api. Tetapi pesakit kencing manis perlu berhati-hati apabila mengambil makanan berkanji.

Makanan seperti nasi putih, gula putih, bubur, roti putih adalah makanan GI tinggi. Pilih makanan GI rendah seperti roti bijirin penuh, pasta gandum penuh, basmati atau nasi coklat yang mengandungi lebih banyak serat untuk kurangkan gula dalam darah selepas makan.

Daging, telur, ikan, kacang dan kekacang  

Kehilangan otot meningkatkan risiko rintangan insulin. Makanan yang tinggi dengan protein boleh membantu pembangunan otot. Ia mengandungi mineral seperti zat besi untuk menghasilkan sel-sel darah merah. Ikan seperti mackerel, salmon dan sardin, juga menyediakan omega-3, yang boleh membantu melindungi jantung. Kacang, kekacang, soya dan tauhu juga merupakan sumber protein yang sangat baik.

Teh

Teh seperti teh hijau dan teh oolong mengandungi khasiat “anti-gula” yang boleh mengurangkan penyerapan gula dari makanan. Minum teh hijau 2-5 kali sehari boleh menurunkan gula dalam darah secara berkesan. 

Menjauhi makanan yang tinggi lemak dan gula

Makanan yang tinggi lemak dan gula makanan  boleh dinikmati  sekali-sekala dalam diet yang seimbang, tetapi ingat bahawa makanan dan minuman bergula akan menambah kalori ,jadi anda mempunyai pilihan untuk mengambil yang berkalori rendah atau bebas kalori. Gunakan minyak tidak tepu untuk makanan seperti bunga matahari, biji sesawi atau minyak zaitun kerana ia lebih baik untuk jantung anda.

Ganti Garam Putih Dengan Garam Semulajadi

Garam putih yang banyak boleh membuat anda lebih berisiko mendapat tekanan darah tinggi dan strok. Masak sendiri makanan dirumah berbanding membeli diluar kerana anda dapat mengawal sendiri penggunaan garam mengikut kemahuan anda. Makanan diluar biasanya lebih sedap tetapi anda harus tahu bahawa ia mempunyai kandungan garam yang tinggi.

Selain itu, gantikan garam putih dengan garam semulajadi merupakan salah satu petua mengurangkan kencing manis.

Kesimpulan

Diabetes adalah suatu penyakit yang sangat merbahaya kerana ia boleh memberi kesan buruk terhadap kehidupan tidak kira bayi, remaja,lelaki,wanita dan orang tua. Pemakanan anda perlu dijaga dan dikawal dari sekarang sebelum anda mendapat diabetes. Seperti kata pepatah “MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI”.

Lakukan juga aktiviti fizikal dan senaman.  Ini dapat membantu menurunkan paras gula darah anda dan menjadikan anda lebih sihat kerana dapat mengeluarkan peluh. Apa yang anda lakukan dan amalkan di rumah setiap hari berkaitan dengan gula darah anda adalah lebih daripada apa yang doktor anda boleh lakukan setiap bulan semasa pemeriksaan.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis sepantas 7 hari

4 Responses

 1. Hello Dr . Allan .. Saya Dah lama x buat cheak up kat Klinik .. sy ada la salah sorang penyakit kencing manis , sy control diet je . berat badan sy pun ideal .. Cuma skrg ni sy mengalami sakit tangan belah kanan .. susah nak angkat tinggi . kadangkala terasa kebas hujung jari kaki .

  1. Hi Fadzarul, salah satu komplikasi kencing manis adalah neuropati di mana sistem saraf terjejas. Bacaan glukosa yang tinggi pada jangka masa panjang juga mengecilkan saluran darah. Akibatnya, terasa sakit tangan atau kebas-kebasan di hujung jari. Demi mengekalkan bacaan gula sihat, dicadangkan mengamalkan pemakanan kencing manis yang sihat dan memeriksa bacaan gula setiap kali lepas makan. Jika anda perlu bantuan lebih lanjut, boleh hubungi saya pada talian 0197161678. Sekian.

 2. Hello dr. Allan. Ibu saya mengalami kencing manis dan ibu jari kaki beliau telah dipotong. Semasa perjalanan dalam penyembuhan, luka tersebut lambat baik. Soalan saya, adalah gejala-gejala yang boleh mempengaruhi penyembuhan luka tersebut. (1)adakah kadar gula dalam darah terlalu tinggi kerana tidak mengambil ubat kencing manis? (2) adakah kawalan emosi juga boleh mempengaruhi luka tersebut? (3) adakah zat dalam tubuh tidak mencukupi kerana tidak lalu makan?

  1. Hi Az, 1) kadar gula yg tak terkawal melambatkan proses penyembuhan luka. 2) Emosi yg tidak baik boleh meningkatkan bacaan gula. Tetapi, bacaan gula yg terkawal boleh menstabilkan emosi sebaliknya. 3) Kebiasaan, pesakit diabetik kurang mineral yg penting seperti magnesium, potassium, manganese, chromium, zink dan vanadium. Oleh itu, kami cadangkan mengambil air garam buluh hkiii (80 jenis minerals) sebagai makanan tambahan diabetis. Cara minum, 1 sudu teh garam buluh bercampur 1500ml air, minum untuk sehari.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *