HKIII

15 Makanan Untuk Pesakit Buah Pinggang Amalkan

Sebelum kita pergi ke bahagian makanan untuk pesakit buah pinggang, berikut merupakan antara penyebab terjadinya penyakit buah pinggang. Tingkah laku dan makanan yang anda pilih untuk makan, merupakan faktor terjadinya sakit buah pinggang. Justeru itu, anda seharusnya menjaga pemakanan anda sebaik yang mungkin. Cara pemakanan anda adalah penentu masa depan anda sendiri sama ada anda akan memperolehi penyakit kronik atau tidak.

Punca-punca sakit buah pinggang

Buah pinggang anda mungkin kecil, tetapi mereka melakukan banyak fungsi penting yang membantu mengekalkan kesihatan keseluruhan tubuh badan anda, termasuk penapisan sisa dan cecair berlebihan dari darah anda. Penyakit buah pinggang serius boleh mengakibatkan kegagalan buah pinggang lengkap dan keperluan untuk rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang untuk terus hidup. Walaupun rawatan yang berkesan tersedia untuk banyak penyakit buah pinggang, ramai individu tidak menyedari bahawa penyakit buah pinggang dapat memberikan impak yang negatif.

Terdapat dua punca utama kegagalan buah pinggang, yang juga dikenali sebagai penyakit akhir buah pinggang atau ESRD, ini adalah diabetes dan tekanan darah tinggi. Banyak ubat berkesan untuk merawat tekanan darah tinggi. Di samping itu, perubahan gaya hidup yang sihat, seperti kehilangan berat badan dan senaman yang kerap dan makanan untuk pesakit buah pinggang sering membantu untuk mengawal, dan bahkan dapat membantu mencegah tekanan darah tinggi.Kawalan gula dalam darah dengan teliti dalam penderita diabetes membantu mencegah komplikasi seperti penyakit buah pinggang, penyakit jantung koronari dan strok.

Dengan kata lain, rawatan hanya boleh membantu melambatkan penyakit dan memanjangkan hayat. Penyakit buah pinggang peringkat akhir berlaku apabila kira-kira 90 peratus fungsi buah pinggang telah hilang. Orang yang mengalami kegagalan buah pinggang mungkin akan mengalami loya, muntah, kelemahan, keletihan, kekeliruan, kesukaran menumpu dan kehilangan selera makan. Ia boleh didiagnosis melalui ujian darah dan air kencing. Sebab itu, makanan untuk pesakit buah pinggang amat penting untuk diambil.

Makanan untuk pesakit buah pinggang

Sudah terbukti keberkesanannya, mengambil makanan yang baik dapat memberikan kesihatan tubuh badan dan dapat mengelakkan dari sebarang penyakit yang kronik dan merbahaya. Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang, anda harus berunding dengan pakar diet khas untuk buah pinggang dan mengikuti diet yang sesuai. Pelan makananan yang sesuai boleh membantu anda meningkatkan pengambilan nutrien dan antioksida.  Makanan untuk pesakit buah pinggang ini adalah baik untuk semua orang, bukan hanya yang mempunyai penyakit buah pinggang. Jadi dengan mengamalkan makanan ini anda akan membantu orang yang tersayang hidup lebih sihat. Antara makanan yang sesuai adalah:-

1. Buah epal

Ia tinggi dengan serat, anti-radang, membantu mengurangkan kolesterol, mencegah sembelit, melindungi daripada penyakit jantung dan mengurangkan risiko kanser. Epal boleh dimakan mentah atau dimasak. Untuk menambah manfaat kesihatan amalkan minum cuka epal atau cider. Makanan untuk pesakit buah pinggang ini amat mudah untuk ditemui.

2. Blueberry

Warna biru beri ini diperoleh daripada sebatian antioksida yang dipanggil anthocyanidins. Ia adalah yang terbaik kerana sebatian semula jadinya yang mengurangkan keradangan dan mempunyai banyak vitamin C dan serat. Ia juga mengandungi mangan, iaitu menyumbang kepada tulang yang sihat. Makanan untuk pesakit buah pinggang ini boleh ditambahkan bersama bijirin pagi, jadikan sebagai minuman smoothie atau nikmati muffin beri biru.

3. Minyak Zaitun

Kajian telah menunjukkan bahawa penduduk di negara yang menggunakan minyak zaitun berbanding minyak jenis lain cenderung untuk mempunyai kadar yang lebih rendah menghidap kanser dan penyakit jantung. Ini dipercayai disebabkan oleh banyak komponen baik minyak zaitun iaitu asid oleik, sejenis asid lemak anti-radang yang melindungi terhadap pengoksidaan, polyphenols dan sebatian antioksida yang mencegah keradangan dan pengoksidaan. Gunakan minyak zaitun asli untuk lebih khasiat pengoksidaan. Minyak zaitun boleh digunakan dalam masakan atau untuk membuat salad, roti dan perapan daging.

4. Raspberry

Raspberi mengandungi sebatian yang dipanggil asid ellagic, yang membantu meneutralkan radikal bebas. Warna merah raspberi yang datang dari antioksida dikenali sebagai anthocyanins. Raspberi penuh dengan serat, vitamin C dan mangan. Ia mengandungi asid folik dan vitamin B. makanan untuk pesakit buah pinggang ini mempunyai ciri-ciri yang membantu menghentikan pertumbuhan sel kanser dan pembentukan tumor. Tambah raspberi segar pada bijirin, atau jadikan sebagai minuman smoothie.

5. Strawberi

Strawberi kaya dengan dua jenis antioksida, dan ia mengandungi banyak vitamin C, mangan dan serat. Ia bersifat anti-radang dan anti-kanser dan juga membantu menjaga kesihatan jantung. Makanan untuk pesakit buah pinggang ini boleh juga dinikmati bersama bijirin atau smoothie. Tambah jem strawberi di atas kek dan ia pastinya pencuci mulut yang sangat lazat.

6. Ceri

Ceri mengandungi antioksida dan fitokimia yang melindungi jantung dan mengurangkan keradangan. Ceri segar sedap dimakan begitu sahaja selain dibuat pai ceri, kek keju ceri, dan juga sos ceri. Ia merupakan makanan untuk pesakit buah pinggang yang sedap untuk dinikmati.

7. Anggur Merah

Warna merah anggur berasal daripada beberapa jenis flavonoids yang baik untuk jantung kerana ia menghalang pengoksidaan dan mengurangkan peluang pembekuan darah. Flavonoid dalam anggur ialah resveratrol yang boleh meningkatkan oksida nitric. Makanan untuk pesakit buah pinggang ini boleh merehatkan otot dalam saluran darah untuk pengaliran yang lebih baik. Flavonoid juga membantu melindungi anda daripada kanser dan mencegah keradangan. Memilih makanan yang berwarna merah atau ungu mengandungi flavonoid yang tinggi.

8. Kobis

Kobis mengandungi fitokimia iaitu sebatian kimia yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran tertentu sahaja. Fitokimia bekerja untuk memecahkan radikal secara bebas. Fitokimia dipercayai mampu memerangi kanser dan menyokong kesihatan kardiovaskular. Kobis ialah sayuran yang murah dan sangat  baik untuk diet, kerana ia tinggi dengan vitamin K, C , B6, serat dan asid folik, namun ia rendah kalium, jadi ia sangat sesuai untuk dijadikan makanan untuk pesakit buah pinggang. Jika anda mengikuti diet dialisis, tambah kobis ke dalam coleslaw atau takoyaki.

9. Bunga Kobis

Satu lagi makanan sihat untuk buah pinggang ialah bunga kobis . Ia adalah sayuran cruciferous yang mengandungi vitamin C, folat dan serat. Selain itu ia mengandungi sebatian yang membantu hati meneutralkan bahan toksik. Bunga kobis boleh dimakan mentah sebagai salad, dikukus atau direbus atau ianya juga boleh dihancurkan sebagai ganti kentang lecek.

10. Lada Benggala merah

Lada benggala merah adalah pilihan yang baik kerana ia rendah dengan kalium. Di samping itu, ia menambah warna dan rasa dalam hidangan selain mengandungi vitamin A, C, B6, asid folik dan serat. Ia juga mengandungi lycopene antioksida, yang melindungi terhadap beberapa jenis kanser. Jika anda mengikuti diet untuk buah pinggang,  ia adalah mudah untuk menambah cili benggala merah untuk pelan makanan anda.

11. Bawang Putih

Bawang putih adalah baik untuk mengurangkan keradangan dan menurunkan kolesterol. Ia juga mempunyai antioksida dan anti-pembekuan. Jika anda mengikuti diet dialisis, gunakan serbuk bawang putih dan bukannya garam bawang putih untuk menambah rasa untuk makanan tanpa menambah natrium tambahan. Bawang putih boleh digunakan dalam banyak hidangan, contohnya daging, sayur-sayuran atau sos tomato.

12. Bawang Merah

Satu lagi yang digunakan sebagai perasa ialah bawang merah. Bawang penuh dengan flavonoid, terutamanya quercetin. Flavonoid adalah bahan kimia semula jadi yang menghalang lemak dalam saluran darah dan menambah pigmentasi kepada tumbuh-tumbuhan. Quercetin adalah antioksida yang dipercayai membantu mengurangkan penyakit jantung dan melindungi daripada banyak jenis kanser. Ia juga mempunyai ciri-ciri anti-radang. Bawang rendah kalium, ia juga mengandungi kromium, sejenis mineral yang membantu badan dengan metabolisme lemak, protein dan karbohidrat.

13. Putih Telur

Putih telur mengandungi protien yang tulen. Ia protein berkualiti tinggi dan mempunyai semua asid amino yang penting. Putih telur mempunyai kurang fosforus daripada sumber protein lain, seperti kuning telur atau daging.

14. Ikan

Satu lagi sumber protein berkualiti tinggi adalah ikan. Anda disyorkan bahawa menambah ikan dalam pelan makanan 2 atau 3 kali seminggu. Ikan mengandungi lemak anti-radang yang dipanggil omega-3. Ia membantu mencegah penyakit seperti kanser dan penyakit jantung. Ia juga membantu mengurangkan kolestrol yang tidak baik dan meningkatkan HDL atau kolesterol baik. Antara Jenis-jenis ikan yang ada omega-3 ialah ikan salmon, ikan tuna dan ikan kembung.

15. GlucoDNA

Pengaktifan SIRT1 yang berfungsi didalam GlucoDNA merupakan sebahagian daripada keluarga enzim sirtuin, yang terlibat dalam mengawal selia pelbagai proses biologi, termasuk metabolisme selular, pembaikan DNA, ketahanan terhadap tekanan oksidatif dan penuaan selular. GlucoDna mempunyai sifat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan keradangan pada buah pinggang dan mengawal metabolisme serta keseimbangan tenaga dalam sel. GlucoDna juga dapat membantu sel membuang komponen yang rosak atau tidak berfungsi. Hal ini dapat membantu mengekalkan kesihatan dan fungsi sel buah pinggang anda.

Makanan untuk pesakit buah pinggang elakkan

Untuk mengekalkan tubuh badan dan buah pinggang yang sihat amatlah mudah. Jika anda mengambil langkah dan insiatif yang betul, anda mungkin mampu menjaga tubuh badan lebih-lebih lagi buah pinggang anda. Anda perlu mengelakkan makanan yang boleh merosakkan buah pinggang anda. Berikut merupakan makanan atau minuman yang tidak bagus untuk buah pinggang anda terutamanya kepada pesakit buah pinggang:-

  • Soda. Kajian telah menghubungkan soda kepada keadaan seperti osteoporosis, penyakit buah pinggang, sindrom metabolik dan masalah pergigian. Pemgambilan minuman ini boleh meningkatkan risiko diabetes selain ia dapat mereputkan gigi.
  • Makanan diproses. Daging yang diproses boleh menjadi sumber utama natrium dan juga nitrat, yang telah dikaitkan dengan kanser. Pilih ayam atau selalu memilih daging rendah natrium, rendah nitrat.
  • Mentega. Mentega diperbuat daripada lemak haiwan dan mengandungi kolesterol, kalori dan tahap lemak tepu yang tinggi. Margarin diperbuat daripada minyak sayuran dan lebih tinggi dalam lemak, tetapi mungkin bukan pilihan yang lebih baik kerana ia sering mengandungi lemak trans
  • Mayonis bukan sahaja kalori yang tinggi, ia juga mengandungi tahap lemak tepu yang tinggi. Ianya s lebih tinggi dalam natrium dan gula, dan mungkin mengandungi tambahan lain.
  • Makanan sejuk beku. Cari makanan yang rendah garam atau gantikan dengan garam buluh dan elakkan makanan beku dengan menambah gula, pengisi atau bahan tambahan lain.
About the Author

HKIII Team

Tags: