[uap-landing-commission slug=’awareness’]

MAKANAN UNTUK PESAKIT DIABETES

Adakah pesakit kencing manis boleh makan seperti orang biasa tanpa kencing manis? Jika tidak boleh, apa yang perlu saya lakukan?

Jawapan saya adalah …

YA, ANDA BOLEH MAKAN APA-APA SAJE..!!!

Salam para pembaca, nama saya Allan, pakar pemakanan syarikat Garam Buluh HKIII. Ya, anda tidak salah mendengar. Sebenarnya, pesakit kencing manis boleh makan apa sahaja jenis makanan jika dos setiap jenis makanan diatur secara saintifik. Konsep pemakanan ini telah diakui oleh Persatuan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Universiti Harvard. Bagi mereka yang ada kencing manis, anda boleh cuba amalkan cara ini; manakala bagi mereka tanpa kencing manis, anda digalakkan untuk SHARE info sihat ini kepada mereka yang memerlukan. Sama-sama kita sebarkan kasih sayang kepada 4.6 juta pesakit kencing manis di Malaysia!

Apa itu kencing manis?

Kencing manis atau nama lainnya Diabetes Mellitus Jenis 2  adalah salah satu penyakit tidak berjangkit yang bahaya yang semakin meningkat di seluruh dunia.

Apa patut saya buat?

Mereka yang didiagnosis dengan intoleransi glukosa atau kencing manis, tidak tahu apa yang perlu dilakukan mengenai diet mereka. Dalam erti kata lain, mereka tidak tahu di mana untuk bermula. Sesetengah daripada mereka tidak tahu bahawa pengambilan makanan memainkan peranan yang penting dalam mengawal glukosa darah.

Kelaziman

Menurut Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2011 melaporkan bahawa kelaziman diabetes sebanyak 15.2% dan 20.8% untuk orang dewasa yang berumur lebih daripada 18 tahun dan 30 tahun di Malaysia.

Di kalangan orang dewasa yang berumur lebih daripada 18 tahun, kelaziman itu adalah paling tinggi pada kaum India (24.9%) diikuti oleh kaum Melayu (16.9%) dan kaum Cina (13.8%).

Matlamat Utama

Matlamat utama gaya pemakanan yang disyorkan adalah untuk membantu:-

 • Mencapai dan mengekalkan paras gula dalam darah dalam julat normal atau hampir normal.
 • Mencegah atau melambatkan perkembangan komplikasi kronik.
 • Meningkatkan kualiti hidup.

Cara Pemakanan Pesakit Kencing Manis

Terdapat beberapa faktor juga yang perlu diambil kira:-

 1. Menggalakkan makan pada waktu yang tepat, makan dengan kerap (Elakkan melangkau waktu makan)
 2. Hadkan pengambilan gula
 3. Dapatkan diet yang seimbang dan sihat (Campuran karbohidrat kompleks, serat, sumber protein tanpa lemak dan lemak baik)
 4. Berhati-hati dengan saiz hidangan yang diambil
 5. Menjadi lebih aktif secara fizikal

Makanan telah terbukti sebagai salah satu komponen utama yang mempengaruhi  tahap glukosa darah pada pesakit diabetes. Oleh itu, perhatian yang lebih perlu diberikan kepada makanan yang kita makan, terutamanya karbohidrat.

Diet dan pemakanan untuk pesakit kencing manis

Apa itu karbohidrat?

images (11)

Karbohidrat adalah salah satu sumber utama nutrien dalam diet kita dan ia menyediakan tenaga untuk otak dan badan kita juga.

Apabila  karbohidrat diambil, ia akan dipecahkan kepada gula atau glukosa dalam aliran darah. Bagi pesakit diabetes, makanan yang mengandungi karbohidrat memainkan peranan penting dalam mengurus atau mengawal tahap gula dalam darah.

Terdapat enam kumpulan makanan yang mengandungi karbohidrat seperti:-

 1. Bijirin, roti, mi, makanan berasaskan tepung (roti canai, capathi, biskut dan pasta)
 2. Kekacang (kacang, lentil, kacang panggang, kacang hijau)
 3. Buah-buahan (semua jenis buah-buahan)
 4. Susu dan produk tenusu yang lain (semua jenis susu dan yogurt)
 5. Sayur-sayuran berkanji (jagung, kentang, keladi, labu, ubi kayu)

Pelan diet perlu dilihat secara individu mengikut jenis diabetes  termasuk Jenis 1 kencing manis, diabetes jenis tahap 2, dan kencing manis semasa mengandung. Ini kerana kaedah yang paling sesuai untuk setiap orang mungkin berbeza.

Senarai dan cara pemakan pesakit diabetes

Pemakanan untuk pesakit kencing manis amat penting untuk dikawal dan dijaga. Jika anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan, anda boleh merujuk kepada pelan menu di bawah sebagai resepi diet terutamanya untuk pesakit kencing manis:-

Jadual Pemakanan Pesakit Kencing Manis 1500kcal

Waktu Makan Pilihan Makanan
Sarapan pagi

(Makan dalam jangka masa 2 jam selepas bangun)

Oat dengan susu

+6 sudu oat dengan 4 sudu besar susu tepung

+Salad berdaun hijau (Salad, timun, lobak merah, tomato ceri dan bawang)

+ Satu telur rebus keras

+ Satu sudu teh minyak zaitun

Makan Tengah Hari

(4 Jam selepas sarapan pagi)

beras perang/ nasi putih (satu mangkuk nasi Cina / 3 senduk)

+ Separuh Plat daripada tumis sayur-sayuran hijau

+ ayam goreng kilas/ ikan stim (satu saiz sawit)

+ 1 hidangan buah-buahan

Minum Petang 3 keping biskut (serat yang tinggi lebih baik)

+ Kopi  / teh (dengan satu sudu teh gula-jika perlu)

Makan Malam

( 4 Jam sebelum tidur)

Spaghetti (satu mangkuk nasi  atau 3 senduk)

+ ikan bakar / dada ayam (1 ½ sawit saiz)

+ Kukus sayur-sayuran berdaun hijau pilihan anda + 1 hidangan buah-buahan

Oat  termasuk dalam diet kencing manis

download (2)

Kemasukan oat, sayur-sayuran dan buah-buahan ke dalam diet pesakit kencing manis adalah disebabkan oleh kandungan serat yang tinggi, serat dapat membantu tahap kawalan gula darah dengan mengurangkan kenaikan mendadak gula darah. Pemilihan oat bagi pemakanan pesakit diabetes amat digalakkan. Selain itu, serat juga akan melambatkan pengosongan gastrik di mana ia akan mengurangkan kenaikan gula darah dan anda tidak akan berasa lapar. Selain itu, kajian juga menunjukkan bahawa serat boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.

Kaedah memasak yang paling baik ialah masakan secara kukus, panggang, bakar, dan gril, serta makanan goreng kilas dengan jumlah minimum minyak dan berasaskan sup.

Salah satu sebab berlaku rintangan insulin adalah kerana lemak badan yang tinggi, di mana ia akan menyebabkan insulin menjadi kurang sensitif kepada sel, dan akan menyebabkan gula darah meningkat. Individu yang gemuk atau obes perlu menguruskan berat badan mereka dengan makanan dapat kurangkan kencing manis. Oleh itu, dengan mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi lemak atau makanan berminyak, ia akan mengurangkan pengambilan kalori.

Buah-buahan mengandungi karbohidrat (fruktosa)

images (12)

Ya, buah-buahan mengandungi karbohidrat, tetapi ia juga mengandungi serat, vitamin dan mineral yang penting untuk badan kita juga terutama bagi pemakanan untuk pesakit diabetes. Oleh itu, buah-buahan perlu dimasukkan dalam diet seseorang terutama didalam pemakanan pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, buah-buahan perlu terhad kepada dua hidangan sehari. Ia perlu diambil dua kali setiap hari di mana anda perlu agihkan kepada dua makanan yang berbeza. Buah-buahan bukanlah hanya sebagai makanan bagi pesakit kencing manis tetapi ia juga bertindak sebagai ubat-ubatan semula jadi untuk mengawal gula darah anda kerana badan anda tidak memerlukan gula yang berlebihan.

Sila rujuk jadual pemakanan bagi resepi pemakanan buah-buahan untuk pesakit kencing manis dibawah bagi saiz bahagian untuk satu hidangan:-

Jenis Buah Saiz Hidangan
Oren/epal/pir/pic 1 hidangan kecil (saiz bola tenis)
Duku/langsat/anggur/longan 8 biji
betik/tembikai susu/ tembikai 1 potong
jambu ½ biji
Mangga/Pelam ½ hidangan kecil (100g)
Pisang 1 hidangan kecil (60g)
Rambutan 5 biji
Durian 2 ulas
Cempedak 4 ulas

Indeks Glisemik (GI)

5214876_orig

Untuk memilih makanan dengan bijak, kita perlu tahu apa itu Indeks Glisemik (GI). Indeks Glisemik (GI) adalah panduan untuk menilai jenis karbohidrat dan kesannya pada paras gula dalam darah. Seperti gambar diatas, makanan yang mempunyai nilai GI kurang daripada 55 merupakan makanan yang lebih lambat menjadi glukosa dalam darah, ia boleh diambil oleh pesakit diabetes tanpa kerisauan. Makanan bernilai GI antara 56-69 dipanggil GI sederhana. Manakala makanan yang mudah ditukar menjadi glukosa dalam darah pula dipanggil GI tinggi apabila nilai GI lebih daripada 70.

MAKANAN BAGI PESAKIT KENCING MANIS

bh_20141018_grafik1sdt_1325650

Pinggan Sihat Bagi Penderita Kencing Manis

Pinggan anda boleh dibahagi kepada 4 bahagian seperti atas:-

 • 1/4 Buah-buahan
 • 1/4 Sayur-sayuran
 • 1/4 Bijirin dan hasil bijirin / Karbohidrat
 • 1/4 Daging/Protein seperti ikan, ayam, daging, telur, tauhu

Sekiranya sukar untuk mendapatkan buah-buahan yang sesuai untuk diabetes, anda boleh cuba aturan seperti berikut sebagai makanan untuk elak kencing manis, iaitu:-

 • 1/2 Sayur-sayuran
 • 1/4 Daging/Protein
 • 1/4 Bijirin dan hasil bijirin / Karbohidrat

Kuncinya adalah dengan membetulkan saiz setiap jenis hidangan. Cara ini bukan sahaja membantu untuk kurangkan gula dalam darah dan menguruskan paras gula dalam darah, tetapi ia juga membekal khasiat dan vitamin yang mencukupi, mengawal kadar obesiti dan memberi kekenyangan yang lebih lama. Selain itu, kita perlu mahami apa jenis makanan menyebabkan kenaikan gula yang ketara dan jenis makanan yang sesuai diambil oleh pesakit diabetes tanpa risau.

Kesimpulan

Kesimpulannya, bagi pesakit kencing manis, karbohidrat memainkan peranan yang penting dalam mengawal glukosa darah. Masa makan yang tetap dan saiz hidangan yang kecil dan kerap adalah lebih baik. Hidangan utama perlu sihat dan seimbang dengan nasi, sumber protein dan sayur-sayuran berdaun hijau. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh berunding dengan pakar pemakanan.

Sumber Rujukan

 1. Institute for Public Health. The Fourth National Health and Morbidity Survey 2011 (NHMS IV 2011). Ministry of Health, Malaysia;2011.

Jika anda perlu bantuan saya untuk mengatasi kencing manis seawal 7 hari

6 Responses

 1. Benarkah Barley boleh menyembuhkan diabetes kalau diambil secara teratur?

  1. Hi Rose, barley grass boleh membantu stabilkan bacaan gula. Cara makan untuk menurunkan bacaan gula secara berkesan adalah.

   Sarapan:Barley grass(10gram) + chia seed (15gram)
   *garam buluh (5gram) + 3000ml air, minum dalam sehari
   *pemakanan mengikuti pinggan sihat
   https://britishdentalplace.ro/wp-content/uploads/2017/08/image-result-for-diabetic-control-2.jpeg

 2. Pure vegetarian adalah sesuai unt mengatasi masalah kencing Manis.

 3. Hi Allan, terima kasih untuk pelan makanan teratur bagi pesakit diabetes. Apakah nasi masih sesuai dimakan di waktu makan tengahari dan malam ( seperti yang saudara sarankan )
  Salam,
  Gita

  1. Hi Gita, nasi yang sesuai utk diabetik adalah nasi coklat, nasi basmati. Dicadangkan ambil 1/4 pinggan nasi shj pada setiap kali makan.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *