8 Makanan Menurunkan Kolesterol Yang Mudah Untuk Anda Amalkan

Makanan menurunkan kolesterol adalah untuk mengelakkan kolesterol tinggi. Setiap hari anda merupakan hari yang sangat sibuk, siapakah yang mempunyai masa untuk memasak? Itulah sebabnya ramai di antara kita bergantung kepada makanan yang diproses.

Walau bagaimanapun, makanan diproses ini terdapat kelemahan atau tidak bagus untuk kesihatan. Makanan ini sering tinggi lemak, garam, dan gula dan rendah nutrien yang baik yang anda perlukan seperti kalsium, asid lemak omega-3, dan serat. Namun, anda boleh melakukan diet yang lebih baik ke dalam pemakanan jika anda berbelanja bijak dan menyimpan makanan yang baik untuk anda.

Makanan menurunkan Kolesterol Anda

Diet yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, kacang, dan lemak yang baik boleh membantu menurunkan kolesterol jahat. Anda mungkin pernah mendengar kolesterol LDL. Tahap kolesterol LDL terlalu tinggi adalah sangat tidak baik untuk kesihatan anda.

Anda mendapat manfaat lain daripada makanan sihat ini seperti:

Untuk membantu anda membuat pilihan yang terbaik, kami berikan beberapa senarai untuk anda beli dan amalkan dan apa yang harus dielakkan.

Fokus pada makanan ini apabila anda berada di kedai runcit atau pasaraya untuk memudahkan anda memasukkan dalam senarai barangan makanan anda:

​​1. Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Cari buah-buahan dan sayur-sayuran berwarna-warni, seperti beri, oren, epal, ungu, brokoli, bayam, dan lada bel. Secara semulajadi bebas kolesterol dan rendah lemak, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah asas diet yang baik.

2. Bijirin

Oat, quinoa, barli, dan gandum keseluruhan menawarkan serat, karbohidrat kompleks, dan protein. Cari roti, pasta, dan bijirin yang dibuat dengan pelbagai biji-bijian. Pastikan anda membaca label untuk memastikan produk yang anda beli juga rendah lemak, gula, dan garam.

3. Ayam dan Daging

Pilih pemotongan ayam atau bahagian ayam tanpa kulit, dan potongan daging bersandar seperti dada ayam. Baca label untuk memastikan daging sekurang-kurangnya 92% bebas lemak.

4. Kacang dan bijian

Snek pada mereka atau gunakan sebagai garnishes dalam salad dan pasta. Stok pada varieti biasa. Apabila anda membeli mentega kacang gaya semula jadi atau mentega badam, cari produk yang mengandungi hanya kacang, atau hanya kacang dan garam. Beli kacang kaya protein seperti kacang hitam, soya, atau kacang garbanzo.

5. Susu atau Kalsium

Cari produk tenusu rendah lemak atau kurang lemak seperti yogurt, susu, dan keju, serta ikan seperti tuna, sardin, dan salmon. Sekiranya anda vegetarian, cubalah bijirin dan jus diperkaya kalsium atau diperkaya kalsium, dan sayur-sayuran berdaun hijau, untuk mengisi jurang kalsium.

Vitamin D, yang membantu anda mengambil lebih banyak kalsium, sering ditambah kepada produk tenusu, beberapa produk bijirin, dan marjerin. Ia juga dijumpai secara semulajadi di dalam ikan dan kuning telur.

Makanan kaya Omega-3:

Kebanyakan kita tidak mendapat cukup asid lemak baik dalam diet kita. Anda juga boleh mendapati lemak ini dalam ikan. Ikan air sejuk seperti salmon, tuna, halibut, herring, dan makarel mempunyai jumlah yang lebih tinggi. Anda juga boleh mencari asid lemak omega-3 tumbuhan pada walnut dan biji rami tanah.

6. Minyak Sihat dan Baik

Sesetengah minyak boleh menjadi baik untuk anda. Minyak zaitun boleh membantu meningkatkan tahap kolesterol baik(HDL) anda. Cari minyak berasaskan sayuran lain seperti canola, soya, dan bunga matahari.

7. Makanan bertenaga sterol tumbuhan

Sterol tumbuhan dan stanol adalah bahan yang membantu menghalang kolesterol daripada diserap dalam usus kecil anda. Mereka dijumpai secara semulajadi dalam makanan dalam jumlah kecil sahaja. Anda boleh mendapatkan beberapa sterol tumbuhan daripada kekacang, tetapi hanya 2 gram sehari yang disyorkan untuk orang yang mempunyai kolesterol tinggi.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak, cari makanan diperkaya sterol seperti marjerin, yogurt atau susu rendah lemak, jus buah, dan beberapa bijirin. Pastikan anda membaca label untuk memastikan makanan tidak juga tinggi lemak dan gula.

8. Garam Buluh

Garam buluh merupakan makanan kesihatan semula jadi yang kaya dengan pelbagai sumber mineral dan unsur surih yang diperlukan oleh tubuh badan anda. Bukan itu sahaja, garam buluh juga telah terbukti secara saintifik dapat mencegah pelbagai penyakit. Ini bermaksud anda dapat mencegah diri anda dari meningkatkan kolesterol jahat dalam badan anda, dan sekali gus dapat mencegah dari pelbagai penyakit termasuk penyakit kronik seperti kanser jika diambil lebih awal semasa anda sihat dan mengamalkannya. Kami amat mengesyorkan anda mengambil dan mengamalkan garam buluh bermula dengan menggantikan garam biasa dirumah anda yang lebih cenderung menyumbang pelbagai penyakit kepada anda.

Makanan Yang perlu Dihindari

Secara umum, elakkan barangan yang mempunyai perkara-perkara ini dan kelihatan tinggi pada senarai ramuan label makanan:

Lemak TRANS

Ini adalah buruk bagi anda dan boleh didapati dalam makanan ringan seperti pastri, cookies, keropok, dan beberapa jenis marjerin. Baca fakta pemakanan pada label untuk melihat semua lemak dalam produk. Makanan lain yang sering diisi dengan lemak trans seperti biskut, popcorn, gula-gula berisi krim, donat, makanan cepat saji, dan pizza beku.

Garam

Sodium atau garam terlalu banyak boleh membantu meningkatkan tekanan darah anda. Anda mungkin sudah tahu dan tidak lagi mempunyai terlalu banyak makanan dalam tin dan makanan ringan. Tetapi anda juga perlu tahu ia juga boleh terdapat didalam roti, potongan daging, pizza, ayam, dan beberapa sandwic makanan cepat segera. Cuba untuk tidak mendapatkan lebih daripada 2,300 hingga 2,400 miligram setiap hari. Garam biasa ini sangat merbahaya pada kesihatan berbanding garam buluh yang dipenuhi dengan sumber mineral yang diperlukan badan anda.

Gula

Ya, ia sangat sedap. Tetapi terlalu banyak boleh menyebabkan masalah dengan berat badan, penyakit jantung, dan diabetes serta kolesterol. Lebih mudah berkata daripada melakukan, tetapi cuba untuk menghadkan berapa banyak gula anda dalam makanan dan minuman. Anda mungkin tahu mengenai ini seperti soda, teh manis, gula-gula, kek, cookies, dan ais krim, antara lain.

Tetapi adakah anda tahu gula ditambah ke sesuatu makanan atau minuman yang anda tidak pernah fikirkan, dari sos spageti hingga makanan segera? Baca label dan di sini adalah gula tambah biasa yang boleh diperiksa:

Makanan yang mempunyai satu atau lebih daripada perkara-perkara yang disenaraikan tinggi pada senarai ramuan mungkin mempunyai banyak gula. Bacalah label makanan mengenai bahan-bahan yang disenaraikan mengikut berat, dari yang paling kurang sehingga sangat membantu untuk memberi tumpuan kepada tiga hingga lima bahan pertama. Berhati-hati dengan makanan yang disediakan dan makanan yang mempromosikan satu bahan tertentu.