Otak Manusia

Otak manusia adalah organ yang paling kompleks yang berperanan untuk mengawal fungsi tubuh. Apabila berlaku serangan strok dan darah tidak dapat sampai ke kawasan otak, secara automatik beberapa fungsi tubuh akan terjejas. Kesan strok terhadap tubuh badan manusia berbeza-beza bergantung kepada lokasi berlakunya salur darah tersumbat dan berapa banyak tisu otak yang terlibat. Makanan untuk pesakit strok memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit kronik ini.

Otak kanan

Satu bahagian otak akan mengawal anggota badan yang berlawanan. Oleh itu, jika serangan strok berlaku di bahagian kanan otak, maka anggota badan di bahagian kiri yang akan terjejas termasuklah bahagian kiri wajah. Strok otak kanan akan menyebabkan salah satu atau semua daripada kesan yang berikut:

  • Lumpuh bahagian kiri anggota badan
  • Masalah penglihatan
  • Tindak balas yang pantas
  • Hilang ingatan

Otak kiri

Sekiranya otak kiri pula yang mengalami strok, sudah tentu bahagian kanan tubuh pesakit akan kehilangan fungsinya. Pesakit akan mengalami kesan-kesan seperti:

  • Lumpuh bahagian kanan anggota badan
  • Masalah dalam pertuturan atau bahasa
  • Tindak balas yang lambat
  • Hilang ingatan

Batang otak atau tunjang

Strok juga boleh berlaku di bahagian tunjang atau batang otak. Strok di bahagian ini mampu melumpuhkan fungsi seluruh anggota badan bergantung kepada seteruk mana serangan strok itu berlaku. Bukan itu sahaja, strok di bahagian batang otak juga memungkinkan pesakit berada dalam keadaan merbahaya di mana pesakit hilang upaya untuk bertutur serta lumpuh anggota badan dari paras leher ke bawah.

Faktor risiko terjadinya angin ahmar

Strok akan mengakibatkan pelbagai masalah yang akan anda hidapi. Jika ianya tidak dicegah ia mungkin boleh mengakibatkan maut. berikut merupakan beberapa faktor terjadinya strok:

Tekanan darah tinggi

Keadaan perubatan atau penyakit yang boleh menyebabkan strok adalah tekanan darah tinggi. Ini kerana tekanan darah yang terlalu tinggi boleh menyebabkan pembuluh darah di otak dipecahkan dan kemudian menyebabkan strok. Merokok, makan garam yang kerap, dan minum terlalu banyak alkohol semuanya boleh meningkatkan tekanan darah. Bagi makanan untuk pesakit strok, anda boleh mengurangkan makanan yang tidak sihat bagi menurunkan tekanan darah.

Kolesterol yang tinggi

Kolesterol yang tinggi juga boleh menjadi faktor risiko strok, kerana kolesterol tinggi dalam darah boleh membentuk deposit lemak atau plak di dinding saluran darah. Deposit lemak ini  boleh menghalang aliran darah ke otak, menyebabkan strok, lebih-lebih lagi strok iskemia.

Penyakit jantung

Gangguan jantung boleh meningkatkan risiko strok. Sebagai contoh, penyakit jantung koronari (CAD), yang boleh meningkatkan risiko strok. Keadaan jantung yang lain, seperti kecacatan injap jantung, denyutan jantung tidak teratur termasuk fibrilasi atrium, boleh membentuk bekuan darah yang boleh menyumbat saluran darah di otak dan akan menyebabkan strok.

Diabetes

Mempunyai diabetes atau kencing manis boleh meningkatkan risiko strok dan boleh menjadikan strok lebih teruk. Diabetes adalah satu keadaan yang menyebabkan gula darah tinggi sehingga gula masuk ke dalam sel-sel tubuh. Diabetes cenderung berlaku bersama-sama dengan tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi yang semuanya meningkatkan risiko strok.

Obesiti

Menjadi berat badan berlebihan atau obes boleh meningkatkan jumlah kolesterol, meningkatkan tekanan darah, dan menjadi faktor risiko diabetes. Apabila penyakit ini berlaku, risiko untuk mendapat strok adalah tinggi. makanan untuk pesakit strok memainkan peranan dalam menangani isu obes ini. Anda seharusnya bijak dalam memilih makanan yang sihat.

Merokok

Merokok dipercayai merupakan risiko strok kerana ia boleh mencederakan saluran darah dan mempercepat pengerasan arteri. Karbon monoksida dalam asap rokok mengurangkan jumlah oksigen dalam darah. Asap rokok boleh meningkatkan risiko strok berbanding orang yang tidak merokok.

Minum Alkohol

Minum terlalu banyak alkohol boleh meningkatkan tekanan darah, dan mampu meningkatkan risiko strok. Ia juga meningkatkan tahap trigliserida, suatu bentuk kolesterol, yang boleh mengeras pada arteri.

Kurangnya Kegiatan Fizikal

Kekurangan Aktiviti Fizikal atau senaman dapat meningkatkan berat badan, yang dapat menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kadar kolesterol. Tidak aktif juga merupakan faktor risiko diabetes, yang semuanya adalah faktor risiko strok.

12 makanan untuk pesakit strok Amalkan

Makanan yang sihat merupakan faktor tahap kesihatan anda yang baik. Amalan pemilihan dalam makanan yang sihat amat penting bagi menjamin kesihatan anda. Makanan untuk pesakit strok merupakan satu makanan yang sihat dan mudah untuk diamalkan. Berikut merupakan 12 makanan untuk pesakit strok:

makanan untuk pesakit strok

1. Buah Mangga

Selain vitamin C, mangga juga kaya dengan potassium. Kalium banyak terdapat dalam mangga. Setiap 100 gram mangga mengandungi kalium 189 mg. Dengan memakan mangga harmonik yang sangat kecil sekurang-kurangnya 250 gram, atau mangga sederhana 200-250 g, kalium 400 mg sehari, akan anda dapat penuhi.

2. Buah Tembikai

Keupayaan tembikai untuk mengoksidasi kolesterol yang terlekat pada dinding saluran darah yang dikaitkan dengan pengurangan risiko atau pencegahan serangan jantung dan strok. Ia amat sesuai bagi makanan untuk pesakit strok kerana bukan sahaja khasiat yang anda akan peroleh, tetapi buah ini amat lazat lazat untuk dimakan.

3. Pisang

Makanan untuk pesakit strok yang sesuai adalah buah pisang. Selain menghalang, pisang juga dapat membantu memulihkan keadaan pesakit strok. Mengkonsumsi 3 biji pisang setiap hari boleh mengurangkan risiko strok. Kita memerlukan 1,600mg kalium untuk mencegah strok, dan pisang mempunyai 500mg kalium, kalium diperlukan untuk mencegah dan mencairkan gumpalan darah sebagai penyebab strok.

4. Buah epal dan pir

Buah-buahan yang mempunyai warna yang terang merupakan makanan untuk pesakit strok yang sesuai. Selain khasiatnya yang tinggi, warna yang terang mampu menarik minat seseorang untuk memakan buah-buahan tersebut.

5. Ubi merah

Ubi merah adalah jenis bijirin yang kaya dengan nutrien. Ia jarang sekali untuk mendengar nama ubi jenis ini. minum jus ubi merah ini boleh menurunkan tekanan darah dan mengatasi strok. ia merupakan makanan untuk pesakit strok yang sesuai kerana ia mengandungi nitrat yang tinggi.

6. Jeruk dan Kiwi

Buah jeruk dan kiwi mengandungi vitamin C tinggi, 100 gram jeruk mengandungi 54mg vitamin C, dan 100gram kiwi juga mengandungi vitamin C 100gram. Buah-buahan ini mengandungi antioksidan tinggi, lutein, beta karoten dan kalium yang sesuai untuk pesakit strok dan sangat baik untuk mengawal tekanan darah. Ia merupakan diet ataupun makanan untuk pesakit strok yang sesuai kerana banyak khasiat yang akan anda perolehi melalui buah ini.

7. Kulit manggis

Siapa yang sangka kulit buah manggis mengandungi antioksidan yang sangat tinggi dan berfungsi untuk menangkis radikal bebas dan aliran darah, yang mana satu punca strok adalah disebabkan oleh gumpalan darah. Kulit manggis ini amat sesuai untuk dijadikan makanan untuk pesakit strok.

8. Buah kurma

Makanan untuk pesakit strok yang seterusnya adalah kurma. Ternyata kandungan nutrien yang terkandung dalam kurma sangat tinggi, termasuk 100 gram kurma mengandung vitamin A 50 IU, tanin 0.09 mg, dan kalium 666mg. Sementara itu, tiamin sangat penting untuk sel-sel saraf, dan niacin mengekalkan fungsi normal saraf.

9. Buah ara

Buah ini amat jarang kedengaran, akan tetapi khasiat yang terkandung dalam buah ini amat sesuai untuk dijadikan makanan untuk pesakit strok. Buah ini mempunyai kalium dan mineral yang dapat menurunkan tekanan darah selain mampu mengawal berat badan.

10. Anggur

Anggur memiliki kandungan gizi yang kaya, selain isinya yang mengandungi kalium, bijinya turut mengandungi endungeoned pycnogenol, zat penguat kologen yang boleh melenturkan pembuluh darah dan mampu mencegah strok. Kulit anggur juga sangat kaya akan flavonoid yaitu zat yang mampu menghapus radikal bebas, kerana kulit anggur mengandung zat oksidan lebih tinggi dibanding dengan vitamin C.

11. Buah Alpukat

Makanan untuk pesakit strok yang seterusnya adalah avocado kerana ia mengandung Lemak tak tepu dan potasium yang  dapat membantu menurunkan tekanan darah. Dan Juga mengandung kalium yang fungsinya sama iaitu dapat menurunkan tekanan darah

makanan untuk pesakit darah tinggi

12. Garam buluh  

Sudah terbukti garam buluh ini mempunyai khasiat yang tinggi. ia bukan sahaja mampu mencegah penyakit strok ini, tetapi ia juga mampu mencegah penyakit-penyakit yang kronik seperti darah tinggi, masalah kolesterol, kencing manis dan sebagainya. Garam buluh ini mengandungi hampir 70-80 jenis mineral dan unsur surih yang penting untuk mengekalkan kehidupan yang sihat selain daripada mengoptimumkan fungsi dan penyerapan nutrien lain.

Adakah makanan untuk pesakit strok sukar ditemui?

Jawapannya adalah tidak. Hal ini kerana buah-buahan yang telah disenaraikan diatas merupakan antara jenis buah-buahan tempatan seperti pisang, anggur dan sebagainya, serta garam buluh juga mudah untuk anda dapatkan. Jika anda mahu garam buluh dengan segera, KLIK SINI.  

Oleh itu, anda wajar menitik beratkan tentang kesihatan anda jika mahu mencegah penyakit strok. Anda seharusnya bijak dalam memilih makanan untuk pesakit strok bagi mengelakkan sebarang kemudaratan. Ambil langkah mudah dengan menjaga pemakanan anda. Makan sebanyak mungkin setiap hari berdasarkan pemilihan anda antara 12 jenis makanan yang kami cadangkan. Jika anda menjaga pemakanan anda dengan baik, anda pasti dapat mengawal dan menjamin tahap kesihatan anda.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *