Penyakit buah pinggang yang kronik  juga dikenali sebagai kegagalan buah pinggang kronik yang menggambarkan kehilangan fungsi buah pinggang secara beransur-ansur. Apabila penyakit buah pinggang kronik mencapai peringkat seterusnya, paras cecair, elektrolit dan sisa berbahaya boleh terbina badan anda. Tanda-tanda sakit buah pinggang biasanya diabaikan atau diambil mudah oleh orang ramai yang tidak peka dengan keadaan diri mereka.

Pada peringkat awal sakit buah pinggang kronik, anda mungkin mempunyai beberapa tanda atau gejala. Penyakit buah pinggang kronik mungkin tidak menjadi jelas sehingga fungsi buah pinggang anda terjejas dengan ketara.

Rawatan untuk penyakit buah pinggang memberi tumpuan kepada memperlahankan perkembangan kerosakan buah pinggang, biasanya dengan mengawal penyebab utama. Penyakit buah pinggang boleh berkembang menjadi kegagalan buah pinggang peringkat akhir yang membawa maut tanpa dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Punca Penyakit buah pinggang

Penyakit buah pinggang kronik berlaku apabila penyakit atau keadaan merosakkan fungsi ginjal, menyebabkan kerosakan ginjal menjadi lebih teruk selama beberapa bulan atau tahun.

Penyakit dan keadaan yang menyebabkan penyakit buah pinggang kronik termasuk:

 • diabetes jenis 1 atau diabetes jenis 2
 • Tekanan darah tinggi
 • Glomerulonephritis, keradangan unit penapisan buah pinggang
 • Nefritis interstisial, keradangan tubula buah pinggang dan struktur sekitarnya
 • Penyakit buah pinggang Polycystic
 • Penyumbatan saluran kencing yang berpanjangan, dari keadaan seperti pembesaran prostat, batu ginjal dan beberapa jenis kanser
 • Vesicoureteral refluks, keadaan yang menyebabkan air kencing kembali ke dalam buah pinggang anda
 • Jangkitan buah pinggang berulang, juga dikenali sebagai pyelonephritis

7 Tanda-tanda sakit buah pinggang

1. Ruam atau gatal yang luar biasa

Buah pinggang berfungsi dengan betul membuang sisa dari aliran darah dan menyimpan sistem peredaran darah yang dilengkapi dengan keseimbangan nutrien dan mineral yang sesuai. Apabila sesuatu dalam keseimbangan itu menjadi lebih teruk, ia boleh memberi kesan kepada rupa dan rasa kulit anda, yang bertindak balas negatif kepada sisa buatan. Kerana ini, ruam dan kegatalan boleh menjadi tanda biasa penyakit buah pinggang. Gejala-gejala yang disebabkan oleh kerosakan buah pinggang sering kali merasakan mereka lebih mendalam daripada permukaan kulit, dan rawatan topikal mungkin memberi sedikit kelegaan. Berhati-hati dengan tabiat harian ini yang boleh merosakkan buah pinggang anda.

2. Rasa tidak enak di dalam mulut

Pembentukan toksin dalam aliran darah akibat fungsi ginjal yang lemah juga boleh menyumbang kepada rasa logam dalam mulut atau nafas busuk. Sesetengah pesakit melaporkan bahawa makanan mula rasa logam. Yang lain berhenti menikmati daging sebanyak yang mereka lakukan ketika buah pinggang mereka sihat. tanda-tanda sakit buah pinggang seperti ini sering kali diabaikan oleh orang ramai.

3. Mual atau muntah

Jika bahan buangan yang cukup terbina di dalam badan, anda mungkin mengalami loya atau muntah. Pertimbangkan cara badan anda untuk memastikan racun-racun tersebut keluar. Mual juga boleh menyebabkan kekurangan nafsu makan dan jika ia berlaku untuk jangka masa yang panjang, boleh menyebabkan kehilangan berat badan yang tidak normal. Berhati-hati dengan tanda-tanda sakit buah pinggang lain kerana badan anda mungkin dalam masalah.

4. Masalah buang air kecil

Oleh kerana buah pinggang menghasilkan air kencing, perjalanan yang kerap atau jarang ke bilik air adalah sesuatu yang anda perlu pantau kerana ia boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang. Bagi sesetengah orang, penyakit buah pinggang menyebabkan rasa untuk kencing tetapi tidak keluar air kencing, sementara yang lain lebih banyak kencing daripada biasanya. Ramai yang mengatakan jadual kencing yang tidak normal ini membangkitkan mereka pada waktu malam. Berikut adalah beberapa perkara lagi yang dapat dilihat oleh kencing anda mengenai kesihatan anda.

5. Perubahan dalam air kencing

Selain kencing lebih kerap, anda mungkin juga melihat perubahan dalam air kencing itu sendiri. Keabnormalan umum termasuk:-

 • mengalir darah dalam air kencing
 • warna lebih gelap atau lebih ringan daripada biasa
 • berbuih atau konsisten
 • Bengkak pergelangan kaki, kaki, kaki atau muka

6. Keletihan dan kelesuan

Tanpa ginjal berfungsi dengan betul untuk memantau jumlah sel darah merah, pesakit penyakit buah pinggang mungkin mengalami anemia ringan dan parah, yang sering menyebabkan keletihan kronik. Gejala-gejala lain termasuk rasa sejuk, pniing, atau keluar nafas berbau, jadi mereka juga boleh menjadi tanda penyakit buah pinggang. Ini adalah tanda-tanda lain yang boleh menyebabkan masalah keletihan.

7. Bengkak pergelangan kaki, tapak kaki, atau muka

Fungsi lain buah pinggang adalah untuk membuang cecair yang berlebihan dari badan. Sekiranya mereka berhenti melakukan ini, bendalir itu boleh berkumpul, terutamanya di kaki, seperti pergelangan kaki, kaki, kaki, muka, dan tangan. Anda juga harus tahu tentang tanda-tanda ini, anda boleh mendapat jangkitan buah pinggang.

5 jenis kegagalan buah pinggang

1. Kegagalan buah pinggang prerenal akut

Aliran darah yang tidak mencukupi untuk buah pinggang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang prerenal akut. Ginjal tidak boleh menapis racun dari darah tanpa aliran darah yang mencukupi. Jenis kegagalan buah pinggang ini biasanya boleh sembuh sebaik sahaja anda dan doktor menentukan punca penurunan aliran darah.

2. Kegagalan buah pinggang intrinsik akut

Kegagalan buah pinggang intrinsik akut boleh disebabkan oleh trauma langsung kepada buah pinggang, seperti kesan fizikal atau kemalangan. Punca juga termasuk beban toksin dan iskemia, yang kekurangan oksigen ke buah pinggang. Perkara berikut mungkin menyebabkan iskemia:-

 • pendarahan teruk
 • terkejut
 • obstruksi saluran darah buah pinggang
 • glomerulonephritis

3. Kegagalan buah pinggang prerenal kronik

Apabila darah yang tidak mencukupi mengalir ke buah pinggang untuk jangka masa yang lama, buah pinggang mula mengecut dan hilang keupayaan untuk berfungsi.

4. Kegagalan buah pinggang intrinsik kronik

Ini berlaku apabila terdapat kerosakan jangka panjang pada buah pinggang akibat penyakit buah pinggang intrinsik. Penyakit buah pinggang intrinsik disebabkan oleh trauma langsung kepada buah pinggang, seperti pendarahan teruk atau kekurangan oksigen.

5. Kegagalan buah pinggang post-renal kronik

Penyumbatan jangka panjang saluran kencing menghalang air kencing. Ini menyebabkan tekanan dan akhirnya kerosakan buah pinggang.

Apakah rawatan untuk kegagalan buah pinggang?

PENCEGAHAN sentiasa menjadi matlamat dengan kegagalan buah pinggang. Penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis amat menjejaskan kerana kerosakan yang boleh dilakukan kepada buah pinggang dan organ lain. Amat penting dalam menjaga gula darah dan tekanan darah dalam had biasa. Rawatan tertentu bergantung kepada penyakit yang dihidapi.

Apabila kegagalan ginjal berlaku, matlamatnya adalah untuk mencegah kemerosotan fungsi buah pinggang. Sekiranya tanda-tanda sakit buah pinggang diabaikan, buah pinggang akan berkembang untuk mencapai kegagalan, tetapi jika penyakit ditangani dan dirawat secara agresif, fungsi buah pinggang dapat dipelihara, walaupun hanya sedikit peluang untuk bertambah baik.

Mencegah dengan Garam buluh

Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah sakit buah pinggang, kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain. Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu anda menjaga kesihatan dengan cara yang terbaik kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Garam buluh ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan dan telah diamalkan oleh penduduk korea yang menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini. KLIK SINI untuk tahu lebih lanjut tentang garam buluh. KLIK SINI

2 Responses

 1. Assalamualaikum “saya berumur 15 tahun.Mengapa pinggang kanan saya sering sakit sehingga menyusahkan saya untuk bergerak “akibat terlalu sakit jika saya melakukan pergerakan.Mohon pencerahan dari Tuan Doktor.?syukran.

  1. Hi Nur, biasanya adalah kecederaan fizikal. Dicadangkan berjumpa dengan doktor perubatan untuk mengenalpastikan. Anda boleh cuba pemeriksaan darah untuk mengesan adakah anda berisiko penyakit buah pinggang. Jika tidak, kemungkinan besar adalah kecederaan fizikal atau termakan makanan yang terlalu sejuk.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *